ВИКРИТА СХЕМА РОЗКРАДАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ ВИШЕНЬКІВСЬКОЇ СІЛЬРАДИ

21 жовтня 2020, 16:09
Власник сторінки
журналіст ГРОМАДЯНСЬКОГО РУХУ "ПРОТИ КОРУПЦІЇ ДЕПУТАТІВ БОРИСПІЛЬЩИНИ"
0
62
ВИКРИТА СХЕМА РОЗКРАДАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ  ВИШЕНЬКІВСЬКОЇ СІЛЬРАДИ

Експерти громадянського руху «Проти корупції депутатів Бориспільщини» викрили схему розкрадання коштів Вишеньківської сільради на 7,7 млн. грн.

Наразі триває процес об’єднання Вишеньківської та Гнідинської сільрад в об’єднану громаду, і хоча Вишеньки та Гнідин приблизно однакові за площами та розмірами бюджетів, неозброєним оком видно, що в Гнідині комфортніше та охайніше. Чому так відбувається, враховуючи, що ще не так давно Вишеньки у своєму розвитку по всіх параметрах випереджали Гнідин?  

Для того, щоб знайти відповідь на це питання, експерти Громадянського руху «Проти корупції депутатів Бориспільщини» провели детальний аналіз витрат бюджетних коштів Вишеньківської сільради за період діяльності депутатів цього скликання (2015-2020рр.). Виявилось, що за цей період надходження до бюджету села становили більше 70 млн. грн., що є дуже пристойними надходженнями, тому грошей повинно було вистачити на необхідні витрати з розвитку села. Тим більше, від місцевих мешканців відомо, що село Вишеньки отримувало додаткові значні кошти від місцевих інвесторів – забудовників, інших підприємців.

Однак саме в напрямках витрат бюджетних коштів і відбувались махінації за участі народних обранців. Для того, щоб було можливо оплатити грошима сільської ради роботи з ремонту та благоустрою села (при цьому завищивши ціну робіт в середньому на 40%), була застосована схема, що дозволяла обійти обов’язкові тендерні процедури і не потрапити в поле зору правоохоронних органів.

З метою уникнення тендеру, порушуючи ч.10 ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі», Вишеньківська сільська рада ділила предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів. Наприклад, ФОП Ординець В.І. ремонтував освітлення, та щоб уникати тендеру і конкуренції, гроші списувалися на поточний ремонт вуличного електроосвітлення. Так, ремонт двох ліхтарів по вул.Юності, 38 та 36 обійшовся бюджету села в 29741 грн. Таким чином, на кожну вулицю в селі підписувався фіктивний договір на ремонт освітлення, який до того ж фактично не проводився, щоб сума кожного договору була менше 50 тис. грн. У календарному році – 52 тижні. То виходить, що з Ординцем В.І. Вишеньківська сільська рада укладала договори кожного тижня. Така сама схема діяла і щодо інших найменувань робіт.

І здавалось би, що в цих діях протиправного, ну знайшла сільрада спосіб не проводити тендер та не оформлювати купу документів, а замовила роботи у знайомих людей, які ще і ціну дають найкращу ?

Однак це виявилось зовсім не так.

За попередніми оцінками експертів, вартість більшості робіт, замовлених Вишеньківською сільрадою,  завищена в середньому на 40 %, а значну частину всіх робіт було виконано підприємствами, пов’язаними з однією і тією ж людиною. За досліджуємий період 2015-2020 роки, 12,9 млн. грн. Вишеньківської сільради були «освоєні» фірмами, пов’язаними з якимось громадянином Ординець Володимиром Івановичем.

Як же відбувається процес «розпилювання» бюджету? Нижче в таблиці наведені дані по деяким підрядним організаціям, що пов’язані з вищевказаним громадянином                Ординець В.І..

