План консультацій зацікавлених сторін в рамках проекту

25 січня 2019, 10:13
Власник сторінки
0
60

“Підтримка органів влади України в розробці національної транспортної моделі та майстер-плану”

Сьогодні, коли Україна знаходиться у активній воронці реформ, поточні проекти технічної допомоги сприяють їх досягненню та пришвидшують реалізацію змін, зокрема що стосується проектів в рамках Національної транспортної стратегії 2030 та Майстер-плану розвитку транспорту України.

Ми вже говорили про даний проект раніше, проте нагадаю, що окрім того, що Майстер-план містить коротко- і середньострокові інвестиційні плани, він також визначає майбутні проекти, що сприятимуть розвитку конкурентоспроможності транспортного сектору та економіки України.

В рамках проекту планується наразі робота над Планом консультацій, метою якого є залучення зацікавлених сторін у сфері транспорту. Це стосується як представників державного, так і приватного секторів, зокрема тих із них, що можуть мати значний вплив на розробку Національного майстер-плану розвитку транспорту шляхом надання технічних даних або сприяння прийняттю відповідних рішень. 

Саме про це ми і поговоримо сьогодні.

Навіщо нам консультації? 

Проведення консультацій - що це таке? Навіщо вони нам?

Фактично, це спосіб  організувати важливий двосторонній діалог між вищими посадовими особами, зацікавленими сторонами та громадськістю, адже в кінці кінців саме це допоможе краще зрозуміти потреби держави та очікування зацікавлених сторін і громадськості.

В результаті ми зможемо розробити більш досконалу політику управління в рамках проекту, а також забезпечимо позитивне ставлення до національного майстер-плану зацікавлених сторін, і, таким чином, полегшимо процес його подальшого впровадження.

Крім того, такі діалоги допоможуть створити надійну мережу зв’язку у рамках роботи Відділу транспортного планування та моделювання, яка нам дуже потрібна. Адже наприкінці саме це сприятиме ефективній комунікації у майбутньому під час імплементації майстер-плану та підготовки інших досліджень у сфері транспортного планування. 

Кого ми плануємо залучати?

Окрім основних зацікавлених сторін, також будемо активно залучати тих, хто не буде брати участі у прийнятті основних рішень.

По-перше, це Команда підтримки реформ (Reform Support Team) Мінінфраструктури та міжнародні фінансові організації (Світовий банк, ЄІБ, ЄБРР).

По-друге, Міністерства - Міністерство фінансів України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство екології та природних ресурсів України.

По-третє, приватні організації, асоціації та громадські організації (Торгово-промислова палата України, Асоціація міжнародних експедиторів України, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, Асоціація «Транспортні, експедиторські та логістичні організації в Україні та ін.), «УКРЗОВНІШТРАНС» та ін. 

Яким чином ми цього досягатимемо?

Ми організуємо максимальну активність для залучення усіх вищезазначених учасників, і забезпечимо їх участь шляхом індивідуальних зустрічей, опитувань, робочих груп та фокус-груп, семінарів тощо.

Для проведення консультацій ми застосуємо передові практики:

1) Безперервність: консультації будуть проводитися на постійній основі, починаючи з ранніх етапів розробки оновленої транспортної політики. Мы забезпечимо постійний діалог із зацікавленими сторонами до початку проведення консультацій, під час процесу консультацій і після їхнього завершення. 

2)  Спрямованість: консультації надаватимуться всім зацікавленим сторонам, на яких вплинуть запропоновані зміни.

3) Своєчасність: консультації розпочнуться після визначення цілей та можливих варіантів політики. Під час процесу консультацій усім сторонам буде надавано достатній обсяг часу для підготовки відповідних коментарів. 

4) Доступність: ми переконаємось, щоб відповідні групи були заздалегідь повідомлені про запропоноване проведення консультації.

5) Прозорість - це найголовнішй, на мою думку, пункт: ми забезпечимо чітке та зрозуміле роз’яснення цілей консультаційного процесу, зокрема бази регуляторної політики, у рамках якої проводитимуться консультації, а також організуємо зворотний зв’язок для отримання даних щодо врахування інформації, наданої під час консультацій.

Така прозорість буде передусім забезпечена шляхом попереднього роз’яснення мети та тем кожної консультації. 

6) Послідовність і гнучкість: послідовність процедур під час процесу консультацій сприятиме більш активній участі зацікавлених сторін. Хоча політичні умови постійно змінюються, і іноді доводиться надавати перевагу актуальності, а не послідовності пропозицій, ми все ж таки будемо максимально враховувати можливість зміни обставин, що стосуються конкретних пропозицій, які розглядаються.

7) Оцінювання та аналіз ефективності: обов’язково після консультацій буде проведено аналіз їх ефективності. Проте, ми будемо оцінювати ефективність не лише наприкінці консультацій, а й протягом усього їхнього процесу.

Висновок:

План консультацій може виглядати як рядовий документ, проте він є стратегічно важливим для досягнення кінцевої мети даного проекту, який, в свою чергу, забезпечуватиме підтримку планування інвестицій у транспортний сектор та мобільність населення та вантажів за найбільш сприятливих соціальних умов і умов безпеки.

Крім того, він передбачає планування високоякісних інфраструктурних об’єктів для усіх видів транспорту за прийнятних економічних умов, а також оптимальне використання пропускної спроможності наявної інфраструктури шляхом забезпечення гармонізації функціонування різних видів транспорту, сприятиме реорганізації установ, що беруть участь у транспортному плануванні на національному рівні.

Я хочу підкреслити, що Майстер-план охоплюватиме усі види транспорту та перевезення з, до та через територію України (за виключенням внутрішньоміських перевезень) та спрямований на реформування відповідних секторів - автомобільного, залізничного, авіаційного, морського та внутрішнього водного транспорту. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: транспорт,инфраструктура,Министерство инфраструктуры
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.