Трудові книжки роздадуть працівникам

03 лютого 2020, 11:49
Власник сторінки
Народный Депутат
0
49

Закон «Про працю», який у вітчизняних ЗМІ вже охрестили «новим Трудовим кодексом».

Як відомо, зовсім скоро у Верховній Раді України планують розглядати

 Закон «Про працю», який у вітчизняних ЗМІ вже охрестили «новим Трудовим кодексом». 

Довкола цього законопроекту вже точиться чимало дискусій, а деякі політики та заангажовані олігархічні ЗМІ не гребують вдаватися й до відвертих маніпуляцій.

Тож декілька думок з приводу об'єктивних новацій, пропонованими поданим на розгляд ВРУ законопроектом. Насамперед, вважаю, що громадянам України варто знати, які саме можливості захистити свої трудові права вони отримають завдяки ухваленню нового Закону України «Про працю». Так, найменш захищені верстви населення, а саме - пенсіонери та люди з обмеженими можливостями, які хочуть працювати, матимуть законодавчо закріплене право працювати вдома або за узгодженим з роботодавцем гнучким графіком. Також кожен працюючий отримає право в разі необхідності взяти відпустку власним коштом на 30 днів, а не на 15, як це відбувається нині. Тривалість трудового тижня залишається незмінною, а от на випадок якщо працівники працюють понаднормово більше ніж 40 годин на тиждень, роботодавець має сплачувати за всі перепрацьовані години, раніше закон цього не дозволяв.

 Головне ж, на мою думку, це те, що ми плануємо повністю виключити можливість роботодавцям проводити скорочення своїх працівників будь-коли і скільки заманеться шляхом проведення так званої «реорганізації» як підприємства в цілому, так і окремих його підрозділів. Адже відомо чимало випадків, коли підставою для проведення таких «реорганізацій» ставала проста зміна назви підприємства чи підрозділу, а інколи - навіть зміна однієї чи кількох літер у назві! Саме завдяки цьому реорганізації стали свого роду універсальним механізмом для проведення роботодавцями масових скорочень. У новому Законі «Про працю» ми ліквідуємо таку можливість роботодавців безпідставно проводити скорочення штату, самовільне звільнення працівників. Натомість запроваджуємо трудові угоди, які працівники будуть укладати з роботодавцями при вступі на посаду. У такій угоді можна буде передбачити і виписати навіть найменші нюанси у відносинах роботодавець - працівник, в тому числі й детально прописати підстави та процедуру звільнення працівника. Трудові угоди будуть укладатися у письмовій формі, передбачено й можливість їх укладання в електронному вигляді з обов'язковим цифровим підписом. Також новим законопроектом передбачається, що паперову трудову книжку працівник зберігатиме у себе, на загальному ж рівні планується запровадити електронні трудові книжки. До речі, для бізнесу це надзвичайно спрощую завдання зрозуміти яка трудова історія була у майбутнього члена команда і дійсні причини звільнення працівника. 

Завдяки підписанню трудової угоди працівники, на моє переконання, стануть більш захищеними від невмотивованих звільнень, оскільки роботодавець буде позбавлений можливості застосовувати будь-які маніпуляції. Крім заборони фіктивних перетворень підприємств задля скорочення штату працівників , цим законопроектом пропонується встановлення обов'язкової матеріальної компенсації на випадок звільнення. Безумовно, в цьому дописі я перелічив далеко не всі новації, пропоновані новим законопроектом. Думаю, на початку варто зосередитись на головному.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.