Немовлята у всьому світі отримують понад 1,5 млн частинок мікропластіка в день

27 жовтня 2020, 20:56
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
50
Немовлята у всьому світі отримують понад 1,5 млн частинок мікропластіка в день

Я вже писала про те, як багато мікропластіка в навколишньому світі: він всюди і легко потрапляє в людський організм.

Йдеться про крихітних фрагментах пластика, часто дуже маленьких, щоб їх можна було розгледіти.

Немовлята у всьому світі отримують понад 1,5 млн частинок мікропластіка в день з дитячих пляшечок

Днями вчені з'ясували, що мікропластік виділяється з дитячих пляшечок, коли їх використовують для приготування молочної суміші. Так діти в усьому світі отримують понад 1,5 млн частинок мікропластіка в день, повідомили автори дослідження в журналі Nature Food.

Вчених не дуже засмутили результати. Вони посилаються на звіт ВООЗ, в якому говорилося, що небезпека мікропластіка для здоров'я людини недостатньо доведена.

«На даний момент нема чого боятися. Останнє. що ми хочемо, це турбувати батьків. Але питання залишається відкритим і представляє інтерес», - заявили автори.

Дослідники вибрали 10 типів пластикових пляшечок популярних брендів і виміряли рівні мікропластіка, що виділяється при приготування дитячої суміші по інструкції ВООЗ (змішати порошок з водою, нагрітою до 70°С).

З'ясувалося: чим тепліше вода, або чим сильніше струшують пляшечку, тим більше частинок буде в рідини. При кімнатній температурі в рідину виділялися сотні тисяч частинок, при більш теплою - від 1 до 16 млн. Кожна пляшка також виділила "трильйони нанопластікових частинок" (менше 1 мікрона). Щоб зрозуміти, скільки мікропластіка вживають діти в світі, вивчили дані про продажі пляшечок і показниках грудного вигодовування. Найменше мікропластіка отримували діти в країнах, де зазвичай користуються скляними пляшками (наприклад, в Китаї).

Чи не підтверджуючи безпосередньо можливу шкоду мікропластіка, вчені все ж радять батькам внести зміни в порядок приготування суміші:

  • простерилізувати пляшечку гарячою водою і дати повністю охолонути;
  • промити не менше 3 разів водою кімнатної температури (попередньо закип'ятити її в склі або нержавійці і остудити);
  • суміш приготувати в скляному контейнері при 70 ° С, дати їй охолонути до кімнатної температури, а потім перелити в пластик.

До речі, ті ж експерти виявили мікропластік в чаї з пакетиків, напоях з пластикових чайників, їжі з пластикових контейнерів і посуду. Вчені кажуть, що панікувати не варто, але краще уникати такої продукції в повсякденному житті.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: экология,дети,экологическая катастрофа,бутылка,пластмасса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.