Геополітична гра: початок

09 вересня 2019, 13:44
Власник сторінки
директор Центра военно-правовых исследований
0
1246
Геополітична гра: початок

Українська дипломатія в європейському векторі завжди була орієнтована більше на Берлін, ніж на Париж


Німці, незважаючи на проекти "Північний потік" та інші економічні ініціативи тим не менш завжди намагались зберегти більш прагматичний балансуючий підхід не йдучи на конфронтацію зі США та НАТО, розуміючи, що вони щонайменше є гарантами безпеки їхньої країни, як і в цілому всього європейського регіону. Зрештою, саме Німеччина на відміну від Франції виступала локомотивом "Східного партнерства", а також вступу країн Центральної Європи до ЄС. Про це дуже слушно в свій час заявляв Збігнєв Бжезинський. В принципі до недавніх пір саме через Берлін Київ намагався узгоджувати важливі зовнішньополітичні рішення.

Зі зміною влади вочевидь було вирішено змінити вектор української зовнішньої політики в Європі скерувавши її через Париж. Дійсно, Франція серйозний гравець в Європі, звичайно не настільки потужний як Німеччина. Однак у французів є дуже серйозні амбіції стати потужним лідером в регіоні. І коли президент Макрон повторює тези про те, що він проводить зовнішню політику в стилі своїх попередників Де-Голля і Міттерана (і один і другий виступали за розширення співпраці з СРСР), то треба розуміти, що виголошені ним тези про "Європу від Ліссабону до Владивостоку", не такі вже безпідставні. Макрон намагається грати на противагу США в європейському регіоні за допомогою РФ.

Україна на шляху реалізації ідеї французів і німців - серйозний камінь спотикання. Саме тому тут намагаються домовлятись. З одного боку Україна може отримати те що так багато зараз називають - "припиненням війни" ціною серйозних поступок, з іншого боку французи отримують право на подальшу реалізацію ідеї "Великої Європи".

Угода між Путіним і Макроном про обмін полоненими - виконана. Про це очільник Кремля розповість міністрам із закордонних справ та оборони Франції, котрі перебуватимуть у Москві із візитом. А вже напередодні зателефонував Макрону.

Я лише нагадаю, що ще 30 серпня неодноразово казав, що про можливий обмін міг домовитися не Зеленський з Путіним, а Макрон з російським лідером.

Цілком ймовірно, що українській стороні вже за фактом повідомили про кінцевий результат переговорів. І це повністю вписується в сценарій описаний вище.

Старт плану по реалізації французького сценарію із втягування Росії у великий європейський простір - дано.

Зрозуміло для чого Макрон ще раніше зустрічався тоді ще з кандидатом Зеленським, аби одразу зорієнтувати на відповідний напрямок співпраці саме через Париж.

Повернення українських громадян це безумовно добре!

Але велика геополітична гра лише розпочалась. Якщо так піде надалі, то партія між французами і росіянами буде розіграна дуже вдало - звичайно за рахунок України.
Саме тому, Україні варто переорієнтувати вектор в Європі з Парижу на Берлін, Лондон і Вашингтон.

Це звичайно якщо Україна не заявить про намір стати серйозним гравцем в цій партії і не погоджуватись на поступки за будь-яку ціну…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: геополітика,Володимир Путін,Еммануель Макрон,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.