«СУХОПУТНЕ ПІРАТСТВО» в Україні перейшло всі адекватні межі

25 вересня 2020, 20:34
Власник сторінки
Народный Депутат
0
232

Щонайменше 3 000 моряків, прямо зараз не можуть піти в рейс.

Щонайменше 3 000 моряків, прямо зараз не можуть піти в рейс. Дипломування моряків паралізоване. Станом на зараз жоден моряк не може пройти щоп’ятирічну сертифікацію, тобто отримати документи для права роботи на морі.

Цей колапс стався вперше за часи незалежності України. На Півдні України (міста Одеса, Ізмаїл, Херсон, Миколаїв, Маріуполь) назріває соціальний бунт! Моряки готові вийти на протести, а Україну можуть виключити зі світового ринку праці на світовому торгівельному флоті на багато років.

Споконвіку на кожному етапі щоп’ятирічної сертифікації українського моряка процвітала корупція:

- Спочатку навчання в тренажерних центрах,

- Потім іспит у Державній кваліфікаційній комісії (проводить «Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків» далі - Інспекція),

- Потім отримання паспорта моряка у Капітанії порту (відповідальна Морська адміністрація).

Раніше побори були посильні - кілька тисяч гривень зверху.

Останнім часом корупціонери ”пустилися берега”:

- щоб отримати всі належні сертифікати капітана, лише хабара потрібно викласти близько 10 000 доларів США,

- повністю зникла можливість чесно пройти навчання, здати іспити та отримати документи,

- знищена можливість здавати іспити в різних містах України (тільки в Одесі),

- заблокована можливість оформити документи на останньому етапі процесу (хабар вимагали просто за наявність бланків паспортів моряка , вони створили дефіцит бланків!).

Після ліквідації Інспекції та передачі у серпні цього року її повноважень до «Державної служби морського та річкового транспорту України» (Морська Адміністрація), корупціонери  повністю заблокували процес переатестації українських моряків, замість того, щоб прибрати корупційні схеми.

Корупційний ринок у цій сфері оцінюється майже у 200 мільйонів доларів США на рік, 16 мільйонів доларів на місяць і 500 тисячі доларів щоденно! Це за найскромнішими підрахунками ще до підвищення корупційних тарифів. 


Вирішення проблеми просте: 

1. Забезпечити прозору роботу тренажерних центрів (в Україні їх 30). Корупціонери створили систему, коли здати іспит в Інспекції могли лише власники сертифікатів 6-ти бутафорських тренажерних центрів, які нічому не навчали. Інші тренажерні центри змушені припинити свою діяльність, бо курсанти з їхніми сертифікатами не могли здати іспит в Інспекції.

2. Відновити можливість складати іспити в Інспекції та після передачі її повноважень (цей процес зараз триває) у Морській Адміністрації не лише в Одесі, а й у інших містах: Києві, Херсоні, Ізмаїлі, Маріуполі – так, як це було раніше. 

3. Зробити реальний адекватний електронний кабінет моряка для подачі документів та оформлення необхідних документів.

4. Імплементувати законопроект «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу» згідно з яким працюючі моряки позбавлені необхідності проходити щоп’ятирічну переатестацію – це світова практика!

Далі силами об’єднань моряків і об’єднань агентств з найму та працевлаштування постійно моніторити ситуацію та оперативно у неї втручатися в разі чергового саботажу чиновників на місцях, що неодмінно станеться.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.