ОБСТАВИНИ КОНФЛІКТУ У ВОРОНЬКІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

08 березня 2021, 18:12
Власник сторінки
КООРДИНАТОР ГО "ПЛАТФОРМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД КИЇВЩИНИ"
0
414

Конфліктна ситуація виникла між мешканцями громади та користувачами мисливсько – рибальських угідь.

Предметом моніторингу нашої організації цей конфлікт став тому, що орган влади об’єднаної територіальної громади (який внаслідок реформи децентралізації отримав великі повноваження) та районна влада не змогли своєчасно відреагувати на конфлікт і допустили ситуацію, коли люди власноруч чинять «самосуд».

 Нагадаємо, обурені тим, що користувач мисливсько – рибальських угідь облаштовує огорожу та встановлює пункт пропуску, місцеві мешканці згуртувались  та зламали ці об’єкти. Це відбулось незважаючи на те, що користувач цих угідь наполягає що діє у законний спосіб і має всі необхідні дозвільні документи. Треба зазначити, що огорожу та пост охорони ламали через декілька днів після того, як у сільській раді відбулась робоча зустріч між ініціативною групою мешканців та представниками мисливсько – рибальського господарства, де розглядались документи на підставі яких встановлювалась огорожа. При цьому жодного висновку, хоч якого-небудь органу державної влади чи місцевого самоврядування щодо того, що огорожа встановлена незаконно і її треба демонтувати не було надано

Ба більше, за словами місцевих мешканців, на акції протесту та під час руйнування огорожі та пункту охорони 13.02.2021 року був присутній староста с. Кийлів, який будучи посадовою особою сільської ради жодним чином не висловив свою позицію або позицію цього органу а просто спостерігав за тим що відбувається.

У зв’язку з тим, що група спільнота Воронькова у мережі Фейсбук переповнена  численними звинуваченнями на адресу нашої організації, зокрема, що ми необ’єктивні,  у цьому конфлікті стали на бік мисливсько – рибальського господарства тощо, вважаємо за необхідне наголосити - ГО «Платформа сталого розвитку громад Київщини» не підтримує жодну із сторін цього конфлікту і не робить ніяких висновків щодо того, хто із сторін правий а хто ні.

Наша діяльність полягає у здійсненні моніторингу ефективності діяльності органів влади новостворених об’єднаних територіальних громад та надання їм консультативної та методологічної допомоги. Ми не є органом влади, не наділені будь якими владними повноваженнями але маємо висококваліфікованих фахівців та експертів, які мають значний досвід та надають допомогу громадам. Особливо хочемо зазначити, що нас більше цікавить те, як органи влади, утворені після децентралізації вирішують проблемні питання, що виникають у житті громад, а не праві чи винуваті у кожній конкретній ситуації.

Підключитись до висвітлення ситуації у Вороньківській громаді ми були змушені лише після того, як місцева влада не змогла врегулювати конфлікт та у якості пасивного спостерігача допустила «громадський самосуд» - вирішення конфліктної ситуації «силовим шляхом».

Ми досі працюємо над встановленням справжніх причин, через які цей конфлікт мало не переріс в «махновщину» місцевого рівня. Учасники протестів запевняють нас, що їм забороняють доступ до лісу та Дніпра і це викликає їх обурення. У свою чергу мисливсько-рибальське господарство запевняє, що не забороняє місцевим мешканцям відвідувати територію угідь у встановленому порядку, а на конфлікт людей підбурюють браконьєри, які через встановлення режиму охорони не мають змоги  вивозити здобич. Беззаперечним у цій ситуації є лише факт того, що люди не чекаючи реакції та висновків органів офіційної влади почали власноруч боротись із тим, що їм не подобається.

Вважаємо що така практика є неприпустимою. Незважаючи на те, праві протестувальники, чи ні. Саме для вирішення проблемних питань і обирають люди органи місцевого самоврядування та делегують їм владні повноваження. І саме вони повинні займатись вирішенням подібних питань.  А для того, щоб люди розуміли, що відбувається і не підпадали під вплив тих, кому з будь яких причин вигідний цей конфлікт, ми і надаємо інформацію, яку отримали під час здійснення громадського моніторингу.

1.      Обставини використання мисливсько – рибальський угідь МРГ «Карань»

Пояснення членів протестної групи мешканців Вороньківської громади: на цих землях споконвіку полювали та рибалили наші діди та батьки, а тому нікому неможна їх передавати, треба їх повернути.

