Загроза для південних кордонів України

24 квітня 2020, 18:51
Власник сторінки
0
64
Загроза для південних кордонів України

В Придністров'ї знаходиться частина 9-ої Російської армії

Яку ж збройну міць, на даний момент складають війська невизнаної території, точно ніхто не знає. За різними підрахунками та думками деяких військових експертів, їх достатньо, щоб створити другий “Донбас” для України.

В Придністров'ї (далі – ПМР) знаходиться частина 9-ої Російської армії. З 2017 року по теперішній час проведено більше 237 військових навчань, з яких 3 (відомі широкому загалу) разом із військовими підрозділами Придністров'я. Найбільше всього навчань проходило за участі танкової роти з бойовими стрільбами, за тематикою відпрацювання знищення бронегрупи противника, яка перейшла “державний кордон”.

Близькість російського військового контингенту до Одеси, де на сьогодні можлива активізація проросійськи налаштованих осіб, звісно викликає закономірні побоювання, і хоча сепаратистські рухи в Одесі вдалося нейтралізувати після сутичок 2 травня, але про ймовірну загрозу слід пам'ятати. Тим більше, що перебіг бойових дій на Донбасі та участь у них російських військових, дають певні підстави очікувати, можливий “удар в спину і з Придністров'я”.

Окрім прямого військового вторгнення, ПМР несе ряд інших загроз. Це, зокрема розвідувальна діяльність, яка проводиться з території республіки. В цьому році СБУ вже затримувала агента придністровської та російської спецслужб, який збирався в Одесі вербувати офіцерів СБУ. Також не виключається можливість участі жителів Придністров'я в масових акціях на території України. За даними прикордонної служби, у багатьох із них є українські паспорти і їх неодноразово бачили на всіляких “антимайданах”.

Загрози для України, що виникають з Придністров'я, мають не тільки воєнний характер. Так, через територію невизнаної республіки проходить залізниця, яка пов'язує дунайські порти з Україною. Що дає можливість заблокувати транзит українських вантажів на порти Рені та Ізмаїлу, як це вже було у 2006 році.

Крім того, на території регіону розташована Молдовська ГРЕС, яка забезпечує надходження електроенергії в південні райони Одеської області, і існують певні ризики планових відключень. Є й певні загрози екологічного характеру: відсутність контролю з боку влади за екологічним станом річки Дністер, що може призвести до її забруднення промисловими й комунальними стоками, а саме з Дністра отримує воду Одеса та прилеглі міста.

З огляду вищенаведеного зрозуміло, що Росія використовує будь-які шляхи та методи для втілення своїх загарбницьких планів, використовуючи Придністров’я як плацдарм для провокацій в напрямку Молдови і найімовірніше України. Гадаю, що СБУ, прикордонники, військові та інші спеціальні підрозділи зроблять все можливе, щоб травневі свята в Одесі пройшли спокійно, без сутичок з “правими чи лівими”, а в мирі і злагоді!

За нами перемога! Слава Україні!

Перейдіть за посиланням: https://t.me/obstanovkaK

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.