Підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні

24 жовтня 2018, 19:00
Власник сторінки
0
188
Підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні

14 червня 2017 року Уряд України схвалив Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року.

Безпека експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію з  ЄС.

Мінінфраструкури розробило Проект Закону України (https://mtu.gov.ua/news/30238.html) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між з Європейським Союзом.

Що нам дасть реалізація цієї стратегії?

По-перше, знизить рівень смертності внаслідок ДТП щонайменше на 30 відсотків до 2020 року; по-друге, знизить ступінь тяжкості наслідків ДТП для учасників дорожнього руху; і, по-третє, значно зменшить соціально-економічні втрати від дорожньо-транспортного травматизму.

Переваг багато. В першу чергу для забезпечення захисту життя та здоров’я населення, яке можливе шляхом запровадження ефективної системи управління безпекою дорожнього руху.

Крім того, маємо затверджений План заходів.

Разом з цим, Кабмін також затвердив План заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року. 

Навіщо це взагалі потрібно? Подивимось на наявну ситуацію в Україні.

Наразі в Україні ми можемо спостерігати стрімке збільшення кількості транспортних засобів та, як наслідок, підвищення інтенсивності дорожнього руху. Це все, нажаль, призводить до росту кількості ДТП та їх негативних наслідків.

Статистика чітко показує - порівняно з країнами ЄС та сусідами, Україна має надзвичайно низькі показники безпеки дорожнього руху, як наслідок - високий рівень смертності та травматизм на дорогах, і як результат - значні людські та економічні втрати.

 Ось приклад: згідно з даними офіційної статистики Управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України, за період з01.01.2017 по 31.08.2017 загальна кількість ДТП склала 102826, внаслідок яких загинули 1996 осіб, травмовано 21957 особи. Крім того, ДТП є першою за поширеністю причиною смерті українців у віці від 15 до 24 (!) років та другою за поширеністю у віці від 5 до 14 років.

Саме тому зменшення аварійності на дорогах ми маємо зробити пріоритетом як для нас, представників органів державної влади, так і для всіх учасників дорожнього руху.

Чому важливо залучати учасників дорожнього руху?

Велика кількість дорожньо-транспортних пригод та постраждалих від них також впливає на економіку та сферу охорони здоров’я України. За розрахунками експертів Світового банку, соціально-економічні втрати України від дорожньо-транспортного травматизму оцінюються в 4,5 млрд. доларів США на рік, що становить приблизно 3,4 відсотка валового внутрішнього продукту (у розрахунках 2014 року), включаючи матеріальні витрати, пов’язані з пошкодженням майна та зниженням продуктивності праці, та людські втрати через серйозні травми або смерть унаслідок дорожньо-транспортних пригод.

Серед причин високого травматизму та смерті людей внаслідок ДТП в Україні є: 

- недосконалість правового механізму та нормативно-правового регулювання у сфері безпеки дорожнього руху; 

- низький рівень дорожньої дисципліни учасників дорожнього руху; недостатній рівень водійської майстерності; 

- конструктивна недосконалість, неналежний технічний стан транспортних засобів;

- часткове законодавче врегулювання питань  щодо відповідності транспортних засобів технічним стандартам та вимогам безпеки дорожнього руху, організації безпечної праці водіїв, відсутність системи державного нагляду (контролю) за відповідністю транспортних засобів технічним вимогам сучасних стандартів безпеки, системи перевірки транспортних засобів на придатність до експлуатації. 

Нам необхідне істотне вдосконалення механізмів державного регулювання у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів.

А саме:

- впровадження відповідно до європейських стандартів системи періодичних перевірок транспортних засобів на придатність до експлуатації, що справляє прямий вплив на безпеку дорожнього руху;

- впровадження на законодавчому рівні вимог щодо встановлення контрольних пристроїв (обмежувачів швидкості, тахографів) на певні категорії транспортних засобів з метою забезпечення безпеки експлуатації колісних транспортних засобів, безпеки учасників дорожнього руху на дорогах України та зниження рівня смертельних ДТП;  

- створення системи початкової та періодичної підготовки водіїв транспортних засобів окремих категорій та підтвердження рівня їх професійної компетентності; 

- забезпечення контролю та встановлення відповідальності за порушення режимів робочого часу мобільних працівників, часу керування та відпочинку водіїв;

- забезпечення дотримання норм законодавства у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів шляхом впровадження адміністративної відповідальності водіїв, посадових осіб суб’єктів господарювання, фізичних осіб-підприємців за вчинені правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, господарської діяльності у сфері транспорту, у тому числі надання послуг автомобільним транспортом.

Законопроект підвищить якість та безпеку перевезень.

Це буде досягнено за рахунок:

- установлення вимог щодо професійної компетентності та відповідальності персоналу та водіїв;

- створення системи періодичного підтвердження безпечності технічного стану транспортного засобу через процедури підтвердження придатності до експлуатації транспортних засобів, підвищення відповідальності за достовірність таких перевірок;

- обладнання транспортних засобів сучасними засобами об’єктивного контролю, системами активної, пасивної безпеки (обмежувачі швидкості, тахографи, ремені безпеки тощо).

- зменшення корупції завдяки більш чітко прописаним нормам державного регулювання та розподілу сфери відповідальності між органами виконавчої влади;

- запровадження державного ринкового нагляду та контролю за виробництвом транспортних засобів та їх складових частин.

Нам просто необхідно реформувати ринок послуг автомобільного транспорту щодо безпеки перевезень та зменшення техногенного впливу автомобільних транспортних засобів.

Ми плануємо запровадження ефективної системи управління безпекою дорожнього руху для забезпечення захисту життя та здоров’я населення. Що стосується сфери внутрішніх перевезень пасажирів та вантажів - будуть запроваджені зобов’язання щодо установки контрольних пристроїв на певні категорії транспортних засобів, періодичної підготовки водіїв з метою підвищення їх професійної компетентності.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: транспорт,ДТП,дороги,інфраструктура,Міністерство інфраструктури
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.