"Зелений" водень

30 вересня 2020, 16:19
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
42
 Зелений  водень

Енергетики придумали досить барвисті описи для водню, з урахуванням того, що цей газ - безбарвний. Коричневий, сірий, блакитний ...

Але найчастіше сьогодні обговорюють зелений водень. Зелений не в прямому, але в "екологічному" сенсі слова.

Великі енергетичні компанії США і Європи стурбовані темою зеленого водню як джерела відновлюваної енергії. У ньому бачать життєво важливу роль для досягнення декарбонізації всієї енергосистеми.

«Ми не можемо електрифікувати всі, - сказав генеральний директор WindEurope Джайлс Діксон. - Деякі виробничі процеси і важкий транспорт повинні працювати на газі. А поновлюваний водень - кращий і чистий газ».

В енергетиці водень має умовне колірне розділення по способам отримання:

✔️ коричневий (газифікація вугілля або бурого вугілля) і ✔️серий водень (парова конверсія метану, сировина - природний газ); обидва - екологічно небезпечні;
✔️ блакитний (отримують шляхом парової конверсії метану, але вуглець вловлюють і зберігають) - викидів може бути вдвічі менше, але все одно багато;
✔️ зелений водень (використовуються поновлювані джерела енергії - вітер, сонце) - може практично усунути викиди.

Що можна зробити із зеленим воднем:

🔥 додати в природний газ і спалити на теплових електростанціях або в теплоцентралях;
використовувати в якості прекурсора для інших енергоносіїв;
🔥 використовувати для харчування паливних елементів автомобілів і кораблів;
🔥 замінювати їм промисловий водень, який щорічно проводиться з природного газу (10 млн метричних тонн тільки в США!).

Зараз на зелений водень припадає менше 1% від загального річного виробництва водню. Виробляти його дорого, ринок малий і потребує великої кількості поновлюваних джерел енергії тільки для обслуговування мережі.

У 2018 року Міжнародне енергетичне агентство оцінило його вартість від $ 3 до $ 7,50 за кг у порівнянні з $ 0,90 до $ 3,20 за виробництво з використанням парової конверсії метану. За прогнозами, вартість може впасти вдвічі до 2040 року. Експерти припускають бум виробництва в найближчі роки - і інтерес в світі тільки зростає.

Як мінімум 10 країн бачать в зеленому водні паливо майбутнього і вже працюють в цьому напрямку: Австралія, Великобританія, Німеччина, Канада, Китай, Норвегія, Франція, Південна Корея, Японія і штат розміром зі країну - Каліфорнія, США).

Вирішальне значення для комерційної життєздатності палива може мати інтерес провідних нафтогазових компаній. Крім того, зелений водень може зіграти не останню роль в переході на чисте паливо для деяких сегментів транспортних засобів - наприклад, на дорогах США вже зараз близько 7600 автомобілів на водневих паливних елементах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: экология,водород,екологія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.