"А ви пройшли до парламенту?"

26 жовтня 2012, 14:07
Власник сторінки
www.zhinka-online.com.ua
0
476
 А ви пройшли до парламенту?

Парламентські вибори в Україні щойно відбулися, а вже зрозуміло, що Україна не виконала жодного зобов’язання перед ООН щодо гендерної рівності, зокрема участі жінок в політичному житті країни.

    Понад 40 років водив Мойсей народ по пустелі в пошуках обітованої землі. Україна пройшла лише половину дороги та й то навпомацки. На шляху до нової країни, населення якої складають переважно жінки, влада позбавила останніх можливості займатися політикою.

У вересні 2000р. глави держав і урядів, серед яких була й Україна, затвердили комплекс цілей у Декларації Тисячоліття ООН, де гендерне питання поставлено врівень питань світового значення і світового масштабу  розв’язання. Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити 30%  жінок у парламенті до 2015р.  Але поняття − сприяння рівності статей, розширення прав і можливостей жінок,  глобальність гендерного підходу , - для української влади не більше чим «бла - бла».  

    Парламентські вибори в Україні щойно відбулися, а вже зрозуміло, що Україна не виконала жодного зобов’язання перед ООН щодо гендерної рівності.  Виникає логічне запитання: навіщо відправляти делегації на з’їзди та форуми,витрачати чималі державні кошти,  імітуючи гендерну рівність у країні? Навіщо обіцяти  ліквідацію дискримінації  жінок, якщо це неможливо в умовах української дійсності.

    На днях, всесвітній  економічний форум оприлюднив індекс рівності статей, що оцінювався за кількома сферами. Найгірші справи в українок з доступом до участі в політичному житті. Із 135 країн світу, експерти  оцінили доступ українок до політичних рішень  119-м  місцем, підкресливши, що в цій країні можливості  жінок  займатися політикою зведені  нанівець.

Адже у новому парламенті очікується  не більше 10% жінок на противагу існуючим  8%, що не може свідчити про якісь зрушення. Тим більше з 225 мажоритарних округів в 55 не представлено жодної жінки. У Рівненській області не зареєстровано жодної кандидатки в депутати по «мажоритарці». Ганьба! Совок, а не держава! У Радянські часи навіть доярка могла стати депутатом, а сьогодні жінки України  60% яких мають вищу освіту, не можуть стати кандидатками в депутати.

        «От ніщо мене так не дратує як гендерна рівність і фемінізм» – зауважила нещодавно Тетяна Монтян. І ці слова  не випадкові, адже українські жінки – політики не відзначаються чутливістю до гендерного питання.  Цим вони цілковито відрізняються від своїх закордонних колежанок, які «дорвавшись до влади», всіляко сприяють утвердженню жіночого лідерства.

    В Україні несформований образ жінки - політика . Якою вона має бути?  І що має зробити? Потрапивши до Верховної Ради,  жінки через свою меншість в парламенті змушені грати за чоловічими правилами. Вони копіюють чоловіків у всьому, часто уподібнюються їм та зневажливо відгукуються про гендерні проблеми. Відсутність солідарності серед жінок – основна  перепона  активізації жіночої громади. Якщо чоловіки навіть із протилежних ідеологічних таборів можуть домовитися між собою та піти на компроміс, то для жінок – це рідкісне явище.

    Але, варто зауважити, що загалом  наше суспільство позитивно ставиться до активізації жінок в Україні. Громадськість ніби чекає, коли ця потужна рушійна сила заявить про себе на повні груди (femen  тут ні до чого). Минулої неділі на Андріївському Узвозі було проведено соціально - мистецьку акція під назвою «Прохід до парламенту». Громадські організації та митці  намагалися привернути увагу суспільства до проблеми дискримінації жінок в Україні.

   Під час акції прості перехожі  за допомогою професійних митців допомагали створити 10 картин, які відобразили їх ставлення до цієї проблеми.  Полотна утвор
или стилізований коридор, як своєрідний образ «входу у парламент», а на виході відвідувачі отримали ігрові посвідчення з надписом «Ви пройшли до парламенту!»  

  Обіцяного в Україні 40 років ждуть! Жінки - народ терплячий, який звик мовчки, по -рабськи тягнути на собі ярмо життя. Але будь -якому терпінню уривається кінець. Останні парламентські вибори - чи остання крапля, що переповнить чашу  жіночого терпіння...

Більше про жінок на  сайті Жінка-Онлайн


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: гендер,політика і жінки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.