І Вас, чоловіки, з святом!

07 березня 2012, 13:01
Власник сторінки
www.zhinka-online.com.ua
0
1166
І Вас, чоловіки, з святом!

Не дифірамби

      Цьогорічні вибори до парламенту мають увійти в історію України як спроба чоловіків поділитися владою з жінками. Поділитися лише на словах. Єдиний спосіб, який може усунути дискримінацію жінок в органах влади, зокрема в парламенті, має назву Закон про гендерне квотування. За двадцять років незалежності українки так і не домоглися його прийняття. Чоловіки кажуть, мовляв, він нам не потрібний. Але чоловіки вже договорилися до таких образливих речей на адресу жінки, що навіть пересічній українці стає зрозуміло – Вона ніхто  у цьому суспільстві.

Зробіть свій висновок з таких висловлювань:

Леонід Кучма:  «Порядні жінки сидять вдома, а повії по закордонах роз’їжджають». [За даний вислів колишній президент України навіть не вибачився перед тисячами жінок, які в пошуках кращої долі  вирушили на заробітки до Європи. Створивши умови, в яких жінка жила в полоні суцільних стереотипів, відчувала матеріальну скруту, була приречена на важку працю – та ще й в нагороду отримала «комплімент» на очах міжнародної спільноти -  повія!!]

Віктор Янукович : «Якщо вона жінка – то має йти на кухню і там показувати свої примхи». Утім, виступаючи у Давосі, він «виправився» : згадав про надходження весни, коли «у містах українських почнуть роздягатися жінки. Побачити цю красу – це чудово».   [На днях кілька закордонних видань вперше визнали, що найкрасивіші жінки проживають у Києві. Їх дивує те, що дівчата чудово орієнтуються в питаннях літератури та філософії, адже закордонна преса звикла сприймати українок через призму діяльності Femen, яким і роздягатися не потрібно з приходом весни. Ще одна дискредитація образу українки в очах світу.]

Микола Азаров: «Не жіноча це справа – проводити реформи в Україні». Ах про ваші реформи так багато хочеться сказати! Від чоловічих реформ вже хочеться плакати. Де захист материнства? Нова пенсійна реформа не враховує роки декретної відпустки навіть до трудового стажу! Народжувати і виховувати дітей – це не робота?  Народивши двоє дітей жінка втрачає 6 років трудового стажу, а коли вона планує народити ще? І це при тому, що на сьогодні  в українській сімї за статистикою народжується одна дитина.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин без сумніву перевершив самого себе  «чоловік – це вища істота, оскільки жінка створена була із ребра Адама. [Читати наукову літературу потрібно – це всього лише невірний переклад Біблії!]. Далі: "Цю проблему (впровадження гендерних квот) не вирішити законодавством. Він висловив сумнів у тому, що суспільство буде виконувати відповідне законодавство в разі його прийняття.»    Ось де зарита собака!! Якщо закон ми приймемо, то виконувати не будемо – не приховують чоловіки. І ніхто не сумнівається, адже Закон про рівні можливості жінок та чоловіків, підписаний Віктором Ющенко, також ніхто не виконує, через відсутність економічних санкцій за його порушення.

       В інших країнах, де демократія не демагогія цінностей, такі  закони ефективно працюють: приміром в Норвегії у 2007 році майже чверть усіх норвезьких компаній не виконали норму закону, який вимагає, щоб у керівництві  кожної фірми було 40 % жінок. Тому 31 грудня було ліквідовано ряд солідних підприємств. Так держава продемонструвала, що закони створюються для покращення життя, а не для паперів. Зараз у керівництві норвезьких компаній близько 37 % жінок, причому ця цифра значно зросла порівняно, наприклад, з 2001 роком, коли у керівництві компаній було тільки 6% жінок. І ще одне «економічне диво» – в країнах, де відсоток жінок в органах влади  дорівнює – 40 – 50% «чомусь» ідеальний соціальний  захист материнства, літніх людей, знижується домашнє насильство, немає такої кількості сиріт і нікому битися в парламенті!

