Презумпція психічного здоров'я

13 жовтня 2022, 13:39
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
24
Презумпція психічного здоров я

Стан психічного здоров'я не повинен доводитися. Особа вважається психічно здоровою до тих пір, поки не буде пред'явлено досить фактів, що свідчать про хворобливі зміни її психічного стану

Презумпція психічного здоров'я (чи психічної нормальності) закріплена, як невід'ємне право людини в статті 3 Закони України «Про психіатричну допомогу».

Кожна особа вважається такою, що не має психічного розладу, поки наявність такого розладу не буде встановлена на підставах і в порядку, передбаченим справжнім Законом і іншими законами України

Якщо з якихось причин людина опинилася на психіатричному обліку, то, згідно презумпції психічного здоров'я, якщо впродовж П'ЯТИ років вона не зверталася до психіатра і не відвідувала стаціонар з будь-якими психічними розладами, вона автоматично знімається з обліку.

На жаль, багато громадян не знають про це і продовжують залишатися в списках «психічно хворих» людей. Це є порушенням і протиправною бездіяльністю з боку психіатрії.

У разі відмови в знятті з обліку, особа може подати позов до суду. Причому, питання психічного здоров'я людини в цьому випадку не розглядається взагалі. Позов подається на неправомірну бездіяльність з боку психіатрії по НЕ зняттю з обліку.

Необхідно писати вимогу зобов'язати психіатрів зняти людину з обліку. Суд зобов'язаний розглядати такий позов з дотриманням диспозитивності судового процесу. Тобто, тільки в межах заявлених позовних вимог, не виходячи за їх межі. Це є достатньою основою, щоб ні стаціонарна ні амбулаторна експертиза не знадобилися.

Позивач не заявляє клопотання про з'ясування свого психічного здоров'я, він заявляє про зняття з обліку.

У свою чергу відповідач-психіатр, що не заявив самостійних позовних вимог, не має права заявляти клопотання про призначення експертизи.

Предметом позову є не встановлення наявності (або відсутності) психічного захворювання, а бездіяльність психіатрів, які повинні були після П'ЯТИ років НЕ звернення особи про захворювання або розлади, зняти її з обліку.

Будьте пильні! Візит до психіатра може бути небезпечним і негативно впливати на ваше життя. І навіть якщо хтось наполягає на зверненні до психіатра або повторному огляді, вам слід вивчити альтернативу психіатричному лікуванню і самостійно приймати рішення про необхідність візиту в психіатричний кабінет.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: психиатрия,права людини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.