Україна-Корея: від спільних інфраструктурних перспектив до нових можливостей

27 квітня 2018, 08:35
Власник сторінки
0
145
Україна-Корея: від спільних інфраструктурних перспектив до нових можливостей

Місяць обговорень, планів та зустрічей, важливих для нашого транспортного сектору. Серед усіх країн, де ми були за останній час, саме Корея є для мене однією з найцікавіших.

Досвід такої розвиненої країни, особливо що стосується портової інфраструктури та морських водних шляхів, може позитивно вплинути на розвиток транспортної галузі України.

Під час візиту в Корею обговорили велику кількість актуальних питань стосовно двостороннього співробітництва між нашими державами. 

Розповім вам, чим закінчилось четверте засідання Міжурядової українсько-корейської Комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та Бізнес форум Корейської асоціації міжнародної торгівлі.


Коротко про те, що маємо зараз


Укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України та Міністерством державних територій, інфраструктури і транспорту Республіки Корея в сфері транспорту та інфраструктури 

Зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Корея в України паном Лі Янг-Гу, що відбулася 6 квітня, 2018, закінчилась наданим нам на розгляд проектом Меморандуму, яким передбачено обмін досвідом, організацію семінарів та навчальних візитів у сферах автомобільних доріг, залізних доріг, аеропортів, розумних міст, розумного управління водними ресурсами, а також створення Спільної Комісії щодо співпраці в сфері транспорту.


Пряме авіасполучення 

Наразі умови здійснення авіаційних пасажирських перевезень максимально лібералізовані - будь-які обмеження щодо географії здійснення польотів та щодо частоти виконання рейсів відсутні.

На сьогодні, на жаль,  не отримано заявок від українських авіакомпаній на виконання регулярних авіарейсів між Україною та Кореєю. Але це те, над чим ми працюватимемо дуже активно.



Визнання дипломів/сертифікатів моряків

На даний момент ще триває переговорний процес щодо підготовки до укладення Меморандумів у сфері визнання дипломів/сертифікатів моряків. Враховуючи зацікавленість української сторони у забезпеченні необхідних умов для роботи українських моряків за кордоном, ми звернулись із проханням щодо передачі дипломатичними каналами корейській стороні проекти зазначених Меморандумів.


Що нам потрібно в першу чергу?


Інвестиції - це головне. Тому почнемо з них.

По-перше, ключову роль у зміцненні співробітництва грає питання залучення іноземних інвестицій. Тобто, я маю на увазі саме внесок Республіки Корея у розбудову та модернізацію транспортної інфраструктури України.

Ми усі розуміємо - Україна не те місце, куди легко завести інвестора, в нас немає працюючої гарантійної системи для інвесторів, багато ризиків, але при цьому  - великий потенціал для розвитку, а разом з тим і залучення інвестицій. 

Тому, в першу чергу, ми будемо працювати над покращенням умов для іноземних інвесторів, будемо відточувати пропозиції та намагатися надавати підтримку на усіх рівнях для того, щоб всебічно сприяти заведенню іноземних фінансових установ та інветицій у співробітництво з Україною.


Але інвестиції - це не все.  Нам потрібно залучати «інтелект».

Зараз фінансова підтримка - це ще не все. Нам дуже важливо не тільки фінансово, а й інтелектуально залучати інші країни до співпраці. Чужий досвід, особливо розвинених країн, може багато зробити для України. Тому питання співробітництва з обміну досвідом займає не останнє місце в нашій адженді. 

Ми хочемо залучити корейських експертів до розробки та впровадження цифрової інфраструктури. Окрім цього, в них сильна система управління інфраструктурними проектами. Чому б Україні не вивчити досвід корейської сторони із впровадження концепції «розумного міста», наприклад? Пілся цього нам буде значно легче долучитися до спільних проектів у даній сфері. 

Нам бракує світового досвіду, і, хочу наголосити, - ми вже звернулись до Посольства та Міністерства в Кореї з проханням вивчити можливість надання українській стороні технічної допомоги з розробки мастер-плану з покращення транспортної логістики Південного регіону України, особливу увагу надаючи розвитку портової інфраструктури. Далі обов’язково будемо розвивати цей напрямок.


Порти.

Корея - країна, як я вже зазначив, з дуже розвиненою портовою інфраструктурою. Я б окремо сфокусував нашу увагу та сили саме на залученні Кореї до розвитку даного сектору в Україні. Нам буде важливо перейняти як їхній досвід шляхом отримання технічної допомоги для створення стратегічних планів розвитку морських портів України (про що ми вже з ними говорили), так і отримати  збільшення пропускної спроможності морських портів України. 

Зокрема, намагаємось отримати допомогу в організації та розвитку вантажних перевезень між Європою та Азією, а саме у сполученні з Китайською Народною Республікою та країнами Близького Сходу, що піде транзитом через Азербайджан та далі через Каспійське море в Азію. В подальшому це також дасть нам змогу використання поромних переправ Чорного моря до України та далі до країн Північної та Західної Європи.


Підсумовуючи

В цілому, наші переговори пройшли досить плідно, і я бачу зацікавленість корейців в співпраці з нами. Крім того, що ми можемо говорити про можливі інвестиціі Hyundai в СП з «Укрзалізницею» щодо виробництва електровозів, також Posco Daewoo розглядає можливість концесії порту. Зараз консультанти ЄБРР готують ТЕО і сподіваємось оголосити конкурс в вересні.

Ми запросили корейську делегацію до України - вони мають, по-перше, побачити своїми очима інвестиційні можливості нашої транспортної галузі. Тепер ми прагнемо зацікавити і представників бізнесу Республіки Корея та плануємо підписати вищезазначений Меморандум у вересні цього року, під час візиту делегації Міністерства транспорту Кореї до України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.