Концесія портів - розвиток Херсону та Миколаєва

15 лютого 2019, 19:47
Власник сторінки
0
39

Тема розвитку портової інфраструктури завжди була актуальною, проте зараз ми нарешті перейшли до більш вагомих проектів.

Cьогодні ми вже говоримо про реалізацію проекту концесії порту «Ольвія» та Херсонського морського торговельного порту.

Минулого тижня ми завітали до Миколаєва та Херсону, де з очільниками міських рад та обласних державних адміністрацій, окрім детального розгляду наявного стану портів та подальших кроків реалізації концесійних проектів, обговорили і додаткові - ті, що дійсно можуть бути реалізовані найближчим часом та сприятимуть розвитку регіону.

Миколаїв

У 2017 році ми вже провели дві зустрічі з мером Миколаєва на етапі підготовки попереднього ТЕО проекту. На обох зустрічах він, в цілому, підтримував проект, однак чітко визначив два основні чинники, що мають бути враховані під час його реалізації - по-перше, концесіонер повинен вирішити питання з двома залізничними переїздами в Корабельному районі м. Миколаєва. Наразі проходження 7-10 пар поїздів на добу (через однорівневий залізничний переїзд на Богоявленському проспекті м. Миколаїв  та на вулиці Остапа Вишні) блокує дорожній рух сумарно до 6 годин на добу. Це дуже велика затримка, і вона спричиняє негативний соціальний ефект п- люди не мають доступу до центральної районної лікарні, що знаходиться на відстані 200 метрів від переїзду на Богоявленському проспекті.

По-друге, сьогодні місцеві дороги знищуються перевантаженими вантажівками, які в тому числі прямують в сторону порту Ольвія.  Завдяки реалізації проекту “тиск” на дороги буде мінімізований.

Стосовно позитивних наслідків для місцевого бюджету - ось що можу сказати: за попереднім техніко-економічним обґрунтуванням проекту тільки за 5-річний період з 2020-2025 ми отримаємо додаткові надходження у розмірі 241 млн. грн..

На сьогоднішній день

Сьогодні зацікавленість у проекті концесії ДП "СК "Ольвія" виявили вже біля 25 світових компаній.

Наразі триває формування конкурсної комісії. Нам необхідно точно затвердити її склад і одразу після цього ми будемо готові розпочати роботу над тендерною документацією.

Що стосується умов, то конкурс відкритий для підприємств будь-якої організаційно-правової форми, про те ми ще хочемо доповнити конкурсні умови додатковими пунктами. Одні з них - реалізація інфраструктурних проектів на території Корабельного району та обов’язкове працевлаштування співробітників порту, бонусом буде реалізація екологічних програм, адже, як на мене, місто має отримати максимальну віддачу - як інфраструктурну, так і соціальну та екологічну. Якщо мерший більше стосується розвитку бізнесу в регіоні, то останні два - вкрай важливі для населення.

Що мене тішить у цій ситуації - це те, що місцева влада всіляко нас підтримує. Зі свого боку ми, представники Міністерства інфраструктури України, плануємо встановлення на рівні умов концесійного конкурсу зобов’язання з будівництва спеціалізованого зернового терміналу, що забезпечить виплату на користь міста пайового внеску в розмірі 2 250 000 дол. США, та хочемо подбати про майбутнє працівників і заборонити примусове звільнення протягом 5 років. Це також також сприятиме стабільності надходжень до місцевого бюджету.

Херсон

З Херсоном процес просувався трохи складніше. Почнемо з того, що ми попередньо провели цілих дві зустрічі в 2017 році з місцевою владою, проте саме місцева влада не дуже позитивно сприйняла нашу ініціативу з проектом концесії Херсонського морського торговельного порту, і державно-приватне партнерство в цілому піддавалось великим сумнівам.

Окрім того, ми відчували певне напруження через проблему з вантажівками, які проходили в напрямку порту - вони фактично руйнували місцеві дороги. І це, звісно, нікому не подобалось.

Вже 2018 року була запланована зустріч з представниками Міськради з метою ознайомлення з результатами ТЕО та залучення міста до реалізації проектів. Але зустріч не відбулась…

Чесно кажучи, я вже в якийсь момент перестав дивитися на проект з перспективної сторони, адже однієї нашої ініціативи Міністерства мало - нам потрібна допомога та сприяння місцевої влади. І саме тому я завжди на цьому наголошую!

Проте, ми не здалися. Що ми зробили..

Ми врахували усі побажання міської адміністрації та мера, зокрема, і підготували наші пропозиції щодо здійснення проекту. 

Ми також діємо в напрямку убезпечення працівників та місцевої економіки - встановили ряд обов’язкових умов для майбутнього концесіонера, зокрема - максимальне збереження кількості робочих місць та зобов’язання концесіонера здійснити інвестицію в розвиток інфраструктури порту. Перше гарантовано дозволить зберегти рівень надходжень від податків на доходи фізичних осіб, друге - гарантуватиме внесення на користь міста пайового внеску в розмірі 5 % від розміру капітальних інвестицій або 11,2 млн. грн.

Цього разу, під час візиту, ми зорієнтувалися на ключових кроках, які нам треба починати робити вже сьогодні задля подальшої швидкої реалізації проекту. Ці кроки, здебільшого, зосереджені на отриманні позитивного ефекту від інвестиційних проектів.

Що нам ще потрібно? Нам потрібна дорога.

Ключовим тригером до прогресу та швидкої реалізації заходів в напрямку розбудови порту для нас є будівництво нової об’їзної дороги. Саме вона дозволить розвантажити місто від вантажних автомобілів, що прямують в порт Херсону. 

Нам важливо, щоб місто, зі своєї сторони, підтримало проект шляхом направлення коштів отриманих від пайового внеску в розвиток інфраструктури (5% від кошторисної вартості) на будівництво автодоріг до/з порту, а також сприяло збереженню діючої 3% ставки орендної плати протягом всього строку дії концесійного договору.

Знову ж таки, оптимізму додає повна згода адміністрації з нашою позицією і нашим баченням. Таким чином, ми не просто надамо портам нового “дихання”, але й матимемо змогу відкрити нові шляхи залучення інвестицій, підвищити соціальні стандарти міст та відкрити нові канали в транспортному сегменті.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.