Як у Вороньківській громаді завели в глухий кут мисливсько-рибальську діяльність

12 лютого 2021, 18:54
Власник сторінки
КООРДИНАТОР ГО "ПЛАТФОРМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД КИЇВЩИНИ"
0
901
Як у Вороньківській громаді завели в глухий кут мисливсько-рибальську діяльність

Як відомо, від початку року органи місцевого самоврядування нових об’єднаних територіальних громад перебрали на себе більшість повноважень від районних рад та держадміністрацій.

Завдяки цьому, за задумом децентралізації, місцеві громади повинні стати фінансово спроможними, щоб мати змогу покращувати рівень життя, та самостійно вирішувати більшість місцевих проблем.

Контролюючи перебіг процесу децентралізації  у Київській області, та надаючи організаційну та методичну допомогу органам влади новостворених ОТГ, громадська організація «Платформа сталого розвитку громад Київщини»  здійснює моніторинговий проект з оцінки ефективності діяльності об’єднаних територіальних громад.

З початку року, тобто з моменту початку діяльності органів влади новостворених ОТГ, минуло трохи більш місяця, але проблеми вже відчутні. Особливо треба відмітити дефіцит коштів у місцевих бюджетах, через що у більшості сільських громад Київщини у повному обсязі фінансуються тільки так звані захищені статті витрат (здебільшого заробітні плати та інші обов’язкові платежі), а на проекти з розвитку громад майже не має коштів.

Окрім того, дуже важливим є те, що розміри заробітних плат, які місцеві громади спроможні сплачувати своїм працівникам дуже низькі, внаслідок чого знайти фахівців дуже важко, що призводить до неможливості у повному обсязі сформувати штат працівників, при чому обсяг завдань, покладених на тих хто все ж таки зголосився працювати на громаду від цього не зменшується.

Тобто виникла ситуація коли владні повноваження громади отримали, а можливості їх реалізовувати у повному обсязі не мають.  Окремим питанням, що заслуговує на увагу, є одвічне питання землі, оскільки зараз триває процес передачі земель з відання районів до місцевих громад, які тепер мають право ними розпоряджатись.

Через нові повноваження місцевих рад, нестачу працівників, та значні обсяги землі, які надходять у власність громад виникають конфліктні питання.  Одним із випадків, що добре ілюструє такі проблеми на місцях, є ситуація у Вороньківській громаді, де зараз одночасно проходить процес переводу у власність громади майже 1000 гектарів земель від Держгеокадастру та процес усвідомлення мешканцями громади та органами місцевого самоврядування своїх нових повноважень.

Ситуація полягає в тому, що до складу Вороньківської ОТГ увійшли землі, які з 2004 року перебувають у користуванні ТОВ «Процівське», яке створило мисливсько – рибальське господарство, де встановило пост охорони та будує огорожу мисливських угідь.

Мешканці громади, побачивши такі дії, звинуватили місцеву владу в тому, що вона дала дозвіл на встановлення огорожі та провели збори, на яких вимагали припинити ці дії.  Мотивуючи свої вимоги тим, що в 100 метровій зоні водного об’єкту заборонена будь яка діяльність. Однак виявилось що місцева влада не має жодного відношення до регулювання діяльності мисливсько – рибальського господарства, оскільки це зона відповідальності Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства.

Мисливські угіддя, які використовує ТОВ «Процівське», були надано йому у користування терміном на 49 років рішенням Київської обласної ради від 19.02.2004 року, внаслідок чого було утворено мисливсько – рибальське господарство «Карань» ТОВ «Процівське».  На підставі проекту організації і розвитку мисливсько – рибальського господарства «Карань» , були визначені межі створення вольєрів для розміщення диких тварин та необхідних об’єктів інфраструктури, господарських будівель, будівельних споруд. Внаслідок чого було створено вольєр № 3 (кадастровий номер 3220882900:03:005:0194) для тимчасового перебування та розведення кабанів, кіз, оленів та іншої дичини, та вольєр №  4 (кадастровий номер 3220882900:03:005:0193) для тимчасового перебування та розведення парнокопитної дичини, водоплавних птахів і риборозведення. Треба зазначити, що особливості використання мисливських угідь та вольєрного господарства передбачають обмеження доступу на територію людей та транспортних засобів, в тому числі встановленням спеціальної огорожі. А твердження про незаконність встановлення огорожі в прибережній захисній смузі, яка за твердженням громадян становить 100 метрів, є безпідставними, оскільки огорожа встановлена відповідно до розробленого проекту, і не порушує правового режиму функціонування прибережних захисних смуг.

Керівник мисливсько – рибацького господарства повідомив, що воно зобов’язано встановити огорожу вольєрів, оскільки відповідно до наказу Мінприроди України від 30.09.2010 року вольєр – це обгороджена ділянка природних угідь для утримання диких тварин, що повинна забезпечити належні умови утримання диких тварин та запобігти їх виходу з місць їх утримання за межі вольєрів з метою забезпечити безпеку людей та їх майна за межами вольєрів. 

Обладнання пункту охорони, та встановлення огорожі навколо вольєрів  він пояснив тим, що внаслідок численних дій браконьєрів критично зменшилась кількість тварин та риби, тому господарство повинно здійснювати заходи з відновлення їх кількості.

Він зазначив, що браконьєрство на території господарства буде припинено, без огляду на те, де мешкають браконьєри, в Кийлові, Воронькові, Києві чи інших місцях. Полювання та рибальство як мешканцями громади, так і приїжджими буде здійснюватись відповідно до встановлених правил, та вимог чинного законодавства України.  Для проведення діяльності  господарство має всі необхідні дозвільні документи на земельну ділянку, та використання мисливських угідь.  А мешканців громади підбурюють браконьєри, які через охорону мисливських угідь  втратили можливість для ведення свого «чорного» бізнесу.  

У Вороньківській сільській раді повідомили, що для того, щоб розібратись у вказаній ситуації організували робочу зустріч між ініціативною групою мешканців громади, та представниками мисливського господарства, продовження роботи якої очікується наступного тижня.

В свою чергу поліція Бориспільщини проводить перевірку правомірності встановлення огорожі мисливсько – рибальським господарством «Карань».

Ця конфліктна ситуація триває вже другий тиждень, але органи влади Вороньківської громади, не мають змоги самостійно розібратись у ситуації, встановити, чи правомірно діє мисливсько – рибацьке господарство, чи навпаки їх дії треба припинити, і внаслідок цього не можуть ані захистити мисливсько – рибальське господарство, яке справно платить податки до місцевого бюджету та створює робочі місця від протиправних звинувачень, ані навпаки - притягти його  до відповідальності. І як і раніше сільська громада вимушена покладатись на районну владу, та центральні органи державної влади.  

На думку експертів «Платформи сталого розвитку громад Київщини» така ситуація склалась через те, що серед працівників апарату Вороньківської сільради немає профільних фахівців з екології та контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, хоча на території громади є значні лісові та водні об’єкти.

У більшості громад Київщини немає коштів для залучення кваліфікованих фахівців, а держава при проведенні  децентралізації, передала громадам на місця великі повноваження, але не передбачила механізми для реалізації цих повноважень. 

Ситуація з веденням  мисливсько – рибальської діяльності  у Вороньківській громаді буде вирішуватись із залученням районної ради, Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства та поліції, оскільки місцеві органи влади не мають можливості провести відповідну перевірку, що в свою чергу свідчить про суттєві прогалини в процесі децентралізації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: громада,самоврядування,місцеві громади
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.