Національна транспортна модель та майстер-план

23 травня 2020, 12:38
Власник сторінки
0
154
Національна транспортна модель та майстер-план

Як аналізувати вузькі місця в транспортній системі та планувати інвестиції в інфраструктуру?

Національна транспортна модель - це сукупність опрацьованих за допомогою програмного забезпечення наборів даних, для оцінки існуючих та проектування (прогнозування) майбутніх транспортних потоків з метою сприяння розвитку мультимодальної транспортної мережі. Програмне забезпечення для транспортної моделі передається до Міністерства інфраструктури Україи. Цей інструмент спрямований на посилення можливостей щодо транспортної політики щодо розвитку стійкого, безпечного, безпечного, доступного, інклюзивного, швидкого та технологічно інноваційного транспортного сектору та транспортної інфраструктури.

Практичні аспекти застосування транспортної моделі:

- прогнозування пасажирота вантажопотоків та інтенсивності руху.

-прогнозування впливу змін на існуючий пасажиро- та вантажопотік.

- ТЕО будівництва об’єктів транспортної інфраструктури та впровадження нових маршрутів, їх скорочення чи подовження.

 Результати моделювання:

1. Підтримка розвитку економіки за рахунок модернізованої та надійної дорожньої мережі, яка дозволяє зменшувати затримки під час переміщення, створювати нові робочі місця та відкривати нові можливості для розвитку бізнесу.

2. Безпечна дорожня мережа, де мінімізується ризики ДТП.

3. Мережа транспортного потоку, в якій затримки під час пересування відбуваються рідко, а поїздки стають більш безпечними та надійними.

4. Підвищення екологічного стану, при якому вплив діяльності людини постійно знижується забезпечуючи при цьому сталі та довгострокові позитивні перспективи захисту довкілля.

5. Більш доступна та інтегрована мережа, що дозволяє населенню вільно здійснювати вибір виду транспорту для здійснення пересування з урахуванням високого рівня безпеки.

 За допомогою експертів Проекту технічної допомоги ЄС розроблено проект Постанови Кабінету Міністрів України про деякі питання Національної транспортної моделі та  Транспортного майстер-плану, для закондавчого закріплення та врегулювання цих питань.

 

Національний транспортний майстер-план має на меті розробку динамічної бази для коротко-, середньо- та довгострокових систем сталих мультимодальних перевезень з метою розвитку об’єктів інфраструктури транспортних мереж та покращення надання послуг, які будуть задовольняти попит бізнесу та населення.

 Які етапи створення моделі та майстер-плану:

- Збір даних та діагностика транспортного сектору

- Національна транспортна модель 

- Розробка Національного транспортного майстер-плану

 Підготовка національного транспортного майстер-плану є вимогою багатьох фінансових організацій для надання фінансової підтримки з метою розвитку транспортного сектору. Такий документ надає МФО чітку «дорожню карту» (план дій) з обґрунтованими проектами і пов’язаними заходами, оптимізуючи результати та переваги для країни.

 Національний транспортний план дозволяє:

- проаналізувати усі ідеї (проекти, заходи) для оцінювання їхньої пріоритетності;

- визначити проекти, які навіть не розглядалися або не вважалися необхідними;

- надати важливі дані для пришвидшення розробки ТЕО;

- організувати роботу над усіма етапами підготовки проектів.

 Національна транспортна модель – це інструмент, який дозволяє:

- допомогти визначити відповідні проекти не тільки для усунення вузьких місць, а для покращення усієї системи взагалі;

- перевірити вплив проекту, заходу або сценарію на інтенсивність руху транспорту та обсяги перевезень;

- оцінювати проекти та сценарії, надаючи дані щодо інтенсивності руху та окремі важливі дані для проведення аналізу витрат і вигод; 

- регулярно оновлювати транспортний майстер-план.

 Використання транспортної моделі та майстер-плану є особливо актуальним зараз через припинення пасажирського сполучення в зв’язку з карантином та прогнозування його поступового відновлення. Транспортний колапс наземного транспорту в Києві та інших великих міст є підтвердженням необхідності аналізу даних пасажирських  перевезень та планів ремонту доріг. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: транспорт,Європейський Союз,Міністерство інфраструктури
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.