Про колективний розум

28 жовтня 2023, 16:14
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
58
Про колективний розум

Як елементу навколишнього світу, людству ще належить вирішити ці питання на шляху до Ери Благоденства

Мураха не має мозку. І у бджоли його немає. Але поспостерігавши за мурашником чи роєм бджіл, спадає на думку, що хоч розумового органу немає, але розум є. Колективний. Як міра впливу навколишнього світу (Природи) на частинку цього матеріального світу, яка не має мислення, в тому числі критичного. А що це таке - колективний розум?

Основний постулат матеріалізму - Світ існує незалежно від наших відчуттів. Хоча ми сприймаємо його через відчуття. Але матеріальний світ взаємопов'язаний. А нематеріальний світ? Це окремий світ, чи лише властивості світу матеріального?

Навіщо я про все це? Приходжу до думки, що колективний розум це властивість матеріального світу сприйматися через відчуття. Можна називати це Богом, Вищим розумом, владою рептилоїдів, ще якось, як комусь зручніше. Але колективний розум у такому сегменті Світу як суспільство переважає. Колективний розум є силою Природи.

Чи раціональний колективний розум? Ні, не раціональний. У Всесвіті панує ентропія, тобто частинки його матеріального побудови прагнуть безладдя. І в цьому є свій порядок.

Чи конструктивний колективний розум? Немає однозначної відповіді. Тому що поряд з еволюцією та розвитком матеріального світу приходять і постійні тенденції до самознищення цього Світу.

Колективний розум впливає на людину, як на вищий елемент матеріального світу. Людина теж здатна впливати на колективний розум, правда набагато меншою мірою. І завжди спроби людини впливати на колективний розум мають трагічне продовження.

Як знайти рівновагу в нашому Світі? Як знайти порозуміння з колективним розумом? Поки що з людством порозуміння не знайдено.

Це лише деякі мої думки щодо цього питання. Як елементу навколишнього світу, людству ще належить вирішити ці питання на шляху до Ери Благоденства.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.