"Дякуємо" Омеляну! На роботу доведеться йти пішки!

25 березня 2018, 18:38
Власник сторінки
Юрист
0
4308
 Дякуємо  Омеляну! На роботу доведеться йти пішки!

Останнього холодного тижня під Кабміном було жарко.

Туди з’їхались понад 150 маршрутних таксі та прийшли тисячі людей, щоб влада, зрештою, почула їх вимоги – вивести дороги з жахливого стану, боротися з нелегальними перевізниками та не допустити ініціативи профільного Міністра Омеляна, який хоче знищити вітчизняну галузь та віддати її іноземним компаніям. Тисячі людей можуть залишитись без роботи, а Україну може очікувати транспортний колапс. Дійшло до того, що люди з відчаю погрожували спалити власні автобуси під вікнами Кабміну, почались суточки та штовханина з поліцією. Є постраждалі та затримані мітінгарі. Проте Міністр інфраструктури до них так і не вийшов. У представників транспортної галузі не залишається вибору, як оголосити загальнонаціональний страйк, якщо їх вимоги так і залишатимуться не почутими. Експерти, коментуючи події, попереджають, що запропоновані Міністром зміни дійсно можуть знищити галузь, що призведе до приходу іноземних перевізників, які поставлять у рази вищі ціни на проїзд. Мабуть Міністру не є зрозумілим, що українці не в змозі платити більше, а лише комунального транспорту аж ні як не вистачає. В Україні достатньо міст та селищ, де маршрутні таксі – єдиний порятунок від повної ізоляції. Про що казати, якщо таких місць вистачає навіть в Києві та області. 

Взагалі, поведінку міністра останнім часом важко назвати адекватною. Чого вартує тільки його "ноу-хау" ідея побудувати в Україні надшвидкісну вакуумну трасу Hyperloop аналогічну проекту Ілону Маску. Мабуть Міністру не є зрозумілим, що Мінінфростуктури є чим зайнятися і без Hyperloop, наприклад, оновити вагони чи подолати корупцію або, нарешті, закінчити обіцяну національну транспортну стратегію. В мережі вже поширюється інфографіка зі "здобутками" міністра.

Інший приклад – нещодавнє подання до Уряду на звільнення Михайла Ноняка з посади керівника Державної служби з безпеки на транспорті. Як це вирішить питання проблем у галузі – важко зрозуміти. Хіба це не відповідальність Омеляна за те, що в нас кожного року разом зі снігом сходить асфальт? Хіба не в його компетенції повна застарілість залізниці та фактична відсутність річного транспорту, через що більшість вантажів транспортується саме автошляхами, які від цього й руйнуються. Повноваження Укртрансбезпеки – дуже обмежені, всі процедури закупівель, в тому числі габаритно-вагові комплекси, закуповують виключно з бюджету Міністерства, що контролюється Омеляном. Але Омелян вирішив знайти крайніх, наприклад, Ноняка і просить його звільнити. Це велика проблема сучасних "фейсбук-міністрів" – звинувачувати інших у власних помилках. Ось і Міністр Омелян на всі звинувачення лише спромігся відповісти постом у соцмережі, замість того, щоб розпочати діалог з протестувальниками. Схоже, що Володимир Омелян переслідує зовсім інші цілі. Не дарма його звинувачували у корупції і лобіюванні інтересів компаній, які через офшори контролюють росіяни. Омелян намагається контролювати держзакупівлі і тендери, щоб підставні компанії отримували прибуток.

Головним приводом до протестів, як стверджують представники галузі, стали запропоновані Омеляном зміни до Постанови КМУ 1081, що дають змогу чиновнику одноосібно вирішувати хто переможе в конкурсі з надання дозволів на обслуговування маршрутів та чи продовжувати договір з транспортною компанією. Але це тільки верхівка айсбергу претензій від транспортників до чинного Міністру. Представники транспортних компаній зі всієї України вимагають зберегти галузь і робочі місця та побудувати, врешті, якісні дороги. Для захисту вимог працівників галузі був створений «Штаб порятунку транспортної галузі», до якого увійшли Всеукраїнська незалежна профспілка працівників транспорту, Асоціація автоперевізників Київщини, ГС «Вінницька обласна об’єднана асоціація автоперевізників» та багато інших різних представників транспортної галузі. Саме вони, на проведеній прес-конференції, чітко сформулювали свої вимоги, серед яких відставка чинного Міністра. В протилежному разі, доведеться організовувати загальнонаціональний страйк, адже їх: «Дістала політика міністерства, яка руйнує транспортну інфраструктуру країни».

«Штаб порятунку» стверджує, що влада не може ефективно керувати галуззю, веде політику знищення інфраструктури і ринку вітчизняних перевезень. І в такій ситуації не можна лишатись осторонь. «Штаб порятунку транспортної галузі» об’єднує працівників різних напрямків інфраструктури: автоперевізників, морський, залізничний та авіа транспорт задля недопущення остаточного розвалу української транспортної галузі через політику профільного міністра, який, на думку працівників галузі, діє у власних корупційних інтересах. Головне питання до Міністра Омеляна від працівників галузі, це відсутність ефективних результатів роботи за 700 днів перебування на посаді. І на те є підстави. ЗМІ, що системно відслідковує наскільки виконуються обіцянки політиків, свідчать, що Омелян за 2 роки виконав лише 5-ту частину з обіцяного. Загалом, популізм для Омеляна є нормою в його управлінні міністерством. Зараз Міністр транспорту вирішив повністю зруйнувати конкурсну систему для пасажирських маршрутних перевезень, що призведе до справжнього транспортного колапсу в країні. Тож не дивно, що дії Омеляна і справді «ДІСТАЛИ!» працівників підконтрольної йому галузі і всіх українців.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.