У ніч на неділю Україна перейшла на зимовий час.

27 жовтня 2020, 20:49
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
18
У ніч на неділю Україна перейшла на зимовий час.

І всього за пару днів соцмережі заповнили скарги на погане самопочуття і дискомфорт

Багато хто щиро дивуються: я молодий і міцний, невже я відчуваю себе розбитим через переведення годинників? Здалося?

Швидше за все, не здалося.

Суперечки про те, чи варто переходити на літній час і назад (то, що ми називаємо зимовим, правильніше було б сказати "стандартне"), ведуться в світі давно. І в Україні не раз пропонували відмовитися від переведення стрілок, але поки це не реалізовано.

Переводити годинники почали півтора століття назад у Лондоні. Тоді електроенергії виробляли мало, і передбачалося, що додаткова година світлового дня допоможе її заощадити. Обгрунтувати переведення годинників економією намагаються весь цей час. Але сучасна людина використовує електроенергію постійно. Від того, додадуть нам годину часу або відберуть, мало що зміниться на краще. Можливо, навпаки. Наприклад, за даними департаменту енергетики США, перехід на літній час знижує щорічне споживання енергії всього на 0,03%. Але! У деяких штатах споживання збільшилося від 1% до 4%, більш того, це обійшлося жителям в $ 9 і більше млн в рік і збільшило забруднення навколишнього середовища. Сумнівна економія...

Давно доведено, що переведення годинників негативно впливає на здоров'я людини. Вчені та лікарі навперебій говорять, що це порушує природні циркадні ритми. Хоча короткострокові проблеми зі сном можуть здаватися незначними, вони загрожують не тільки дискомфортом і "загубленністю" в часі (то, що багато хто відчуває зараз). Навіть з помірним недосипанням пов'язані стрес, розлади емоційної сфери, проблеми з пам'яттю. Більш важкі наслідки - гіпертонія, серцево-судинні захворювання. Збільшується ризик ДТП через порушення концентрації водіїв. Експерти вважають, що постійне цілорічне час найбільш точно відповідає циклу сну-неспання людини.

Не так давно 84% громадян Європейського союзу висловилися за відмову від зміни годин - в деяких країнах і 95%. В ЄС вирішили, що до квітня 2021 року, кожна країна повинна визначитися, який час їй підходить.

Що у нас? 23 жовтня в Мінекономіки відзначили, що Україна "може розглянути" відмова від переведення годинників в рамках гармонізації законодавства з європейським, якщо в ЄС дійсно приймуть таке рішення. А як же економія? Для економії електроенергії нам потрібно модернізувати мережі і підприємства, переходити на поновлювані джерела енергії, а не рухати стрілки годинника вперед і назад.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: время,летнее время,зимнее время,переход на зимнее время,переход на летнее время
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.