Як розподіляли бюджетні місця на вступній кампанії 2021?

17 серпня 2021, 13:02
Власник сторінки
Медиатехнолог, журналист, troubleshooter
0
23
Як розподіляли бюджетні місця на вступній кампанії 2021?

43 вступники зможуть навчатися у дев’яти приватних закладах вищої освіти на бюджеті .

У зв’язку зі збільшенням кількості випускників 11-х класів закладів загальної середньої освіти було збільшено кількість державного замовлення на бюджетні місц я .Постановою № 708 КМУ затверджено обсяги державного замовлення у 2021 році на підготовку фахівців та перелік державних замовників. Цього року вперше закладам вищої освіти приватної форми власності була надана можливість брати участь у розподілі місць державного замовлення. 43 вступники, які отримали рекомендації на бюджет, зможуть навчатися у приватних закладах вищої освіти.

«Для того, щоб державні та приватні заклади освіти отримали рівні права, ми продовжуємо застосовувати прозорий механізм розподілу державного замовлення. Основний принцип, який ми запроваджуємо, – це “бюджетні місця йдуть за кращими вступниками”, а також формульний розподіл державного замовлення, щоб кожен студент мав змогу навчатися в омріяному закладі вищої освіти», – зазначив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

З огляду на вищезазначене виникає запитання : якщо механізм «прозорий» , то де він прописаний і де його можна подивитись?

Спроби знайти «механізм розподілу державного замовлення» на сайті МОН і взагалі в інтернеті привели до посилань на законодавчі акти :

 

Тобто : ПОЛОЖЕННЯ про роботу Конкурсної комісії Міністерства охорони здоров’я України з відбору виконавців державного замовлення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0549-21%23n15 і НАКАЗ 26.02.2021  № 353 про Деякі питання формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0549-21%23Text

Якщо більш точно ввести запит , то отримаємо наступне  :

Таким чином ми отримали просто посилання на публікації про цю новину, але ніяких пояснень щодо механізму розподілу бюджетних місць.

Згідно розподілу держзамовлення  вступники зможуть навчатися на бюджеті у таких приватних ЗВО: Міжнародний гуманітарний університет (м. Одеса) – 21 місце; заклад вищої освіти «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» (м. Київ) – 14 місць; приватний вищий навчальний заклад «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» (м. Рівне) – 5 місць; Західнодонбаський інститут ПрАТ «ВНЗ Міжнародна академія управління персоналом» (м. Павлоград, Дніпропетровської обл.) – 2 місця; Приватний вищий навчальний заклад «Український гуманітарний інститут» (м. Буча, Київська обл.) – 1 місце.

Перше запитання , яке виникає після цього абзацу : чому саме ці ВНЗ отримали бюджетні місця і чому саме Одеський МГУ отримав половину бюджетних місць?

У вільному доступі знаходжу наступну інформацію : Президентом Міжнародного гуманітарного університету є академік НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України -Сергій Васильович Ківалов. А в Наглядовій раді МГУ … вгадайте хто?

Гришина Юлія Миколаївна- Голова Наглядової ради Міжнародного гуманітарного університету. Народний депутат України 9-го скликання Член депутатської фракції Політичної Партії "Слуга Народу", а найцікавіше : Член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, голова підкомітету з питань вищої освіти, член комісії з права науково-методичної комісії з вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

 

Тепер стає зрозумілим чому половину місць (21-не із 43-х) державного замовлення отримав МГУ м. Одеса!! Крім того Одеський МГУ неодноразово був замішаний в скандалах , наприклад нещодавно в корупційному скандалі з Ужгородським університетом , згадали і про МГУ м. Одеси

https://tsn.ua/ru/ukrayina/za-buduschih-vrachey-ukrainy-ekzameny-sdavali-podstavnye-lica-skandal-v-uzhgorodskom-universitete-poluchil-prodolzhenie-1798408.html

Нагадаю, що іспит "Крок-2"  є складовою державної атестації студентів і здається на випускному курсі. Заступник Центру тестування при МОЗ розповідає, що в Україні за таке шахрайство покарання немає, а масштаби трагедії в підготовці медичних фахівців в Україні дуже великі. Він упевнений, що треба вирішувати цю проблему на законодавчому рівні і відповідальність за фальсифікації повинна бути покладена не тільки на навчальний заклад, а й на кожного студента, який здає іспити за гроші.

Цікавим виявися вибір спеціальностей на бюджетні місця. Найбільше місць отримали «Інженерія програмного забезпечення», «Біотехнологія та біоінженерія», «Стоматологія», «Медицина» та «Медсестринство». А також :

«Початкова освіта» – 3 місця;

«Комп’ютерна інженерія» – 3 місця;

«Менеджмент» – 2 місця;

«Біологія» – 2 місця;

«Хімічні технології та інженерія» – 2 місця;

«Філологія (англійська мова)» – 1 місце;

«Економіка» – 1 місце;

«Психологія» – 1 місце;

«Фармація, промислова фармація» – 1 місце;

«Фізична терапія, ерготерапія» – 1 місце;

«Туризм» – 1 місце.

 

 «Цьогоріч спільно з Міністерством економіки України визначено пріоритетні галузі для підготовки фахівців, необхідних ринку праці. Державне замовлення збільшено на інженерно-технічні та природничі спеціальності, зокрема такі, як “Кібербезпека”, “Мікро- та наносистемна техніка”, “Біотехнології та біоінженерія”, “Біомедична інженерія”, “Авіоніка”», – зазначив  Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

 

Тут постає питання : Як вибирали спеціальності , за якими критеріями?

Після підтвердження вступниками свого вибору та надання приватними закладами вищої освіти гарантій дотримання законодавства про індикативну собівартість з ними укладуть відповідний державний контракт.

Як ви самі бачите : питань в розподілі держзамовлення  більше ніж відповідей.Всі ці запитання були адресовані Міністерству освіти та науки , намагання зателефонувати на номер, який вказали в МОН, закінчилися нічим : слухавку там три дні поспіль ніхто не підіймав.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: корупція,Україна,вища освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.