Міжнародний напрям інфраструктури: пiдсумки 2018 – плани 2019

29 грудня 2018, 21:57
Власник сторінки
0
66

В кінці року спробую проаналізувати, що зроблено в міжнародному напрямі транспортної галузі та підготувати плани на рік наступний.

Європейська інтеграція

Відбувся перший Транспортний діалог високого рівня Україна-ЄС між DG Move Єврокомісії та Мініфраструктури, де спільно визначено річний план роботи з виконання Угоди про асоціацію та гармонізації законодавства. 

Кабінет Міністрів України прийняв Національну транспортну стратегію 2030, на виконання якої Мініфраструктури спільно з Укравтодором, Укрзалізницею, Адміністрацією морських портів та Державіаслужбою розробили проект Плану виконання стратегії з переліком пріоритетних інфраструктурних проектів на 2019 – 2021 рр.

Українську транспортну систему включено до європейських мережі ТЕН-Т, що дає можливість залучати фінансування ЄС. І в грудні 2018 року Міністр інфраструктури Володимир Омелян підписав першу угоду нового формату Транспортний зв’язок (де 60 млн євро не кредит, а технічна допомога).


Вперше в Європейському Союзі проведена сертифікація ЕАSA провайдера навігаційних послуг країни нечлена ЄС -  Украероруху для відновлення рейсів до аеропорта Ужгород, оскільки повітряні судна для зльоту і посадки проходять територією Словацької республіки.

Морська галузь України вперше та успішно пройшла аудит ІМО після ратифікації ряду міжнародних конвенцій, але потрібно попрацювати на виконанням Паризького меморандуму для контролю суден під українським прапором.

Кредити

Почали спільно з містами виконувати план по закупівлi електротранспорту в 11 містах України за кредитні кошти ЄІБ та ЄБРР загальною сумою 400 млн євро.

Підписано кредитну угоду з ЄІБ на 75 млн євро для проектів безпеки дорожнього руху в Києві, Льові, Одесі, Харкові та Дніпрі – унікальний проект для зниження рівня смертності та кількості ДТП на дорогах. 

Завершили тендери та технічну документацію для будівництва доріг та пунктів пропуску на кордоні з Польщею та Угорщиною відповідно до кредитних угод сумою 150 млн євро.

Укрзалізниця залучила 150 млн доларів США кредитних коштів ЄБРР вперше без державних гарантій для виробництва вантажних піввагонів. Однак так і не почала електрифікацію Долинська – Миколаїв відповідно до кредитних угод ЄІБ та ЄБРР сумою 300 млн євро. 

Транзит

Завершення будівництва Бескидського тунелю для збільшення залізничних перевезень між Україною, Угорщиною та Словацькою республікою – кредити ЄБРР та ЄІБ сумою 100 млн доларів США. 

Збільшили кількість дозволів для міжнародних автомобільних перевезень з усіма країнами – сусідами (крім Польщі) та готуємо проекти контрейлерних поїздів з Румунією та Угорщиною.

Не запрацювало СП між залізницями України, Грузії та Азербайджану по оперуванню поромами, тому це питання треба комплексно вирішувати з концесією залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморськ.

Зменшується транзит по Транскаспійському транспортному маршруті, тому Україні треба очолити  міжнародну організацію ТРАСЕКА для розвитку цього транспортного коридору.

Агресивні дії Росії в Азовському морі та обмеження проходу Керч-
Єнікальським каналом зменшили ватажопотік портів Маріуполь та Бердянська – необхідно інвестувати в інфраструктуру Приазов’я (залізнична гілка Комиш Зоря та автодорога Запоріжжя-Маріуполь) та посилювати санкції.

Інвестиції

China Harbor успішно реалізувала проекти днопоглиблення 1,5 млрд гривень на днопоглиблення в портах Южний та Чорноморськ, що дає можливість приймати судна з більшим дедвейтом. 

Поки відсутній прогрес по виконанню дорожних робіт відповідно до кредитних програм ЄБРР та Світового банку по контрактах з Sinohydro та Xinjiang по проектах обхід Житомира, Лубни-Полтава та Хмельницький-Вінниця.  

Пiдписана та реалізується угода з General Electric про закупівлю 30 дизельних локомотивів та локалізація виробництва на Крюківському вагонобудівному заводі.

Продовжується будівництво нової злітно-посадкової смуги в аеропорту Одеса, відновлено роботу аеропортів Полтава та Миколаїв. 

Розроблено ТЕО для концесій портів Херсон, Ольвія та залізнично-поромного терміналу порту Чорноморськ.

План на 2019 рік

Прийняти 5 базових законопроектів для виконання Угоди про асоціацію з ЄС - про залізничний, внутрішній водний, автомобільний транспорт та перевезення небезпечних вантажів.

Підписати кредитну угоду з Ексімбанком Китаю про залучення 340 млн доларів США на Кременчуцький міст. Знайти фінансування для будівництва Подільсько-Воскресенського мосту в Києві, мостів в Запоріжжі та Миколаєві. 

Оголосити конкурси на концесію доріг Львів-Краківець та 1-ї черги Великої кільцевої Києва (проект "Дабл Калинівка").

Підписати кредитну угоду з ЄІБ для розвитку внтурішнього водного транспорту та річкової інфраструктури Дніпра (днопоглиблення, ремонт шлюзів).

Підготувати проект з поставки та фінансування спільного виробництва електровозів для Укрзалізниці. 

Підписати Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС для зростання пасажиропотоку, лоукост сполучень та входу в Україну новий авіакомпаній. 

Європейська інтеграція та іноземні інвестиції в інфраструктуру – це запорука економічного зростання та розвитку країни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.