Свято наближається… свято наближається... Вся правда про 8 Березня

07 березня 2013, 16:44
Власник сторінки
www.zhinka-online.com.ua
0
846
Свято наближається… свято наближається... Вся правда про 8 Березня

Чоловіки! Любіть жінок. Жінки! До вас претензій немає.

     У наш час деякі циніки заявляють, що свято 8 Березня – "комуністичне збочення" та справжня ганьба для незалежної країни.  В інтернеті зявилося багато «історичних свідчень», які вказують,  що  свято було започатковане зі страйку .. повій. Інші наголошують, що 8 Березня  - свято  неактуальне: жінки й так мають всі права.  

    Хоча, насправді, чоловікам  просто соромно визнати той факт, що вони тисячі років тримали нас жінок в цупких принизливих  лабетах покірності та страху. У минулому в жінки майже не було шансів бути освіченою, заможною,  здоровою, щасливою врешті – решт.

Жінка була власністю чоловіка, його доповненням, яка мала смиренно прийняти свою долю. І народжувати чим побільше.

 Але ми розпочали боротьбу за звільнення! Ми це зробили! Жінки  ще не закінчили двобій за своє майбутнє, він тільки в процесі. Головні зміни у  сфері жіночих прав розпочалися менше чим 100 років тому. Але вже відчутна користь цієї «боротьби» – у світі стало менше війн, бідності, насильства. Можна лише припустити, як розквітне планета, коли жінки матимуть достатньо влади, достатньо можливостей для розкриття свого потенціалу, а він у нас, українок, ого -го! Тому, чоловіки, вірте нам і поступайтеся не лише напередодні  8 Березня.

 А перед тим, як привітати свою кохану, рідну чи близьку людину, прочитайте історію свята, аби мати повагу до жіноцтва загалом.

  Традиція відзначати 8 березня була закладена демонстрацією, яку провели цього дня 1857 року робітниці текстильної промисловості в Нью-Йорку на знак протесту проти нестерпних умов праці та низької заробітної плати.

       Поліція розігнала цю демонстрацію. В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися до 8 березня. Так, цього дня 1908 року в Нью-Йорку понад п’ятнадцять тисяч жінок вийшли на вулиці, вимагаючи підвищення заробітної плати та надання виборчого права. Для закріплення традиції, рішенням Соціалістичної Партії ПАСШ  28 лютого 1909 року і Соціалістичного Інтернаціоналу, за ініціативою славетної німецької революціонерки Клари Цеткін день 8 березня було проголошено Міжнародним жіночим  днем.

  Дану пропозицію одностайно підтримали понад 100 учасниць Другої Міжнародної конференції жінок-соціалісток з 17 країн, яка відбувалася у серпні 1910 р. у Копенгагені (Данія) та ухвалили щороку у березні відзначати день солідарності жінок у боротьбі за рівноправність.

  Наступного 1911 року у березні понад 1 млн жінок у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Данії вийшли на мітинги та демонстрації, протестуючи проти дискримінації та вимагаючи рівних із чоловіками прав на участь у виборах, на освіту і здобуття фаху, на працю. У 1912–1915 роках до них приєднались також жінки Нідерландів, Франції, Швеції та Росії; серед вимог з’явились гасла про припинення війни.

   Саме  з масових жіночих демонстрацій 23 лютого (8 березня за новим стилем) у Петрограді розпочалася буржуазно-демократична революція, яка призвела до скасування монархії в Росії. У 1920–30-і роки відбулося одержавлення цього свята в СРСР: воно супроводжувалося урочистими зборами трудових колективів та відзначенням жінок-передовиків.

     У 1965 р. 8 березня стало державним святом та вихідним днем в СРСР. На сьогодні Міжнародний жіночий день є святом на державному рівні в багатьох країнах, серед низки яких Франція, Німеччина, Чехія, Словаччина, Болгарія та ін. А в країнах СНД – Росії, Білорусі, Молдові, Україні це ще й державне свято, і неробочий день відповідно до національного законодавства.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.