Парникові гази - це не тільки СО2

08 жовтня 2020, 19:36
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
65
Парникові гази - це не тільки СО2

Парниковий ефект - важлива особливість Землі. Без нього середня температура не перевищувала б -18 ° С

Природний парниковий ефект обумовлений невеликою кількістю водяної пари (H2O), діоксиду вуглецю (СО2), метану (CH4) і закису азоту (N2O) в атмосфері. Ці гази пропускають сонячну радіацію, що досягає поверхні Землі, і поглинають інфрачервоне випромінювання, що випускається Землею. Планета нагрівається і на ній підтримується життя.

Той парниковий ефект, про який сьогодні дзвонять в усі дзвони екологи та захисники навколишнього середовища, називають посиленим. Йдеться про нагрівання планети за рахунок підвищених концентрацій парникових газів в результаті діяльності людини. Цей же процес відомий як зміна клімату чи глобальне потепління.

Говорячи про "зелений" розвиток, багато хто має на увазі скорочення вуглецевих викидів в атмосферу. Але діоксид вуглецю - не єдиний парниковий газ, концентрація якого зростає. Пропорція така:

〰️Діоксід вуглецю (CO2) - 74,4%;
〰️Метан (CH4) - 17,3%;
〰️Закісь азоту (N20) - 6,2%;
〰️Гідрохлорфторуглероди і ін. - 2,1%.

За останні 10 років у світі спостерігається щорічний 1,5%-й приріст викидів парникових газів. 78% викидів - з країн "Великої двадцятки" G20.

Моніторинг, аналіз і публікацію даних про парникові гази по 50 країнам світу збирає програма Глобальної служби атмосфери (ДСА) ВМО.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: экология,экологическая катастрофа,екологія,екологічна криза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.