НАСЛІДКИ КОНФЛІКТУ У ВОРОНЬКІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

30 квітня 2021, 07:17
Власник сторінки
КООРДИНАТОР ГО "ПЛАТФОРМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД КИЇВЩИНИ"
0
26

Нещодавно у Вороньківській громаді відбувся конфлікт, який показав недоліки процесу децентралізації.

Нагадаємо, що місцеві мешканці власноруч зруйнували  пункт охорони та частину огорожі мисливсько-рибальських угідь МРГ «Карань», вважаючи, що ці об’єкти встановлені незаконно. І де-факто, і де-юре такі дії є злочинними, які суперечать закону. В нинішніх реаліях «погроми», протести, галасливі акції часто носять характер замовний або провокаційний. Не будемо одразу обвинувачувати обурених громадян. Спробуємо, як-то кажуть, розкласти ситуацію по поличкам. Тоді, можливо, і учасникам згаданих подій відкриється в цій історії щось нове, що може докорінно змінити їхнє ставлення в тому числі до своїх дій.

 

Отже, наразі залишається невідомим, чому все-таки мешканці громади стали  нищити ці об’єкти, і хто запевнив їх, що ці об’єкти встановлені незаконно?

Але факт залишається фактом, конфлікт між членами громади та користувачем мисливсько-рибальських угідь відбувся, елементам охоронної інфраструктури вольєрів та мисливсько-рибальським угіддям в цілому нанесено значної шкоди.

 

Серед можливих причин, які спровокували такий розвиток подій, експерти ГО «Платформа сталого розвитку громад Київщини» зазначали дві найбільш вірогідні:

- Відсутність в апараті Вороньківської сільської ради фахівців, які могли б розібратись в ситуації з дотриманням законодавства при користуванні мисливсько-рибальськими угіддями і розповісти про це мешканцям громади. Як наслідок, громадянам не було достеменно роз’яснено правові орієнтири та об’єктивна сторона питання;

- Умисне підбурювання браконьєрами місцевих мешканців до протестних дій, щоб не допустити встановлення охоронної інфраструктури на мисливсько-рибальських угіддях, що зробить неможливим незаконне добування риби та дичини в тих краях.

 

Зрештою, в каламутній воді, як-то кажуть, легко ловити рибу. Тільки зауважимо - браконьєрам! І незаконним способом! Тому комусь очевидно не вигідно забезпечити прозорість функціонування всіх органів, які відносяться до громади, щоб штучно фокусувати увагу людей на об’єкті для виплеску гніву. Таким чином, навіть ті, хто з глибоким переконанням намагається боротись начебто за свої права, в дійсності можуть стати інструментом для незаконних дій. Як це сталося, наприклад, із атакою на пункт охорони та існуючі огорожі мисливсько-рибальських угідь МРГ «Карань». Адже, насправді ніхто їхніх прав не порушував. Навпаки, захищав і їх, і природу, де вони зрештою мешкають (про це нижче). Як наслідок, замість подяки - звичайний розбій.

 

Яка з перелічених вище або незазначених тут причин призвела до такого розвитку подій на сьогодні достеменно невідомо, але натомість відомі результати перевірки державними органами діяльності користувача мисливсько-рибальських угідь.

 

Так, Державною екологічною інспекцією столичного округу проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) ТОВ «Процівське», в результаті якої було складено акт від 17.03.2021 р. № 02-602, яким встановлено, що ТОВ «Процівське» рішенням Київської обласної ради від 19.02.2004 р. надано в постійне користування терміном на 49 років мисливські угіддя в Бориспільському районі Київської області. Товариством розроблена та належним чином погоджена технічна документація із землеустрою цих мисливських угідь.

Згідно договору № 17/07-2 від 17.07.2008 р. про умови ведення вольєрного господарства МРГ «Карань» ТОВ «Процівське», укладеного з Київським обласним управлінням лісового і мисливського господарства, передбачено розміщення вольєрів. Відповідно до кадастрових планів вольєрів № 3, № 4, в межах території цих вольєрів розташовані в т.ч. і землі водного фонду. Враховуючи специфіку ведення господарської діяльності в межах вольєрного господарства, знаходження у вольєрах диких тварин, з метою забезпечення необхідних ветеринарно-санітарних вимог, - обмежується доступ на територію вольєрного господарства людей та транспортних засобів. 

 

Увага!

Перевіркою Державної екологічної інспекції столичного округу встановлено, що в мисливських угіддях ТОВ «Процівське» МРГ «Карань»: 

- забезпечує захист земель від забруднення, засмічення;

- вживає заходи щодо запобіганню негативному і екологічно небезпечному впливу на земельні ділянки та ліквідації наслідків такого впливу;

- дотримується режим використання території, що підлягають особливій охороні;

- дотримується режим використання водоохоронних зон і прибережних захисних смуг;

- відсутні споруди, що не відповідають встановленому режиму господарювання, що підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

 

То з ким же боролись нападники?

 

Головне управління Держгеокадастру у Київській області, розглянувши листи Бориспільської місцевої прокуратури від 22.02.2021 р. та Бориспільської районної державної адміністрації від 23.02.2021 р. з приводу можливого порушення вимог земельного законодавства при використанні ТОВ «Процівське» земельної ділянки на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району, зазначило, що у договорі оренди земельної ділянки, укладеному між Бориспільською райдержадміністрацією та ТОВ

«Процівське», яка знаходиться в межах вольєру № 4 для ведення мисливського господарства ТОВ «Процівське», наявні висновки про обмеження у використанні земельної ділянки щодо дотримання режиму використання цієї земельної ділянки для охоронних і санітарних зон, і передбачено розміщення вольєрів — обгородженої ділянки природних угідь для утримання тварин.

