"А що тут такого?": Чим небезпечний харрасмент і чому це не тільки жіноча пробле

21 жовтня 2020, 21:10
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
25
 А що тут такого? : Чим небезпечний харрасмент і чому це не тільки жіноча пробле

Наше суспільство легко виправдовує домагання: від "сама винна" до "хай радіє, що звернули увагу".

Хтось і зовсім впевнений, що проблеми немає, і вся ця історія з #MeToo сильно роздута. Але харрасмент - не тільки жіноча прикрість. Домагання шкодять всім.

Пряма ситуація, коли жінці поставили ультиматум - ліжко або посада - крапля в морі на тлі неоднозначних натяків і дотиків ( "А що тут такого?"). Більш того, є чимало людей, які вважають, що докучаннями варто пишатися: красива, значить. Не витримала? Звільнилася? Подумаєш, яка трепетна...

У 2014 році вчені з США опублікували дослідження за участю групи з 516 жінок і 142 чоловіків, які працювали в польових умовах. Так ось, жінки в 3,5 рази частіше стикалися з харрасментом, а 26% з них піддавалися насильству. І це лише одна вибірка.

За даними центру Equal Rights Advocates (США), до 95% жінок, які зазнали харрасмента, страждають від стресових реакцій, включаючи занепокоєння, депресію, головні болі, порушення сну, втрату або збільшення ваги (список неповний). Жертви щорічно втрачають $ 4,4 млн зарплати через відгулів і неоплачуваних лікарняних, пов'язаних з наслідками домагань, звільняються з роботи і залишають вузи.

На жаль, суспільство частіше стигматизує жертву, ніж засуджує винуватця. Жінки чують, що вони самі повинні проявляти обережність і справлятися з наслідками. А вимога до чоловіка припинити домагання і зовсім вважається нахабством з боку жертви.

Харрасмент - проблема для всіх. У компаніях домагання руйнують колектив, надаючи деморалізуючий ефект на всю команду, що може негативно позначитися на продуктивності компанії. У звичайному житті? Ви ніколи не знаєте, не схибить ваша лікар або адвокат через те, що змучена домаганнями на роботі. І не знаєте, чим це для вас закінчиться.

Почати можна з простого: визнати проблему і перестати ставитися до харассмент скептично.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: гендерное равенство,гендерна рівність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.