Вибіркові кроки

04 лютого 2020, 16:13
Власник сторінки
Народный Депутат
0
22

Законопроект 2634

Вибіркові кроки         

Схоже, деякі ЗМІ обирають пунктирний, якщо можна так сказати, спосіб руху в європейському напрямку. Тобто - ось цей крок ми робимо, а ось у цьому випадку тупцюємо на місці чи йдемо манівцями... В даному разі останній варіант способу руху до запровадження у нашій державі європейських стандартів обирають, на мою думку, ті ЗМІ, які взялися навипередки критикувати запропонований до розгляду у Верховній Раді України законопроект 2634, яким передбачено оподаткування електронних послуг, що надаються фізичним особам на митній території нашої держави. 

Можливо, перш ніж критикувати, варто поцікавитись досвідом країн Європейського Союзу, близького зарубіжжя - Білорусії чи Казахстану, та навіть Австралії?! Адже у цих країнах питання, що пропонується врегулювати цим законопроектом, вже вирішено!

Тож чого насправді ми плануємо досягти завдяки ухваленню цього законопроекту? По-перше, безумовно, збільшити надходження до Державного бюджету України. Адже ті самі ЗМІ, які критикують даний законопроект, так само запекло підтримують ідею підвищення соціальних стандартів. По-друге, ми хочемо зробити рівними умови діяльності в цьому сегменті для національних і міжнародних компаній. 

Отже, які саме новації містить законопроект 2634? І чи мають підґрунтя "страшилки", що поширюються, зокрема, і в соціальних мережах? Пропоную розібратися. Отже законопроектом, зокрема, пропонується:

- визначити перелік електронних послуг;

- включити нерезидентів до переліку осіб, які реєструються платниками податку на додану вартість;

- встановити правила визначення місця постачання електронних послуг;

- встановити форму та визначити порядок надсилання податкового повідомлення та скарги на таке рішення;

- визначити спрощену процедуру реєстрації платника податку на додану вартість для постачальників-нерезидентів, яка може здійснюватись віддалено в електронній формі на спеціально розробленому веб-порталі;

- визначити правила податкового обліку з податку на додану вартість для нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України;

-звільнення від обов'язку нерезидента реєструвати податкові накладні;

- передбачити сплату податкового зобов'язання для нерезидента в іноземній валюті.

Думаю, все гранично просто, логічно і вигідно для нашої держави. І, як уже зазначав, вирівнює умови роботи для вітчизняних і міжнародних компаній: адже вітчизняні постачальники електронних послуг сплачують ПДВ і в тому випадку, коли надають послуги юридичним особам, і - коли такі послуги надаються особам фізичним. А міжнародні компанії наразі сплачують ПДВ тільки у випадку надання послуг юридичним особам. Бо, поки такого Закону у нас бракує, кошти, зароблені міжнародними компаніями за надання послуг фізичним особам осідають на рахунках в інших країнах, не приносять до нашого бюджету жодної копійки! Переконаний, цю ситуацію необхідно виправляти якомога швидше! А тим, хто боїться здорожчання таких послуг внаслідок ухвалення законопроекту 2634, думаю, варто заспокоїтись, адже для юридичних осіб міжнародні компанії цін не підіймають!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.