Рятуймо життя українців разом

17 січня 2019, 10:16
Власник сторінки
Голова політичної партії "Соціалісти"
2
319
Рятуймо життя українців разом

Поки ми з вами святкували, у «чергах смерті» на донбаських КПВВ вмирали люди. Троє літніх людей померли в один день на КПВВ «Майорськ». Причина смертей – серцеві напади.


Ці люди вмирають не від куль чи снарядів. Вони вмирають від байдужості української держави, яка варварськими обмеженнями змушує громадян України годинами стояти на морозі, щоб отримати гарантовані їм Конституцією пенсії і соціальну допомогу. Сподіваючись уникнути смерті від голоду, вони все одно помирають – через відсутність бодай якоїсь медичної допомоги з боку держави на КПВВ.

В одному зі своїх блогів я вже писав про жахливу ситуацію, що склалася на КПВВ «Станиця Луганська», де люди перетинають лінію розмежування хитким дерев’яним містком. За місяці, що минули, ситуація, на жаль, не змінилася. Правозахисники і міжнародні організації продовжують бити на сполох.

«Тільки пройшовши сьогодні по цьому пішохідному дерев’яному мосту, я змогла по-справжньому зрозуміти труднощі, з якими стикаються ті, хто змушені щодня вирушати в цю складну подорож, щоби отримати доступ до соціальних послуг або просто відвідати лікаря або родичів» , - каже пані Оснат Лубрані, Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні. «Необхідні термінові політичні рішення у рамках офіційно узгоджених процесів, щоби припинити страждання мільйонів мирних громадян»

Але, коли влада забуває про своїх громадян, на допомогу приходять небайдужі.

Вже півтора роки на КПВВ «Станиця Луганська» в рамках проекту «Лінія життя», ініціатором якого є очолюваний мною «Інститут миру», діє польовий медпункт. Вже півтора роки він є єдиним місцем на КПВВ, де лікарі-волонтери рятують людські життя.

Щиро вдячний усім, хто долучився, за підтримку роботи медпункту – матеріальну, фінансову, підтримку добрим словом чи розголосом. При цьому найбільшу підтримку «Лінія життя» одержала від Словацької агенції з розвитку міжнародного співробітництва «SlovakAid».

До вчорашнього дня наш медичний пункт представляв собою скромний брезентовий намет. Але, завдяки словацьким друзям, відучора допомога людям надається у спеціальному сучасному медичному модулі. Ми відкрили цей модуль разом з моїм давнім другом і колегою, міністром закордонних справ Словаччини Мирославом Лайчаком, який є Діючим Головою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Україна головувала в ОБСЄ у 2013 році. І будучи сам тоді Діючим Головою, я як ніхто інший знаю, наскільки щільним, розписаним буквально по хвилинах, є графік людини, якій доводиться керувати діяльністю найбільшої в світі регіональної організації, куди входять 57 держав-членів на трьох континентах від Канади до Монголії.

І, тим не менше, попри щільний робочий графік, Мирослав Лайчак провів учорашній день у Станиці Луганській, разом з лікарями, волонтерами і звичайними громадянами України. Я бачив, як змінювалися емоції від побаченого на його обличчі. Мирослав був глибоко вражений масштабами людських страждань на Донбасі, але водночас був щасливий від того, що сам став частиною зусиль з полегшення цих страждань.

Ми всі мали подібні почуття. Наші серця стискалися від болю, коли ми дивилися на «чергу смерті», але ми бачили і вдячність в очах українців, яким допомагають лікарі в нашому медпункті. Пан Лайчак запевнив мене у тому, що уряд Словаччини продовжить надалі фінансувати «Лінію життя», оскільки подібної державної програми в Україні досі немає.

Отже, шановні друзі, робімо добро разом! Разом зі словацькими друзями, разом з українськими волонтерами допоможімо нашим лікарям і медсестрам. Заходьте на сайт «Інституту миру», там є всі необхідні реквізити для перерахування коштів. Ваша допомога врятує безцінні людські життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ОБСЕ,серая зона,Леонид Кожара,Миссия ОБСЕ на Донбассе,Станица Луганская,пункт пропуска
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.