За лаштунками протестів у Вороньківський громаді: браконьєри підбурюють громадян

15 лютого 2021, 13:15
Власник сторінки
КООРДИНАТОР ГО "ПЛАТФОРМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД КИЇВЩИНИ"
3
2673
За лаштунками протестів у Вороньківський громаді: браконьєри підбурюють громадян

Громадська організація «Платформа сталого розвитку громад Київщини» здійснює моніторинговий проект з оцінки ефективності діяльності об’єднаних територіальних громад.

Контролюючи перебіг процесу децентралізації у Київській області, та надаючи організаційну та методичну допомогу органам влади новостворених ОТГ, громадська організація «Платформа сталого розвитку громад Київщини» здійснює моніторинговий проект з оцінки ефективності діяльності об’єднаних територіальних громад.

Під час здійснення моніторингових дій на Бориспільщині увагу експертів нашої організації привернула конфліктна ситуація у Вороньківській громаді, яка склалася навколо встановлення мисливсько – рибальським господарством «Карань» посту охорони та огорожі на межі вольєрів, призначених для тимчасового перебування та розведення кабанів, кіз, оленів та іншої дичини, водоплавних птахів і риборозведення,  що були облаштовані на земельній ділянці, наданій в оренду мисливському господарству.

Мешканці громади обурились тим, що встановлення пункту охорони та огорожі зробить для них неможливим доступ для охоти та рибальства на цій території та вийшли на протест, внаслідок чого, не дочекавшись висновків перевірки правоохоронними органами правомірності встановлення огорожі, власноруч демонтували її та пошкодили пункт охорони. І це відбулось незважаючи на те, що правоохоронні органи, Київське обласне та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства здійснюють перевірку у цій справі. 

Експерти «Платформи сталого розвитку громад Київщини» спочатку дійшли висновку, що конфліктна ситуація сталась через те, що місцева влада Вороньківської громади через недоліки у реформі децентралізації позбавлена можливості вплинути на ситуацію та роз’яснити мешканцям громади хто прав у цій ситуації. Чи мало право мисливсько – рибальське господарство встановлювати пункт охорони та огорожу на землі, яку орендує для розведення диких тварин, чи навпаки їх дії незаконні.  Таким чином вирішення цієї конфліктної ситуації лягло на плечі органів державної влади, вийшовши з відання органів влади місцевої громади, хоча децентралізація для того і робилась, щоб громади могли самі вирішувати свої проблемні питання.

І на цьому можна було б поставити крапку у цій історії (мовляв правомірні чи ні дії мисливсько - рибальського господарства встановлять компетентні органи. Якщо ж ні, то винних притягнуть до відповідальності, оскільки правоохоронці теж перевіряють цю інформацію), порекомендувавши місцевій владі Вороньківської громади таки знайти фінансові можливості для залучення фахівців з природоохоронного законодавства, зважаючи на те, що на території громади знаходяться великі лісові та водні об’єкти.

Однак виявилось, що ця конфліктна ситуація ще далека від завершення, оскільки найімовірнішою підставою її виникнення стало браконьєрство, яким займалось багато з тих, хто приймав участь у протесті.  І саме ці браконьєри підбурили на протест своїх односельців, мовляв, нам всім тепер не дають полювати та рибалити. 

Браконьєрство, тобто незаконне полювання та вилов риби, - ось справжня причина конфлікту у Воронькові. При чому браконьєрство є причиною встановлення мисливсько  - рибальським господарством пункту охорони та огорожі,(тобто з метою убезпечити угіддя від браконьєрів), і те саме браконьєрство є причиною протесту місцевих мешканців (але вже у зв’язку із унеможливленням займатись цим самим браконьєрством ).

