Європа протестує проти електрошоку

15 листопада 2019, 11:08
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
34
Європа протестує проти електрошоку

9 листопада 2019 року у Будапешті пройшла широкомасштабна акція з вимогою заборонити електрошок в якості терапії, для пацієнтів психіатричних лікарень.

Більше 550 активістів з Угорщини (Угорщина), Канади, Німеччини, Словаччини, Іспанії, Ізраїлю, США, Греція і України пройшли маршем протесту по головних вулицях Будапешта днем 9 листопада. Головною вимогою протестуючих було припинити використання електрошоку під виглядом терапевтичної процедури для пацієнтів психіатричних клінік у всьому світі. Акцію приурочили до того, що проходив в цей час на кафедрі психіатрії Університету Земмельвейса Європейському форуму по електроконвульсивній терапії. Вона ж електросудомна терапія (ЭСТ) або просто електрошок.

Нас намагаються переконати, що: «ЭСТ є найбільш ефективним біологічним методом лікування найбільш важких психічних розладів». А метою форма позначено: «Забезпечити пацієнтам і користувачам послуг з усієї Європи доступ до безпечної і ефективною ЭСТ у разі потреби».

Що ж таке ЭСТ насправді? За допомогою двох електродів, прикладених до скронь, через мозок людини пропускають електричний струм напругою до 460 вольт. Як свідчать ті, хто випробував на собі цю варварську процедуру, ЭСТ подібна до гранати, що розірвалася усередині тіла. По силі дії її можна порівняти з падінням 18 кілограмового бетонного блоку з висоти двох метрів. Електрошок до людей стали застосовувати у кінці тридцятих років минулого століття, побачивши, як подібна процедура робить покірною тварин, яких ведуть на забій.

Численні ушкодження, каліцтва і смерті від електрошоку, а також самогубства після нього, досягли в суспільство «точки кипіння». Вихід в 1975 році художнього фільму «Пролітаючи над гніздом зозулі», по однойменному роману американського письменника Кена Кизи, остаточно викрив електрошок, як небезпечні для життя тортури. Але на зміну прийшли нейролептики, які точно також здатні випалювати ділянки мозку, роблячи людей покірними. Сьогодні психіатри намагаються знову нав'язати суспільству електрошок, в якості засобу лікування.

За оцінкою Кеннета Каслмана, инженера-биомедика, вартість приладу для ЭСТ не перевищує 500-1000 доларів з урахуванням оплати праці по його складанню. Проте на ринку один такий апарат сьогодні коштує близько 20 000 доларів! Кожна процедура, яка оплачується з медичної страховки, обходиться в 2 500 доларів. Деяким пацієнтам призначають до 30 і навіть більше за процедури. Так психіатри заробляють мільярди, нівечивши людей.

Система американської охорони здоров'я відрізняється від України. Проте, Європа – наша територія, і форум, мета якого зробити популярним і доступним «електроконвульсивну терапію» дуже тривожний знак. Прямо зараз в Америці, країнах Азії і Австралії електрошок застосовують до дітей, частина з яких не досягли навіть одного року від народження, і планують використати його на вагітних жінках.

У США ведеться активна компанія з лобіюванням інтересів виробників устаткування для ЭСТ і психіатрів. Ними зроблена спроба змінити категорію цього украй небезпечного у використанні устаткування на безпечну. Так психіатри хочуть уникнути необхідної сертифікації, яка вимагає надання точних документів про принципи роботи електрошоку, його вплив на мозок і тіло людини і результатів клінічних досліджень.

Ця корупційна схема, на чолі якої стоїть психолог Гарольд Шейхем, була викрита. Він отримав десятки тисяч доларів від виробників апаратів для електрошоку і більше 9 мільйонів асигнувань на дослідження. Психіатр Метью Рудорфер, не знаючи елементарних речей про електрику і не будучи в цьому фахівцем, писав керівництво по використанню електрошоку. Психіатр Сара Лисанби є главою дослідницького відділу і фінансово пов'язаний з виробниками устаткування для ЭСТ. Психіатр Річард Вайнер використав підробку і вилучив відомості про ушкодження мозку з результатів досліджень ЭСТ.

Щоб не допустити поширення цих тортур під виглядом лікування, 50 волонтерів ГКПЧ з України приєдналися до акції у Будапешті.

Хід пройшов від будівлі Музичної академії, по головних вулицях міста, до Університету Земмельвейса. Поліцейський ескорт супроводжував захід, забезпечуючи безпеку. Для жителів міста це стало яскравою подією. Їм роздавали інформаційні листівки з правдою про те, чим насправді являється електрошок і закликом до його заборони. Люди брали активну участь, скандували на підтримку ходу, з балконів і з проїжджаючих машин знімали хід, і відкрито демонстрували свою підтримку.

Колона розтягнувся на декілька сотень метрів, і більше години рухалася по головних вулицях Будапешта під барабанний дріб. Її супроводжувало інсценування пацієнта в інвалідному кріслі, якого періодично «ударяли струмом». Був організований збір підписів під петицією. Її вручили особисто директорові форуму, де психіатрична асоціація обговорювала, як зробити електрошок популярнішим, і як його продавати в Європі. У відповідь на це звучали історії потерпілих від електрошокової терапії.

Перестаньте використати електрошок

Зважаючи на що:

·         електрошок (електросудомна терапія, ЭСТ), незважаючи на усі суперечливі заяви психіатрів і рекламу, згідно з численними медичними дослідженнями, викликає постійне і безповоротне ушкодження мозку;

·         із-за усе більш частих скандалів навколо ліків, які змінюють свідомість, психіатрія знову намагається продати суспільству цей старий і згубний метод;

·         електрошок не надає реальної допомоги ні короткостроково, ні в довгостроковому періоді, і придатний тільки для покарання пацієнтів;

одними з основних побічних ефектів електрошоку є зниження інтелекту і втрата пам'яті до такої міри, що разом з втратою спогадів пацієнт втрачає своє життя.

Ми закликаємо учасників психіатричної конференції зупинити використання електрошокової терапії і, відповідно до їх медичної клятви, знайти дійсний шлях лікування.

Будапешт, 9 листопада 2019

Люди скандували заклики до заборони препаратів, до заборони електрошоку і проти вбивств людей психіатричними методами. Усе це притягнуло багато уваги городян. Відразу після вручення петиції хлинула злива, як підтвердження тому, що «небеса ридають» про жорстокість методів психіатрії і спроб популяризувати електрошок в якості методу лікування.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: пытки,психиатрия,Карательная психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.