Пояснення користувача мисливсько – рибальських угідь: мисливсько – рибальські угіддя не перебувають у власності МРГ «Карань» ТОВ «Процівське», а знаходяться в постійному користуванні терміном на 49 років, відповідно до рішення Київської обласної ради від 19.02.2004 року «Про закріплення мисливських угідь на території Київської області».

2.      Обставини унеможливлення відвідування мисливсько – рибальських угідь мешканцям громади через заборону  з боку МРГ «Карань».

Пояснення членів протестної групи мешканців Вороньківської громади: нас не пускатимуть до лісу та Дніпра, ми не зможемо ні полювати, ні  рибалити, ні відпочивати, адже там встановлена охорона.

Пояснення користувача мисливсько – рибальських угідь: МРГ «Карань» як користувач мисливсько – рибальських угідь, не забороняє відвідування цих угідь для полювання та риболовлі мешканцями громади, але це повинно відбуватись відповідно до встановлених правил.

У відповідності до розробленого та затвердженого проекту організації та розвитку МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» та генерального плану розвитку господарства, відповідно до чинного Законодавства України на території мисливських угідь в районі колишнього хутора Бір с. Кийлів створені вольєри №3 та № 4, для тимчасового перебування та розміщення кабанів, кіз, оленів, парнокопитної дичини, водоплавних птахів та риборозведення. Облаштування цих вольєрів відбувалось відповідно до розроблених та затверджені проектів відведення відповідних земельних ділянок.

Законодавство зобов’язує користувача мисливських угідь забезпечувати належний режим утримання та охорони диких тварин у вольєрах, а також підтримання в них належного ветеринарно-санітарного стану, а тому на територію вольєрів обмежується доступ транспортних засобів. 

 На території вольєрів мають право знаходитись тільки автомобілі єгерської служби та ветеринарних органів, які виконують свої обов’язки по підгодівлі, лікуванню та нагляду за дикими тваринами. А громадяни, що бажають полювати чи рибалити, повинні здійснювати це законно - не використовувати браконьєрські знаряддя для лову чи полювання та дотримуватись сезонних обмежень. Резюмуємо: залишивши транспортний засіб на межі вольєрного господарства (де облаштовано спеціальний майданчик для стоянки транспортних засобів) та дотримуючись правил рибальства та полювання будь який громадянин може знаходитись на  території мисливських угідь МРГ «Карань».

3.      Обставини встановлення МРГ «Карань» огорожі на території мисливсько – рибальських угідь.

Пояснення членів протестної групи мешканців Вороньківської громади: через встановлення огорожі неможливий вихід до Дніпра, а закон, що був прийнятий при новому Президенті, вимагає демонтувати усі огорожі, що обмежують доступ до річок.

Пояснення користувача мисливсько – рибальських угідь: огорожа яку встановлює  МРГ «Карань» знаходиться на межі вольєрів № 3 та № 4, функціонування та розміщення яких погоджені із ДП «Бориспільський лісгосп»,  Державним управлінням охорони навколишнього середовища в Київській області, Управлінням ветеринарної медицини в Бориспільському районі, Бориспільським райСЕС та іншими організаціями. 

 Облаштування вольєрів на території мисливських угідь МРГ «Карань» передбачено порядком створення в мисливських угіддях  МРГ «Карань» ТОВ «Процівське» вольєрів для утримання тварин від 20.11.2006 р., виданого Головним управлінням мисливського господарства Державного комітету лісового господарства України. Після розробки проектно – технічної документації по створенню окремих вольєрів МРГ «Карань» ТОВ «Процівське»  отримало в інспекції Державного архітектурно – будівельного контролю дозвіл на виконання будівельно – монтажних робіт №6 від 10.01.2008 р.   

Особливості функціонування вольєрів передбачені порядком створення, утримання та розведення диких тварин, водоплавної дичини та риборозведення у межах вольєрного господарства МРГ «Карань» ТОВ «Процівське», затвердженого 15.01.2009 р.

Таким чином дії з встановлення  МРГ «Карань» огорожі вольєрів, розташованих в районі колишнього хутора Бір с. Кийлів законні та обґрунтовані.

