ХТО ВИНЕН В ТОМУ, ЩО ЦІНА НА АВТОМОБІЛЬНИЙ ГАЗ ЗА ТИЖДЕНЬ ЗРОСЛА В ПІВТОРА РАЗИ?

30 серпня 2017, 09:57
Власник сторінки
0
1110
ХТО ВИНЕН В ТОМУ, ЩО ЦІНА НА АВТОМОБІЛЬНИЙ ГАЗ ЗА ТИЖДЕНЬ ЗРОСЛА В ПІВТОРА РАЗИ?

Останні дні це питання цікавить українців чи не найбільше.

Нардеп С.Лещенко одразу ж звинуватив у зростанні цін на паливо Службу безпеки України, адже правоохоронці на початку року вводили санкції щодо імпортерів газу. Давайте розберемось. По-перше, СБУ лише виконувала покладені на неї в межах законодавства обов’язки по реалізації санкцій. По-друге, відповідні санкції не стали основною причиною зростання ціни на паливо. Як зазначає заступник міністра економіки М.Нефьодов: “Санкції на зовнішньо-економічну діяльність, які ми адмініструємо за поданням СБУ, не зупинили діяльність жодного гравця на ринку. Коли виходить наказ про санкції, він вступає в силу за 40 днів - власне, аби можна було подати апеляцію. В даному випадку так і відбулось, СБУ змінило подання - і ми скасували наказ ДО його вступу в силу.” Тож, причини зростання ціни в іншому.

Одна з них - це масове встановлення газобалонного обладнання і пік сезонного споживання (серпень-вересень). Відтак, попит на продукт зріс, а пропозиція не збільшилась. Це вплинуло на зростання вартості скрапленого газу.

Ще одна причина росту ціни - обмеженням імпорту російського газу. Але, якби Україна як раніше споживала російський газ, усі ми кричали б: “ТОРГІВЛЯ З ОКУПАНТОМ! ЗРАДА! ЗРАДА! ЗРАДА!”, тому, дії влади на початку року були виважені.

Третя причина - весною 2017 газові сховища були повністю заповнені, і цей буфер українці споживали три місяці. В липні резервуари почали пустішати, тому всі кинулися заповнювати запаси у колишніх постачальників. Проте, як зазначає експерт ринку скрапленого газу Артем Куюн “ремонт на заводах Росії, Білорусі та Казахстану призвів до того, що вільні обсяги зникли з ринків Східної Європи. Імпорт зрідженого газу з Румунії також обмежений через необхідність перестановки вагонів з вузької колії на широку і через відсутність тепловозів для переміщення цистерн в Укрзалізниці”.

Ще дві причини, які вплинули на ціну скрапленого газу також назвав А.Куюн. Експерт стверджує, що “різношерсті нелегали”, купуючи по безналу газ у великих трейдерів, відразу ж перепродували його за кеш на 300-500 грн дешевше. В результаті падіння набуло лавиноподібного характеру, а поставки по імпорту стали ще більш стриманими. З’явилась ресурсна діра. Також, він додає, що зменшити напруження міг би автомобільний імпорт із заходу. Але ні поляки, ні білоруси везти сюди газ в своїх машинах не хочуть. А нашим водіям для таких маршрутів роботи потрібні спеціальні дозволи на роботу, які оперативно ніхто не оформляє. Та й транспорту знову-таки, для великих поставок навряд чи вистачить.

Тож, надіюсь, все ж таки прибічники Лещенка і Ко переглянуть свої погляди на винуватців “газової інфляції”. Адже влада та правоохоронці замість протидії зовнішньому ворогу працюють над постійною комунікацією з власними громадянами, відкриваючи їм очі на реальну картину подій, а не на ту, яку українцям змальовують проплачені Кремлем особи.

P.S. Менталітет українця - звинувачувати в усіх негараздах владу. Я не політолог, не експерт, не можу об’єктивно оцінювати роботу влади, і мабуть вона дійсно не ідеальна. Але ж в країні війна! Звісно ж не все вдаватиметься владі так, як би ми цього хотіли. У людей з економічною освітою не виникає питань щодо того хто винний у зростанні ціни на газ. Вони розуміють, що винні в цьому лише закони ринку, попиту і пропозиції. Спробуйте хоч раз не робити винними владу та правоохоронні організації в бідах країни. Можливо, в цьому є сенс? Можливо, є обставини, які, нажаль, не може контролювати влада? Люди схаменіться!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.