   Інші лідери, що подають надію для жінок, як на мене, нічим не відрізняються від своїх попередників :

Арсеній Яценюк: «справа не тільки у квотуванні. Квотування - це імперативна норма, в які повинно зазначатись, що «жінок не менше, ніж». Та справа не стільки в тому, скільки буде передбачено відсотків, а які можливості надані.»  Цим лідер підкреслює, що навіть якщо у його партії буде 50 % жінок, їхні можливості від того не побільшають.  На мою думку,  це залежить від самих жінок, які можуть продовжувати демагогію у жіночому питанні або дійсно ініціювати непопулярні закони, які буде дуже важко провести через український парламент – навіть той самий Закон про гендерне квотування.

І нарешті Володимир Кличко – «у нього стискається серце, коли він баче як на рингу б’ються жінки»… а не стискається серце коли чоловіки бють жінок? Адже за рівнем домашнього насильства Україна на перших місцях в Європі. Чому б депутату - боксеру не можна було дати відповідь  по –чоловічому депутату – Ландику?.... Далі, цитую : «в обласних організаціях статистика теж на користь «слабкої статі». «Слабка стать» – це хто? Жінки? Неприпустимий штамп  для особи, яка відстоює принцип гендерної рівності.       Ще У 1990 році Рада Європи прийняла рекомендацію про усунення сексизму в мові, в якій (рекомендації) визнав існування взаємозв’язку між мовою і соціальними настановами. В США подібний закон діє з 1970 р. і на сьогодні нікому в голову не прийде сказати на жінку в парламенті сongressman,  тому що вона congresswoman!

        І на останок  візьму вислів головного міліціонера країни  Анатолія Могильова, який не посоромився висловитися ганебно на адресу жінки –політика Олександри Кужель : «ми вам дамо землю в степовому Криму і вирощуйте там корів»; «Я розумію, у вашому віці у жінок певні є проблеми з психоемоційним станом».

   Чесно кажучи, ми - жінки, не  вміємо бити нижче пояса, натякаючи чоловікам на їхній психоемоційний стан після 50 років, це не в наших правилах. Але Могильов недаремно сказав про корів. Справа в тому, що  в Державному класифікаторі професій України близько 7 тисяч назв професій, посад, занять подано у формі чоловічого роду. І тільки 38 назв професій – у формі  жіночого роду, що не мають високого соціального статусу: буфетниця, ворожка, покоївка, прибиральниця, квіткарка, швачка та ін. І є тільки два звання, яке «помічає» жінок, – це  «Мати-героїня» та «Почесна доярка». Ось ким нам призначено бути! Годі! 8 Березня – це не лише день, коли вся країна відпочиває, а жінки мерзнуть на базарі продаючи квіти. Це день, в який жінки розпочали гідну боротьбу за свої права, сказавши так:

«Якщо жінка має право зійти на ешафот, то вона має право піднятися і на трибуну!» Дякуємо, що ешафот відмінили, змінивши милість на Качанівську колонію.

  Висновок: Як  бачите шановні жінки, роботи у нас багато. Наша сила лише в солідарності та обєднанні. Досить чекати, що прийде черговий містер Хороший і щось зробить для нас. Прийшла пора самими стати хорошими, ми можемо опікуватися країною не гірше чоловіків, це лише справа часу. Ми повинні підняти країну з колін, захистити материнство, жінок, що потерпають від насилля, нереалізованості, відмерлих стереотипів та цінностей, що вводять в оману. Ми маємо врятувати чоловіків, що від своїх реформ вимирають, як динозаври! Більше не маємо права ігнорувати свої інтереси та права. Прийшов нас  час: єднаймося!

Жінко!

Ти, що сказала чоловікові:

«Я ж така вільна, як і ти,

І я хочу жити,

Хочу бути громадянкою!..»

Ти, що оголосила війну

Рогачам, горшкам і праникам,

Що кинула в світи

Гасло бунту,

Що сказала:

«Жінка може бути професором,

Жінка може бути політиком,

Жінка може бути генієм!»

Не можу писати про тебе інакше,

Бо ти бунт…

А в нім – радість.

…Я становлюсь навколішки перед

Твоїм непереможним рухом

І кажу за тобою:

«Жінка також вільна, як і я,

І вона хоче жити,

Хоче бути громадянкою.

Жінка може бути професором.

Поетом,

Політиком,

Жінка може бути

Генієм!

Слава жінці!»

 Володимир Сосюра
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.