Злочинне затримання у психлікарні

13 жовтня 2022, 13:46
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
59
Злочинне затримання у психлікарні

Якщо вас примусово помістили до психіатричної лікарні, як відстояти свої права

14.09.22 до ГКПЛ звернулася пані О. з проханням допомогти звільнити із психіатричної лікарні м. Берегове, Закарпатської об. її знайомого. Дівчина розповіла, що його помістили туди безпідставно, переживала, що не може з ним зв'язатися, і що з ним можуть зробити щось погане.

За її словами у домашній сварці родич побив хлопця, викликав поліцію та бригаду психіатричної допомоги. Санітари психіатричної бригади теж його побили і насильно відвезли до психіатричної лікарні, де його одразу почали «лікувати» психіатричними препаратами.

С боку психіатрів є одразу кілька порушень

  • Санітари психіатричної бригади не мають владних повноважень на затримання людини. Те, що вони із застосуванням насильства відвезли хлопця до психлікарні, як мінімум перевищення службових повноважень, а по суті – викрадення.
  • Примусове утримання у психіатричній лікарні можливе лише за рішенням суду, яке має бути прийняте протягом 24 годин. Його, звісно ж, не було.
  • Недобровільне утримання у психіатричній лікарні не дає права на застосування примусових заходів медичного характеру, а отже, «лікування» було також незаконним.

Пані О. отримала від нас консультацію та почала діяти за нашими рекомендаціями. Дівчина того ж дня знайшла адвоката та за його допомогою подала заяву до суду. На суді, 16 вересня був присутній психіатр, який (за словами О.) поводився неадекватно та заперечував можливість звільнення потерпілого. Суддя виніс рішення відпустити хлопця через відсутність причин для його примусового утримання у психіатричній лікарні.

На жаль, такі незаконні випадки примусових заходів щодо громадян з боку психіатрії залишаються найчастішою причиною звернення до ГКПЛ. Примітне, що практично кожен такий випадок закінчується тим, що людину відпускають. Це ще раз підтверджує, що такі дії психіатрів є незаконними та порушують права.

Активна позиція пані О., наша допомога та адекватне рішення судді врятували хлопця від безстрокового перебування у психіатричній лікарні та примусового «лікування».

Якщо ви чи ваші близькі постраждали від дій психіатрів, зіткнулися з примусом, насильством, жорстокістю, шахрайством або порушенням ваших прав, повідомте про це Громадянську комісію з прав людини.

  • +38 (066) 803 5583
  • +38 (067) 465 3305
  • info@cchr.org.ua
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: психиатрия,права людини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.