А щодо посилань представників ініціативної групи мешканців громади на Закон України від 29.10.2019 р. № 233-IX, (яким внесено зміни до статті 88 Водного кодексу України), як на підставу заборони встановлення огорожі, та вимогу забезпечення безперешкодного доступу до берегів річки, то треба зазначити, що вищезазначені положення закону не розповсюджуються на даний конкретний випадок, оскільки проектно-технічною документацією в межах вольєрного господарства МРГ «Карань» встановлені відповідні охоронні зони, що є випадком, на який дія цього закону не розповсюджується. Про що прямо вказано в цьому Законі.    

4.      Обставини облаштування МРГ «Карань» пункту охорони, що унеможливлює самовільний проїзд транспортних засобів

Пояснення членів протестної групи мешканців Вороньківської громади:  пункт охорони перекрив дорогу, якою ми користуємось, а тому це незаконно.

Пояснення користувача мисливсько – рибальських угідь: всі дії з облаштування мисливсько – рибальських угідь, у тому числі встановлення огорожі вольєрів, пунктів охорони та інші дії, МРГ «Карань» здійснює відповідно до розроблених проектів, які були погоджені відповідними державними органами. Інформація, що ми перекрили дорогу є недостовірною, оскільки грунтові дороги на території вольєрного господарства в мисливських угіддях МРГ «Карань» не є під’їзними шляхами загального користування до водних об’єктів, а є внутрігосподарськими дорогами на території вольєрів.

Що роблять органи влади для припинення конфлікту і вирішення ситуації:

 - Національна поліція розслідує дві кримінальні справи: одну за фактом встановлення огорожі, іншу за фактом її знищення;

-  прокуратура на підставі колективного звернення громадян розглядає це питання;

- Вороньківської сільської ради розглядає дозвільні документи, надані користувачем угідь та звернулась до правоохоронних органів для організації перевірки;

- сесія Бориспільської районної ради направила відповідне звернення до державних органів, щодо перевірки обставин діяльності користувача мисливсько – рибальських угідь;

- Бориспільська районна державна адміністрація спільно з Вороньківською сільською радою та члена ініціативної групи мешканців  направила спеціальну комісію для перевірки діяльності користувача мисливсько – рибальських угідь, та перевіряє надані документи;

Про всі ці дії органів влади мешканців Вороньківської громади голова Бориспільскої районної державної адміністрації та голова Бориспільскої районної ради повідомили на зборах, що відбулись 4 березня 2021 року в залі засідань РДА.  Під час цих зборів окремо було наголошено: якщо в результаті перевірки буде встановлено, що в діях МРГ «Карань» є порушення чинного законодавства і огорожа була встановлена  незаконно, райдержадміністрація негайно видасть припис щодо її демонтажу.

 Водночас до відома присутніх була доведена інформація, що Закон України від 29.10.2019 р. № 233-IX на який люди посилаються, як на підставу вимоги про знесення огорожі, має положення, які встановлюють, що норми цього закону не застосовуються у випадках встановлення охоронних зон. Згідно ж наданих МРГ «Карань» документів, огородження вольєрів встановлене ними саме на території, визначеній як охоронна зона. Але ця інформація ще перевіряється.

Таким чином, органи влади та місцевого самоврядування повинні завершити розпочату перевірку, та дати відповідь на питання, чи законні дії користувача мисливсько – рибальських угідь, чи ні.

Доки без відповіді залишаються декілька питань.

По-перше, як ситуація навколо встановлення огорожі вилилась у конфлікт такої гостроти, що люди вчинили «самосуд» ? І це при тому, що користувач угідь МРГ «Карань» не уникав спілкування з членами Вороньківської громади з цього питання, надав відповідь та копії документів на письмове звернення ініціативної групи від 23.01.2021 р., взяв участь у робочій зустрічі у сільській раді.

 По-друге, чому органи місцевого самоврядування Вороньківської громади, не змогли забезпечити вирішення цієї ситуації у правовому полі, допустили «махновщину» і тільки тепер, (коли у поліції разом із справою щодо тих хто встановив огрожу розглядається кримінальна справа щодо тих, хто власноруч ламав цю огорожу), втрутились у цю ситуацію ?

Насамкінець хочемо зазначити, що саме цей випадок яскраво ілюструє головну проблему процесу децентралізації – люди впевнені, що тепер владу передано на місця, а виборні органи місцевого самоврядування і досі не можуть ефективно впливати на вирішення конфліктних ситуацій.

Тому ми і наголошуємо, що процес децентралізації ще не завершений і необхідні значні зусилля і внесення суттєвих законодавчих змін, щоб місцеві громади реально, а не декларативно могли впливати на своє життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.