Фосфатні стоки: як побутова хімія знищує екологію і здоров'я українців

05 жовтня 2020, 12:05
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
33
Фосфатні стоки: як побутова хімія знищує екологію і здоров я українців

Чи знаєте ви, що в українські водойми щорічно потрапляє 4,5 мільйона кілограмів фосфатів, з них понад 2 мільйони - тільки в Дніпро? І цей факт має пряме відношення до кожного з нас.

85% водопостачання українців відбувається з поверхневих вод, 70% - з Дніпра. Концентрація фосфатів, що надходять зі стічними водами, вже зараз більше норми в 5 - 6 разів. Нагадаю, що очисних споруд в країні понад півстоліття. Що виходить?

Ми ЦЕ п'ємо. Кожен, від немовляти до старого, щодня отримує дозу токсичних речовин.

Ми дивуємося, що в країні епідемія алергічних, шкірних, серцево-судинних, онкологічних захворювань. А чому ні, якщо українці хронічно отруєні?

Фосфати потрапляють у воду з миючих засобів для прання, миття посуду і т.д. Частка промисловості в цьому забрудненні - 20%, аграрних господарств - 5%. Решта - комунальне господарство. І більшість українців не знає про проблему або ставиться до неї байдуже.

У США і Європі фосфати обмежили ще 10 років тому. У Великобританії, Іспанії та Франції їх зміст не може перевищувати 12%. Повна заборона - в Австрії, Німеччині, Італії, Нідерландах, Норвегії, Швейцарії, Південній Кореї, Японії.

Водні ресурси - це екологічний актив держави. Заходи щодо запобігання їх забруднення передбачені в тому числі, Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Так, реконструювати всю систему очисних споруд дорого і довго. Але можна почати з законодавчої заборони Фосфатовмісчуючих миючих засобів.

А кожному з нас варто почати з себе. Не думайте, що альтернативи немає. В українських магазинах та онлайн легко знайти безфосфатні мийні засоби. Я користуюся ними з тих пір, як вони з'явилися на ринку. Очищають так само добре, стоять ті ж гроші. Приєднуйтесь!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: экология,экологическая катастрофа,фосфаты,екологія,экологические проблемы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.