Чому система корупційних поборів в портах цвіте буйним цвітом?

25 жовтня 2017, 20:03
Власник сторінки
политолог, к.ф.н
0
124

На сьогоднішній день у державному секторі портової галузі намітилася тривожна тенденція повернення старих корупційних схем і сумнівних кадрових рішень.

На сьогоднішній день у державному секторі портової галузі намітилася тривожна тенденція повернення старих корупційних схем і сумнівних кадрових рішень.

Українські чиновники навипередки повторюють тезу про необхідність проведення економічних реформ, які повинні бути спрямовані на створення в Україні комфортних умов для ведення бізнесу. Однак корупція, хабарництво і державний рекет несумісні зі сприятливим бізнес-кліматом.

Великі світові компанії, які вкладають величезні кошти в екологію, в обладнання своїх судів сучасними системами, відмовляються розуміти логіку наших чиновників. І обходять Україну десятою дорогою. Технологія вимагання, а саме так називають її судновласники, шліфувалася роками і нікуди не зникла.

Система поборів як і раніше наскрізно вмонтована у владу і по вертикалі, і горизонталі. Її "дах" ретельно оберігають силовики, на неї працюють суди і прокуратура. Все це зводить нанівець задекларовані реформи, в тому числі і в портовій галузі.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що “в Україні практично неможливо знайти фахівця, який би був відповідальним і порядним висококласним професіоналом з нульовою толерантністю до корупції”. Невже це справді так?

В.Омелян себе позиціонує як завзятий борець з корупцією, тому в цілому дуже дивно виглядає, що його підозрюють в незаконному збагаченні. НАБУ почало розслідування за фактом декларування недостовірної інформації і незаконного збагачення міністра.

У НАБУ добре розуміють суспільний запит на ловлю великої "політичної риби". В Бюро вже такий період, коли треба звітувати. Це навіть не аудит, а неформальний звіт перед суспільством, тому що якщо як не показувати гучних резонансних затримань, одразу з’являються питання про їхню ефективність і великі бюджетні кошти на їх утримання.

На тлі особливої уваги громадськості до джерел матеріального благополуччя В.Омеляна, в Мінінфстрактури всі зайняті "рішучими реформами" і до певних корупційних схем у виконанні своїх підлеглих в них не доходять руки. Зокрема, мало поміченим є питання пломбування суднових клапанів, контролюючих скидання фекальних вод.

В.Омелян не раз був фігурантом різних інформаційних і політичних скандалів і можливо просто не помітив ще один. Проте хотілося б відмітити, що саме В.Омелян підписав наказ №433 від 05.12.2016 і тому міністр особисто несе за це відповідальність. Цим скандальним наказом було затверджено інструкцію про порядок пломбування в морських портах суднових запірних пристроїв, призначених для скидання забруднюючих речовин та вод, що їх містять.

Ще на початку року агентські компанії України отримали негласні рекомендації підписати договір з приватною компанією "Посейдон інжиніринг" на надання сюрвейєрських послуг. В умовах договору - абсурдні послуги з пломбування клапанів на баластних танках по $ 180-350 за пломбу. Причому "трудовитрати" на пломбу однакові, але сума різниться в залежності від дедвейту судна.

Взагалі-то згідно морським конвенцій відповідальні офіцери на судні самі пломбують клапани перед заходом в порт і відзначають це в судновому журналі. А вже в порту може бути здійснено вибіркову перевірку.

В результаті ті, хто не платить "Посейдон інжиніринг", отримують від "Укртрансбезпекі" при перевірці навіть за незначні порушення малюють такий код порушення, що означає затримання судна.

Як і за часів "легітимного", відмовляються платити одиниці. Розрахунок на те, що легше заплатити $ 180-350, ніж зазнати збитків від простою судна в межах $ 5-20 тисяч на добу і витрати на запрошення представників класифікаційних товариств з-за кордону. Тому терплять і справно платять.

Влітку профільний міністр В.Омелян обіцяв навести лад і прибрати компанію Посейдон і цю схему. На дворі осінь, справи немає, посадок немає, клапана так само пломбуються Посейдоном, а агенти боязно мовчать і бояться розірвати договір в побоюванні нової хвилі затримань з боку PSC.

У всьому світі в морських портах є порт стейт контроль PSC, який виконує певні функції і працюють там високопрофесійні кадри. Проте тільки в Україні PSC це не інструмент нагляду за безпекою мореплавства, а контора з вибивання чорного налу з судновласників через агентські компанії.

Тому терміново потрібно вимагати перевірити діяльність компанії Посейдон Інжиніринг на предмет організації корупційних поборів в портах. Якщо в профільного міністра руки до цього не доходять, то допомогти в цьому можуть депутатські запити або інші методи. Головне вчасно навести лад у галузі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,Кабинет Министров,Министерство инфраструктуры,Мининфраструктуры
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.