І права мешканців Вороньківської громади, які нібито порушуються, тут зовсім ні до чого. Оскільки ніхто не забороняв їм рибалити на території угідь мисливсько – рибальського господарства «Карань», але забороняли використовувати для цього сіті та інші заборонені засоби лову, а щодо охоти, то кожний бажаючий може в установленому порядку взяти участь у полюванні, відповідно до встановлених правил та норм. Нагадаємо, що вилов риби сітями, та полювання де заманеться заборонені в нашій державі. І діяльність мисливців та рибалок регулюється чинним законодавством України, незважаючи на те, чи житель це місцевої громади, чи приїжджий.

Як виявилось за останні кілька місяців, на території мисливсько – рибальських угідь господарства було виявлено декілька десятків браконьєрів, та ще більше наслідків їх діяльності - у вигляді риболовних сітей та залишків туш впольованих тварин. Внаслідок чого були посилені заходи охорони угідь та було прийняте рішення закупити для розведення нову партію тварин, щоб поповнити популяцію, шкоду якій завдали браконьєри. 

Щоб завадити браконьєрам вивозити упійману рибу, було заборонено заїзд машин на територію мисливських угідь та встановлено пункт охорони із шлагбаумом, адже якщо не має можливості вивезти здобич, то немає сенсу займатися її виловом. А без машини багато не вивезеш. При цьому доступ місцевим мешканцям без використання автотранспорту обмежено не було. Якщо є бажання - рибальте скільки завгодно, але без сітей. А огорожу було встановлено тільки на території вольєрів, в яких планувалось запустити нову партію диких тварин для розведення замість тих, що були вибиті браконьєрами, і аж ніяк не на території всіх мисливських угідь. При цьому роботи з організації вольєрів, проводились відповідно до затвердженої проектно-технічної документації.   

Ця версія причини подій є дуже вірогідною, оскільки дає відповідь на питання - чому незважаючи на те, що компетентними органами державної влади проводиться перевірка діяльності мисливсько – рибальського господарства, а правоохоронці розслідують кримінальну справу, місцевих людей підбурили власноруч, не чекаючи результатів перевірки, зламати огорожу та пост охорони.

Відповідь проста. Оскільки саме огорожа та охорона стояли на заваді браконьєрам. 

І знову в цій ситуації як би осторонь залишається сільська влада Воронькова, яка не наділена повноваженнями щодо регулювання мисливсько – рибальської діяльності на її території, а тому не в змозі впливати на ситуацію у цій сфері, залишаючись осторонь конфліктної ситуації, яка склалася в селі. І ця позиція місцевої влади приводить до того, що починається «махновщина», а поняття законності чи незаконності дій не має жодного значення.

Мисливсько – рибальське господарство «Карань» наполягає, що має всі необхідні дозвільні документи для використання мисливських угідь і облаштування вольєрів для тримання диких тварин на цій території і ці документи надавались Вороньківській сільській владі та місцевим мешканцям, яки були присутні на робочій зустрічі в сільраді, однак наявність цих документів ніяк не вплинула на те, що місцеві мешканці, власноруч, знищили майно мисливсько – рибальського господарства. 

До речі, експертам ГО «Платформа сталого розвитку громад Київщини» в Київському обласному та по місту Києву управлінні лісового та мисливського господарства повідомили, що дійсно МРГ «Карань» використовує мисливські угіддя у с. Кийлів Бориспільського району на законних підставах.

Ситуація у Вороньківській громаді є тривожним сигналом, жодного офіційного рішення органи державної влади ще не прийняли оскільки триває перевірка, а органи місцевого самоврядування відсторонились від цієї проблеми, бо не мають повноважень. І в цей час мешканці громади, ймовірно, підбурені браконьєрами, власними руками нищать майно, точно не знаючи чи законні дії користувача мисливських угідь чи ні. І тут вже постають питання до поліції, і влади в цілому,  що таке відбувається ?

Адже децентралізація це передача влади на місця, але влади відповідно до закону України, а ні легалізація «махновщини».  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: громада,Київщина,децентрализация,Київська область,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.