Конституційна криза в Україні

30 жовтня 2020, 13:51
Власник сторінки
Маркетолог, Пиар-менеджер, Адвокат
0
74
Конституційна криза в Україні

Конфілкт судової гілки влади з Президентом та суспільством?

Конституційна криза в Україні.

Україна, ще не видихнула після проведення місцевих виборів, як політико – правову частину суспільства сколихнула фундаментальна новина – Конституційний суд України прийняв рішення та відміним е-декларації. Саме так, серед новинарних порталів поширюється інформація щодо «скандального рішення»


Давайте розбиратись. 

Що таке конституційний суд? Це судовий орган конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України. Основні повноваження конституційного суду визначено в розділі 12 Конституції України. В самій конституції визначено, що суд вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених цією Конституцією випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до цієї Конституції.

Скільки суддів входить до Конституційного суду? Відповідно до статті 148 Конституції України, до складу Конституційного Суду України входять вісімнадцять суддів Конституційного Суду України.

Хто призначає суддів Конституційного Суду? Для обмеження впливу на суддів Конституційного Суду застосується законодавча формула – диверсифікація. Коли 6 суддів призначає Президент, 6 суддів – Верховна Рада України і 6 суддів - з’їзд суддів України.

Як довго тривають повноваження судді Конституційного Суду? Судді призначаються на 9 років. Також повноваження припиняються (в тому числі і достроково) досягнення ним сімдесяти років; припинення громадянства України або набуття ним громадянства іншої держави; набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення  ним злочину; смерті судді Конституційного Суду України.

Коли можна звільнити суддю до Конституційного суду? Конституція говорить про те, що звільнити можна виключно за 4-ма підставами:

1.             Неспроможність виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

2.             порушення ним вимог щодо несумісності;

3.            вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Суду або виявило його невідповідність займаній посаді;

4.             подання ним заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

При цьому, рішення про звільнення з посади судді Конституційного Суду України Суд ухвалює щонайменше двома третинами від його конституційного складу.

Які повноваження Конституційного суду? 

вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність) законів та інших правових актів Верховної Ради України; актів Президента України; актів Кабінету Міністрів України; правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим; офіційне тлумачення Конституції України; здійснення інших повноважень, передбачених Конституцією України.

         Як можна оскаржити рішення Конституційного суду? В правовій площині – ніяк, адже рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені.

Ось таке, не просте завдання необхідно вирішити Верховній Раді України та Президенту і його «монобільшості». Це конституційний конфлікт і напевне вперше в Україні такий орган як Конституційний Суд України пішов на конфлікт із політичною владою. 


Актуальна правова тематика - на FB

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,Конституционный суд,ВРУ,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.