Конфлікт у Вороньківський громаді

26 лютого 2021, 11:51
Власник сторінки
КООРДИНАТОР ГО "ПЛАТФОРМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД КИЇВЩИНИ"
1
1291

Поліція взяла під контроль конфлікт у Вороньківський громаді: відкрито два кримінальні провадження


Громадська організація «Платформа сталого розвитку громад Київщини» продовжує моніторинг конфліктної ситуації що склалася у Вороньківській громаді із встановленням огорожі вольєрів та пункту охорони в межах мисливсько-рибальських угідь.

У зв’язку з появою критичних висловлювань мешканців громади у мережі фейсбук, які вважають наші висновки необ’єктивними, зокрема і ті, що протестні акції ініційовані місцевими браконьєрами, яким не до вподоби посиленні заходи охорони та облаштування огорожі, ми ще раз вивчили наявні матеріали, з’ясували офіційну позицію керівництва Вороньківської сільської ради, мисливсько-рибальського господарства, правоохоронців, інших органів державної влади та поспілкувались з членами громади під час пікетування прокуратури та відвідин районної ради.

Так, у Вороньківській сільській раді нам повідомили, що вони беруть активну участь у вирішенні цієї конфліктної ситуації, зокрема, звернулись до прокуратури для здійснення перевірки фактів встановлення огорожі та розглядали це питання під час робочою зустрічі з представниками протестувальників та правоохоронцями. Однак, на цій зустрічі не були присутні представники мисливсько-рибальського господарства, хоча сільська рада їх запрошувала.

На наше запитання, чому склалася така ситуація, що люди, не дочекавшись рішення компетентних органів, власноручно зламали огородження та пункт охорони, – однозначної відповіді ми не отримали. В той же час нас запевнили, що після цього інциденту поліція провела роз’яснювальну роботу, попередила про відповідальність за самовільні дії, і тепер все буде відбуватись відповідно до закону.

На питання щодо правомірності чи неправомірності дій господарства - користувача мисливсько-рибальських угідь, нам повідомили, що незважаючи на те, що вони надали проектно-дозвільні документи, у сільської ради відсутні повноваження та відповідні фахівці, що робить неможливим прийняття однозначного рішення, і в цьому повинні розібратись правоохоронні органи.

У поліції ми отримали відповідь, що ведеться розслідування двох кримінальних проваджень: одне – за фактом встановлення огорожі, інше – за фактом її самовільного знищення. Більш детальну інформацію нам не надали, посилаючись на таємницю слідства.

У мисливсько-рибальському господарстві нам повідомили, що їх дії з облаштування огорожі вольєрів є законними, оскільки вони здійснюються відповідно до розробленої та затвердженої у встановленому порядку проектно-дозвільної документації. Було зазначено, що копії цих документів були надані представникам ініціативної групи, Вороньківській сільській раді, а також поліції.

На наше прохання такий же пакет документів передали і нашій організації, щоб ми могли зробити обґрунтований висновок.

На запитання, чому не було їх представників під час робочої зустрічі у Вороньківській сільській раді, у мисливсько-рибальському господарстві повідомили, що під час першої такої зустрічі вони надали всі наявні проектно-дозвільні документи, які доводили, що їх дії законні, і була досягнута домовленість, що через тиждень, коли усі бажаючі члени громади ознайомляться із цими документами, відбудеться друга робоча зустріч, під час якої вони нададуть додаткові пояснення з питань, що можуть виникнути.

Однак замість цього, за кілька днів до другої запланованої зустрічі, група місцевих мешканців (багато з яких були присутні на першій робочій зустрічі), власноручно зламала огорожу та пошкодила пункт охорони, чим завдала суттєвої майнової шкоди товариству. «Після цього, про яку другу робочу зустріч взагалі може йди мова. Нехай тепер правоохоронці розбираються, хто прав, а хто винен», заявили нам у господарстві.

За їх словами, МРГ «Карань» зробило все від нього залежне, аби не створювати конфліктну ситуацію: у відповідь на звернення ініціативної групи мешканців громади надіслали копії дозвільних документів, відвідали робочу зустріч у сільській раді, перенесли на інше місце пункт охорони та шлагбаум, яке було погоджено зі всіма сторонами та усіма присутніми на зустрічі, були готові й надалі взаємодіяти з громадою, роз’яснюючи свої дії. Вочевидь не всіх це влаштовувало і було спеціально спровоковано конфлікт. Людей умисно підбурювали ламати огорожу, оскільки саме вона заважала браконьєрам. Іншої причини у мисливсько-рибальському господарстві назвати не можуть. Адже МРГ «Карань» ніколи не забороняло місцевим мешканцям проходити на територію мисливсько-рибальських угідь та рибалити. А пункт охорони облаштувало виключно для того, аби заборонити проїзд автотранспорту, щоб унеможливить вивіз здобичі браконьєрами і тим самим покласти край цьому промислу. Таким чином, звинувачення у тому, що місцевим мешканцям заборонили прохід зовсім безпідставні. Біля пункту охорони влаштували стоянку, де можна залишити машину і після цього зайти на територію вольєру.

