Н&М перероблятиме використаний одяг в магазинах

13 жовтня 2020, 14:28
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
45
Н&М перероблятиме використаний одяг в магазинах

Я весь час читаю у всяких гуру по наведенню порядку про те, що якщо ви чимось не користувалися рік або більше, це неодмінно потрібно викинути! І те ж саме стосується одягу.

Деякі про одяг кажуть інший термін - два роки, п'ять років. Але після цього терміну все одно вимагають безжально викинути.

При тому, що я - великий друг розхламлення, і бачу в цьому правилі здорову думку, я ніяк не можу прийняти її, як аксіому. У мене дуже багато речей, які лежать на своєму місці по 5 і 10 років, і при цьому дуже потрібні. Просто не зараз.

У нашій країні вторинна переробка одягу відсутня, як явище. З доступних варіантів залишається лише віддавати родичам, подругам і волонтерам, але, схоже, мережа швидкої моди H&M знайшла рішення для таких, як я - відповідальних, але ніяк не знаходять розумний баланс відповідального споживання, і буде перетворювати старі речі в нові за 5 годин - прямо всередині магазину.

Шведський ритейлер встановив в одній з локацій в Стокгольмі машину під назвою Looop і запропонував покупцям "згодувати" їй свої використані речі. Як це працює?

Автомат розбирає річ на волокна і перетворює в светр, дитяче ковдру або шарф. Вартість послуги - від $ 11 до $ 16. Покупець може спостерігати за процесом. Прилад не використовує воду або хімікати.

За останніми даними Агентства з охорони навколишнього середовища, тільки в США в 2017 році утворилося 16,9 млн тонн текстильних відходів. Лише 15,2% переробили. Швидка мода, особливо речі з синтетики, надали на це величезний вплив.

H&M і інші продавці fast fashion вже зробили кроки для скорочення відходів. У 2013 році H&M запустила глобальну програму збору одягу в своїх магазинах і поставила мету до 2030 року створювати всі речі з перероблених або екологічно чистих матеріалів. Зараз це 57%.

Покупці можуть здати б.у. одяг, взуття та аксесуари в більш ніж 1300 магазинах Zara. Компанія обіцяє до 2025 року використовувати тільки органічні, екологічно чисті або перероблені тканини.

Очевидно, що однією і навіть десятка таких машин, як Looop, не вистачить, щоб вплинути на катастрофічно величезний обсяг текстильних відходів. Але все ж, я думаю, ініціатива хороша. По-перше, про це заговорили. По-друге, великі зміни починаються з маленьких кроків. Якщо когось ця машина змусить задуматися про друге життя речей, її придумали не дарма.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: экология,потребление,екологія,екологічна криза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.