Загальне економічне становище в країні - погіршується

23 травня 2014, 16:22
Власник сторінки
Экономист
0
38

Ситуація з відтоком іноземного капіталу і станом платіжного балансу є негативною.

«Ситуація з відтоком іноземного капіталу і станом платіжного балансу є негативною. Нестабільна політична ситуація, нестабільна суспільна ситуація, військові дії в Південно-східних областях ніяк не сприяють припливу іноземного капіталу. Те, що іноземний капітал зараз завмер і чекає нормалізації ситуації, або йде - це очевидно. Ніякі запевнення уряду, мовляв, прийдуть гроші МВФ, і все у нас буде добре в плані іноземних інвестицій, не спрацьовують. Щоб зацікавити інвесторів, необхідно, щоб країна заспокоїлася, припинилося відбувається і на Південно-сході і в цілому по країні. Стабільність, мир, спокій мають дуже жорсткий вплив на іноземний капітал», - підкреслив економіст.

Крім того, Плотніков зазначив, що з самого початку нинішній уряд стверджував, що в березні-квітні в Україну надійде велика матеріальна допомога від іноземних партнерів. «В результаті надійшло 3 млрд. дол., які фактично не похитнули динаміку по знеціненню гривні. Тобто гривня істотно не зміцнилася. При цьому запозичення реально будуть спрямовані на проїдання, а не на збільшення золотовалютних резервів. Ситуація з золотовалютними резервами і національною валютою досить важка», - упевнений доктор економічних наук, професор, заслужений економіст Олексій Плотніков.

експерт.

Що ж стосується наповнення бюджету на тлі скорочення промвиробництва, зокрема виплавки сталі, то, за словами Плотнікова, не варто очікувати позитивних тенденцій, особливо, враховуючи події на Південно-сході України. «В принципі, зросла тенденція до падіння промислового виробництва. З цієї точки зору тенденція вже була раніше. А з урахуванням того, що сьогодні фактично зупинені металургійні комбінати в Луганській і Донецькій областях - природно, буде спад, більш суттєве провисання і сталі, і по іншій продукції, що випускається в цих областях. Це позначиться на бюджеті, на заробітних платах, на можливостях фінансування виплати з бюджету», - акцентував він.

«Загалом сьогодні ситуація в економіці, ситуація з розподілом власності та рейдерством нагадує початок 1990-х років, коли рішучі люди, готові приймати ризикові рішення, нарощували капітал в рази, а то і в десятки разів в тиждень. Сьогодні для деяких людей з'явилася можливість згадати молодість, прокрутити швидкі ризикові схеми, аби збільшити капітал і отримати нову власність», - заявив президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов.

Також, коментуючи думку, що в Донецькій області немає місцевої влади, чим намагається скористатися Дніпропетровський губернатор, використовуючи Нацгвардію для отримання контролю, наприклад, над підприємствами Рината Ахметова, Попов сказав: «Ігор Коломойський зараз позитивно сприймається суспільством, звичайно, він може розраховувати, що суспільство пробачить, якщо його звинуватять у відбиранні власності або в отриманні акцій інших державних підприємств».

Крім того в Україні збільшується відтік капіталу та прямих інвестицій. Таку думку думку в коментарі Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Відтік капіталу з України зупинити не вдалося, і зараз він тільки посилюється. Якщо раніше відтік був в окремих сферах, то зараз - в усіх галузях. Будь-який розсудливий бізнесмен сьогодні або забирає свої гроші, або переводить в офшор, або переходить на готівкові розрахунки, щоб піти з білого ринку. Це така українська специфіка «маскування» свого капіталу», - сказав Охріменко.

Також експерт нагадав, що НБУ заявив про чистий відтік прямих інвестицій у першому кварталі в розмірі $543 млн.

«Більш чіткі цифри може назвати Держстат, адже НБУ враховує не всі. Він не бачить прямих інвестицій. Але, ймовірно, суми там не мільйони, а мільярди. Бізнес намагається по максимуму згорнути свою діяльність в країні», - вважає економіст.

Нагадаємо, чистий відтік прямих іноземних інвестицій у першому кварталі цього року склав $543 млн., зокрема, в березні - $359 млн, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приріст інвестицій обсягом $821 млн. і $346 млн. відповідно.

До кінця року в Україні очікується підвищення інфляції і зростання цін.Таку думку в коментарі Forum'у висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«У цьому році ми очікуємо підвищення інфляції, для цього є два фактори: зміна обмінного курсу досить істотна і зміна адміністративно-регульованих рейтингів, в першу чергу ціни на газ. В цілому на кінець року очікується зростання цін приблизно на 15%. Відповідно, той ріст, який ми зараз маємо, ще не закінчився», - пояснив він.

За словами аналітика, зростання цін могло бути більшим, якби не ситуація з доходами в Україні. «Зростання цін в два рази нижче, ніж девальвація, що відбулася з початку року. І можна говорити, що вона обмежена в першу чергу відсутністю аналогічного зростання доходів», - пояснив Жолудь.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Politiko
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.