 

ДП «Бориспільський лісгосп» повідомило, що відповідно до договору про умови ведення мисливського господарства від 05.02.2013 р., ТОВ «Процівське» має право зводити у мисливських угіддях необхідні будівлі і біотехнічні споруди, вирощувати кормові культури, створювати захисні насадження, проводити штучне обводнення, здійснювати інші заходи, в тому числі створювати вольєри з відповідною їх огорожею, будувати необхідну інфраструктуру для їх функціонування та обслуговування, під’їздні дороги та внутрішні шляхи. 

ТОВ «Процівське» за власні кошти (!) виконано комплекс заходів щодо покращення та реконструкції лісових під’їзних доріг до біотехнічних споруд та внутрішньогосподарських споруд в вольєрах МРГ «Карань» ТОВ «Процівське», створення водойми.

При виконанні цих робіт у 2015 році було проведено роботи з реконструкції частини під’їзної та внутрішньовольєрної (вольєр № 3) лісової дороги з твердим покриттям у відповідності до Схеми реконструкції лісових доріг в Кийлівському лісництві.  Ця дорога є лісовою дорогою, не відноситься до шляхової мережі загального користування населеного пункту, а є під’їздною та внутрішньовольєрною дорогою, розташованою в межах вольєру № 3 МРГ «Карань» ТОВ «Процівське».

 

З  вищезазначених висновків контролюючих органів випливає, що те, в чому учасники протесту звинувачували користувача мисливсько-рибальських угідь, - відповідає вимогам чинного законодавства України, а саме:

- МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» має необхідні дозвільні документи для ведення вольєрного господарства та встановлення огорожі цих вольєрів.

- В межах вольєрів МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» знаходяться землі водного фонду, доступ до яких обмежується у зв’язку з їх особливим режимом використання.

- Дороги в межах мисливсько-рибальських угідь МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» є лісовими, облаштовані для під’їзду до господарських об’єктів в межах угідь, та не відносяться до шляхової мережі загального користування населеного пункту. 

 

Правомірність дій МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» перевірялась поліцією під час розгляду кримінального провадження № 12021111100000011 від 06.02.2021 р. за фактами встановлення огорожі на землях водного фонду. Під час розгляду цього провадження встановлена законність дій користувача мисливсько-рибальських угідь, а тому кримінальне провадження припинено.

 

Однак поліція розслідує інше кримінальне провадження, що виникло внаслідок конфлікту у Вороньківській громаді, а саме  №12021111100000052 від 13.02.2021 р. за фактом знищення огорожі мисливсько-рибальських угідь та завдання шкоди МРГ «Карань» ТОВ «Процівське».  Як повідомили у поліції, оскільки зазначені події відбувались під час акції протесту, яку знімали та викладали у мережу інтернет самі учасники, то у слідства достатньо інформації для ідентифікації винних осіб. І наразі чекали завершення перевірки правомірності дій МРГ «Карань» із встановлення огорожі для того, щоб притягнути до відповідальності осіб, винних у її знищенні.

 

Таким чином, у Вороньківській громаді сталась ситуація, коли люди, не розібравшись в чому справа, можливо піддавшись на чиїсь провокації, -  знищили майно на значну суму, за що передбачена кримінальна відповідальність. А місцева влада Воронькова, не змогла вберегти людей від таких дій. Даний конкретний випадок ілюструє, що децентралізація ще далека від завершення, і ця реформа потребує ще багатьох доопрацювань. Адже зараз як перевіркою правомірності діяльності користувача мисливсько-рибальських угідь МРГ «Карань», так і врегулюванням конфліктної ситуації між ними та мешканцями Вороньківської громади займається Бориспільська райдержадміністрація, яка створила для цього спеціальну робочу групу, до складу якої включила представників ініціативної групи мешканців Вороньківської громади. Після того, як перевірка завершилась і була встановлена правомірність дій користувача мисливських угідь, райдержадміністрація шукає шляхи примирення сторін конфлікту для зменшення соціальної напруги, для чого проводить відповідні робочі зустрічі.  Під час однієї з таких зустрічей, МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» виступило з ініціативою за власний рахунок облаштувати місце для відпочинку з можливістю спуску човнів та передати його в відання Вороньківської сільської ради, забезпечивши прибирання та охорону цього об’єкту.

Однак такі дії назустріч громаді не відміняють факту нанесення шкоди майну МРГ «Карань», за обставинами чого розслідується кримінальна справа, і винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.   

 

Предметом моніторингу ГО «Платформа сталого розвитку громад Київщини»  цей конфлікт став тому, що орган влади об’єднаної територіальної громади (який внаслідок реформи децентралізації отримав великі повноваження) не зміг своєчасно відреагувати на конфлікт і допустив ситуацію, коли люди власноруч чинять «самосуд». Якщо б місцева влада з самого початку мала змогу впливати на протестні процеси, які відбуваються у громаді, посилювала конструктивну роботу, то могла б вберегти своїх мешканців від проблем із законом. За висновками експертів нашої організації в даному конкретному випадку місцева влада не впоралась із своїми функціями.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.