Галузева угода аівапрому в тумані

10 жовтня 2019, 12:42
Власник сторінки
Інженер-метролог, експерт в галузі ОПК, профспілковий та громадський діяч
0
306

В даній статті висвітлено колапс з документом який на галузевому рівні, а саме Авіаційної галузі врегульовує відносини між людиною праці та роботодавцями, визначає мінімальні гарантії та пільги

Ситуація в галузі з кожним днем все гірше і гірше. І потрібно б було бити на сполох, але нема кому. Попередня влада довела підприємства галузі до ручки. І ще не всі викормиші тієї влади звільнені і відійшли у минуле. Тому і кращі часи не настають. Вони працюють і далі за принципом «після нас хоч потоп».

Щодня мені телефонують з різних підприємств, шлють повідомлення в месенджери і на пошту і розповідають про жахи. Харків, Запоріжжя, Київ, Дніпро тощо – куди не кинь, все деградує. Мотор Січ може зупинитися взагалі, «Антонов» на межі і тримається ледве-ледве, на багатьох підприємствах 3-4 денка, затримка із виплати зарплати на ХАЗі і його дочірніх підприємствах лише зростає. На 410 планують скороченні і скорочений режим робочого тижня, а попереду майорить затримка із виплати зарплати, навіть тієї жалюгідної, яка є у більшості працівників. Це не звичайна криза, яку можна подолати. Ми підійшли до дна. Або остаточно все рухне, або ми щось зробимо аби врятувати галузь.

Але мова зараз не зовсім про це. Одна життєва ситуація ілюструє масштаб проблем.

До мене звернулися хлопці з одного підприємства з проханням про допомогу і консультацію. Їхнє питання можна розв’язати за допомогою Галузевої Угоди. І я вирішив її ще раз переглянути, щоб вказати на конкретні норми ГУ. Сайт профспілки, на якому ГУ розміщена, в черговий раз глючив і не відкривався, тож я вирішив подивитися Галузеву Угоду авіпрому в базі законодавства. І те, що я побачив, мене спантеличило. Виявляється, криза глибша, ніж я думав:

Що говорить нам база законодавства України? А те, що досі є чинною Галузева Угода авіапрому за 2011 рік!!!!! Подивіться її статус. Там чітко написано: чинна!!!

Така ж інформація є і в Ліга:Закон: І теж статус - чинний.

При цьому на сайті Мінсоцполу значиться по нашій галузі аж три зареєстровані чинні ГУ. Цікаво, що в інших галузях такого чомусь немає.

А в Реєстрі Галузевих (міжгалузевих) Угод, який сумлінно веде Федерація профспілок України взагалі значиться, що чинною є і досі Галузева Угода авіапрому на 2016-2018 роки. Чому ПАУ не подала туди актуальну інформацію, як це зробили профспілка авіапрацівників України, профспілка працівників культури, профспілка машинобудівників та приладобудівників України, профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та інші, не зрозуміло. Як от члену профспілки зрозуміти яка Угода чинна, а яка ні?

Але чому тоді Галузева Угода у сфері охорони здоров’я містить актуальну версію:

Чому тоді Галузева Угода з профспілкою машинобудівників та приладобудівників теж в базі законодавства містить актуальну версію?:

Чому тоді освітяни теж мають актуальну версію своєї ГУ в базі законодавства:

І хто винен, що по авіапрому в Галузевих Угодах така вакханалія і хаос? Як розібратися де ж саме ЧИННА Галузева Угода?

А що ж з Генеральною Угодою? Будь-ласка, є актуальна версія за 2019 рік в базі законодавства. Цікаво, що в Генеральній Угоді чітко прописано, що в день набуття чинності поточної угоди, втрачає чинність попередня. Цього я не побачив в Галузевій Угоді авіпрому. Тож може в Мінсоцполу вважають, що всі три угоди є чинними? Навіть якщо в законодавстві вказано, що при укладенні нової угоди, втрачає чинність попередня, краще таку норму продублювати в тексті угоди, що і зроблено завбачливо в Генеральній Угоді.

До речі, що ще дивує, не зазначено правових підстав для укладення Галузевої Угоди авіаційної промисловості України, як, наприклад, це прямо вказано в Генеральній Угоді – на підставі та в межах яких Законів укладалася ця Угода.

Тож тепер роботодавці сміливо можуть не дотримуватися Галузевих Угод авіапрому, які були укладені після 2011 року. Бо з точки зору бази законодавства України вони не є чинними. Чи випадкові такі речі? Питання до тих, хто за це відповідає.

Тому змушений був надавати консультацію хлопцям в кількох варіантах – з точки зору чинної ГУ від 2011 року та з точки зору нечинних ГУ наступних років.

От так в тумані живе вся країна, а не тільки галузь. Коли нема порядку в елементарних речах, то ніколи його не буде і в більш складних.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори та угоди» сторони, що уклали угоду, повинні інформувати громадян через засоби масової інформації про зміни та доповнення до угоди та хід її реалізації і забезпечити розміщення тексту угоди у засобах масової інформації. Хтось бачив текст Галузевої Угоди на 2018-2020 роки в ЗМІ? Навіть газета «Авіабудівник України» не надрукувала текст ГУ. А про «Голос України», «Урядовий кур’єр» я навіть не згадую. Звісно, навіть якби надрукували, це б не означало її чинність. Бо база законодавства так не вважає.

Щоб галузь і країна почали розвиватися не можна допускати їхнє спускання на дно і далі. Тож дякую хлопцям що вони допомогли мені викрити таку правову колізію, звернувшись до мене по допомогу. Скільки ще таких ляпів і колізій ми маємо, страшно навіть уявити.

Але тільки сумлінна робота на благо галузі і країни зможе це виправити!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укроборонпром,профспілки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.