Крім того, спеціалісти господарства надали нам документи, з яких видно, що на всю територію вольєрного господарства з 2008 року встановлено обмеження у використанні землі, а саме: охоронні зони. В свою чергу, законом встановлено, що громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, за виключенням земель охоронних зон. Таким чином, забезпечення громадянам вільного доступу до берегів не розповсюджується на територію вольєрного господарства, яка є охоронною зоною.

Під час пікету біля прокуратури, поспілкувавшись з учасниками протестних заходів, активісти нашої організації встановили, що серед них багато тих, хто власноруч протидіє браконьєрам, витягуючи з Дніпра незаконно встановленні браконьєрські сіті, а участь у протестах приймають, бо вважають, що через встановлення огорожі та пункту охорони їм буде заборонений вхід на територію, де вони все життя рибалили.

Проаналізувавши позиції всіх сторін, що беруть участь у конфлікті у Вороньківській громаді, експерти ГО «Платформа сталого розвитку громад Київщини» дійшли висновку, що для його вирішення треба дати відповідь на три основні питання:

  1. Чи матимуть змогу члени Вороньківської громади відвідувати мисливсько-рибальські угіддя для риболовлі та полювання?

  2. Чи має право МРГ «Карань» використовувати мисливсько-рибальські угіддя?

  3. Чи мало право мисливсько-рибальське господарство встановлювати огорожу вольєрів та пункт охорони?

На перше питання користувач угідь - МРГ «Карань» дало відповідь, що ніколи не чинило і надалі не буде чинити перешкод членам Вороньківської громади у доступі на територію мисливсько-рибальських угідь. Однак автотранспорт все ж необхідно буде залишати на стоянці.

Щодо другого питання, то у Київському обласному та по місту Києву управлінні лісового та мисливського господарства повідомили, що МРГ «Карань» має необхідні проектно-дозвільні документи для використання мисливсько-рибальських угідь та ведення вольєрного господарства у відповідності до розробленої проектно-технічної та дозвільної документації, яка є у них в наявності.

Щодо третього питання, то наразі чіткої відповіді на нього немає. Користувач мисливсько-рибальських угідь МРГ «Карань» надає дозвільні документи, згідно яких встановлюється огорожа вольєрів та пункт охорони, а мешканці громади наполягають, що ці дії незаконні, оскільки огорожа закриває вільний доступ до Дніпра і посилаються на відповідний закон від 2020 року. Органи державної влади та правоохоронні органи ще не дали свою оцінку, оскільки триває перевірка.

Але оскільки це питання є суспільно важливим, ми звернулись до експертів з Української асоціації науковців, надавши копії документів МРГ «Карань» і попросили надати свій висновок.

Згідно із висновком Української Асоціації Науковців, «надані документи дозволяють МРГ «Карань» ведення вольєрного господарства, межі якого визначені відповідно до розробленого проекту, оскільки ця діяльність прямо передбачена договором з ДП «Бориспільське лісове господарство» від 25.02.2008 «Про використання лісових ділянок для створення вольєрного господарства МРГ «Карань»» та договорами з Київським обласним управлінням лісового та мисливського господарства від 17.07.2008 № 17/07-1 та №17/07-2 «Про умови ведення вольєрного господарства МРГ «Карань»». Відповідно до встановлених правил та норм господарство має право встановлювати огорожу вольєрів».

Безумовно, не можна забувати й про закон 2020 року. А тому, на нашу думку, треба дочекатися офіційного висновку з цього приводу компетентних державних органів.

Поки ж на сьогоднішній день встановлено, що мисливсько-рибальські угіддя використовуються на законних підставах, перепон мешканцям громади у проході на територію ніхто не чинить, а найбільш конфліктним питанням є встановлення огорожі вольєру, щодо законності якої триває перевірка.

Якщо виявиться, що огорожу встановлено неправомірно, то буде видано припис на її демонтування. Але зроблено це має бути виключно в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Якщо ж буде встановлено, що дії цього мисливсько-рибальського господарства законні, то керівним органам Вороньківської громади доведеться не уникати, а брати відповідальність на себе і залагоджувати конфліктну ситуацію. Всі необхідні повноваження вже є у громад. Адже саме для цього і проводиться децентралізація.

Ще раз хочемо наголосити, що конфліктна ситуація у Вороньківській громаді є яскравим прикладом того, що місцеві громади, отримавши владні повноваження, досі не можуть, або не хочуть в повній мірі їх використовувати.

Довідка: Контролюючи перебіг процесу децентралізації у Київській області, та надаючи організаційну та методичну допомогу органам влади новостворених ОТГ, громадська організація «Платформа сталого розвитку громад Київщини» здійснює моніторинговий проект з оцінки ефективності діяльності об’єднаних територіальних громад.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.