Конституційний суд проти об'єктивної реальності

30 жовтня 2020, 11:13
Власник сторінки
Маркетолог, Пиар-менеджер, Адвокат
3
88

Президент стріляє холостими?

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України проект Закону №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства".

Проекту цього закону передувало "скандальне рішення" Конституційного Суду, яким КС:

Ліквідував кримінальну відповідальність за недостовріну інформацію яку можуть розміщувати суб'єкти декларування (чиновники, депутати) в деклараціях

Визнав неконституційними положення про відкритий доступ до декларацій осіб усіх чиновників, які їх подають в електронний реєстр. Тепер антикорупційний орган (НАЗК) не має можливості швидко здійснювати аналіз декларацій. Звичайно громадяни також тепер не "бачать декларацій" на зручному сервісі.

Також ухвалюючи рішення КС можливо діяв і в власних інтересах, адже судді КС мали конфлікт інтересів а частині недостовірного декларування.

 

 І ось тепер, президент хоче нанести удар - і ліквідувати цей склад КС.

За текстовим змістом проект президента складається фактично з двох статей. Перша передбачає визнання рішення КС нікчемним і її текстовий зміст є наступним: "Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020 (393/20) є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів". 

Друга стаття проекту передбачає ліквідацію цього складу КС: "припинити дію цього складу КС "Повноваження складу Конституційного Суду України, діючого на момент прийняття Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20), припиняються з дня набрання чинності цим Законом".

Наскільки такий проект Закону є легальним в розумінні правової природи? Відповідь буде одна - досить туманно. Адже рішення КС відповідно до Конституції України (ст. 151-2) "Рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені".

Очевидно, що швидкого рішення немає. Прийняття закону про скасування рішення КС також не буде відповідати Конституції України і буде антиконституційним. Фактично - КС може визнати рішення парламенту не конституційним. Ось такий правовий конфлікт повноважень відбувається в Україні.

Можливо настав час ліквідувати власне Конституційний Суд - шляхом внесення змін до Конституції України. Цілком прозорого правового механізму на разі виробити складно. Конституційний Суд фактично став наддержавним органом в Україні.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Конституция,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.