Назва підрядника

ЄДРПОУ

Кількість договорів із сільрадою

Загальна сума

Період, коли укладалась договори

ТОВ «Трансдобуток»

39368669

88

5,7 млн

07.07.2015 – 01.12.2017

ТОВ «Добробудстрой»

40334580

25

1.7 млн

07.04.2016 – 10.10.2017

ТОВ БК «Преміумбуд»

41937012

69

4,0 млн

16.02.2018 – 17.08.2020

Фізична особа підприємець Ординець В.І

 

58

1,5 млн

06.11.2019 – 12.08.2020

Разом

 

240

12,9 млн

2015-2020 рр.

   

Тобто, тільки ці чотири фірми Ординця В.І. уклали з сільською радою 240 договорів на виконання різних робіт, а це становить приблизно 20 % всіх бюджетних коштів, які були «освоєні» вищезазначеними фірмами, пов’язаними з однією і тією ж людиною ! До речі, ці фірми зареєстровані не у с. Вишеньки, а тому податки у місцевий бюджет ними не сплачувалися.

Деталі, звичайно, повинно з’ясувати слідство. Чи це випадково? Чи в цих фірмах працює великий штат спеціалістів – на всі руки майстри? А можливо, відповіді на ці питання на поверхні та дуже прості: існує велика зацікавленість окремих депутатів у «виконанні» робіт саме цими фірмами.

Давайте подивимося, а хто ж серед депутатів Вишеньківської сільської ради визначає, куди витрачати наші гроші! Очолює бюджетну комісію депутат Давиденко Вікторія Іванівна, а допомагає їй «освоювати» бюджетні гроші – депутат Видиборець Валерій Григорович.

Нехитрий розрахунок показує, що якщо брати твердження експертів про безпідставні  завищення вартості робіт в середньому на 40 %, то із суми 12,9 млн. грн. загальної вартості робіт такого завищення – «осідає» в кишенях «розпорядників бюджету» 7,7 млн. грн. коштів сільського бюджету.

Як таке могло відбутись, адже рішення щодо витрати коштів сільського бюджету приймають депутати ради на сесіях, якщо ці питання попередньо розглядає бюджетна комісія ?

Аналіз голосувань депутатів Вишеньківської сільради показав, що при розгляді бюджетних питань, вони завжди одностайні. Чи тому, що не бачать порушень в розкраданні бюджетних коштів, чи тому, що довіряють бюджетній комісії, яку очолює Давиденко Вікторія Іванівна, - невідомо.

Але існує версія, що причиною такої одностайності в підтримці депутатами протиправних рішень з витрачання бюджетних коштів – є домовленість між членами двох основних комісій сільради: бюджетної комісії, яку очолює вищевказана Давиденко В.І., та земельної комісії, яку очолює Крикун Олександр Іванович. Суть домовленості полягає в тому, що депутати, які входять до складу бюджетної комісії, не заважають депутатам Крикуну, Харлану, Горбачу та Угрин «дерибанити» землю, а вони в свою чергу – не заважають їм  «розпилювати» бюджет, як їм заманеться!

Вкрай дивна ситуація! А наявність складу злочину в діях депутатів Вишеньківської сільради повинні перевіряти правоохоронні органи. Зі свого боку Громадянський рух «Проти корупції депутатів Бориспільщини» всі матеріали, виявлені при аналізі витрат бюджетних коштів Вишеньківської сільради, правоохоронцям уже надіслав.

Однак, окрім правового аспекту існує ще й моральний аспект. Абсурдна ситуація, коли інвалідам чи одиноким пенсіонерам після операції відмовляють в матеріальній допомозі в кілька тисяч гривень, мотивуючи відсутністю довідки з лікарні, а на сумнівні роботи – виділяють сотні тисяч, більшість з яких можливо і не проводиться фактично, тільки на папері.

Ось такі в селі Вишеньки «прогресивні та дбайливі» депутати! Здавалось би, що ці протиправні дії вчиняють «закам’янілі» чиновники, але щоб вчителька!? Скільки цинізму у цих рішеннях та голосуваннях…

Як то кажуть, не по словах суди, а по ділу!

   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.