Епоха О.К.

07 лютого 2022, 09:27
Власник сторінки
Медиатехнолог, журналист, troubleshooter
0
49

7 лютого 1906 року, народився легендарний авіаконструктор Олег Костянтинович Антонов. Він є одним із основоположників Радянського планеризму. Створив близько 30 типів планерів, у тому числі серійні. У

Здавалося б що ще можна сказати про геніального конструктора – Олега Костянтиновича Антонова? Стільки видано книжок , стільки знято фільмів та телепередач.

«Сьогодні в авіаційному світі навряд чи знайдеться  людина, яка не знає про літаки з маркою «АНТОНОВ» , створених колективом дослідно-конструкторського бюро, заснованого   75 років тому 31 травня 1946 року видатним і талановитішим авіаконструктором Олегом Костянтиновичем Антоновим»,- пише в книзі «Історія Державного підприємства «АНТОНОВ» генеральний директор – Сергій Андрійович Бичков .

 

Коли я відчула бажання зробити матеріал до дня народження О.К. я дуже баялася , боялася ненашкодити , помилитися, доторкнутися до святого… Адже саме таке відношення до Олега Костянтиновича на підприємстві «АНТОНОВ», яке він заснував.

 

«Олег Констянтинович (О.К., як Його називають на підприємстві) – «Алмаз», який треба демонструвати в особливих випадках» - саме така асоціація проходить червоною стрічкою в колективі. Коли ми узгоджували дату зйомки інтерв`ю дочки Олега Костянтиновича – Анни Олегівни Антонової я дуже хвилювалася. На жаль епідеміологічна ситуація внесла свої корективи у підготовку матеріалу, тим не менш , я мала щастя поспілкуватися з людьми , які працювали в епоху О.К. І хочу поділитися з вами духом цієї епохи.

 

Юрій Григорович Андрієнко- інженер, начальник бригади техніко-економічних дослідів в 70-х та 80-х роках називає ці часи «незабутні роки».

«Підприємство було наповнене в 70-ті багатьма значними та цікавими проектами, як були об’єктом прикладення знань старших і досвідчених робітників і проявлення ентузіазму  молодих спеціалістів. Така творча співдружність створювала можливість швидкого росту кваліфікації співробітників , який (ріст.-ред) набував масштабного продовження у 80-ті. Виявилось дуже важливим в організації роботи розуміння особистої причетності кожного робітника до створення самої найкращої авіаційної техніки, що породжувало бажання і старанність  виконувати свої обов’язки з високою якістю, щоб не заплямувати  честь спеціаліста і не підвести колег, з якими працюєш над загальним завданням» .

 

Будь-якої миті Олег Костянтинович  міг з'явитися у відділі, стати за спиною працівника, втрутитися в роботу, продовжити розвиток чужої думки, що здалася йому цікавою. Особливо його приваблювала нестандартність чужих поглядів та ідей. Ніхто з великих конструкторів не приділяв стільки уваги самодіяльним винахідникам, ентузіастам та народним умільцям.

 

Олег Кузьмич Богданов- радник генерального директора – брав участь у створенні майже всіх типів літаків «Ан» та їх модифікацій : Ан-24, Ан-26, Ан-32, Ан-28, Ан-22,Ан-124,  Ан-225 «Мрія» :

«Олег Костянтинович був незвичайним керівником. Він приходив до нас у відділ перспективи, який називали «карандаш в руках Олега Костянтиновича», сідав за стіл , писав одразу рішення і пропонував декілька варіантів, які з нього фонтанували і в цій атмосфері він був у захваті , одержимий і  створював на цьому  команду».

Олег Костянтинович буквально створював літаки своїми руками : він знав все,  був і технологом і аеродинаміком, розраховував міцність літаків.

«По літаку Ан-124 він запропонував використовувати інтерцептори для покращення поздовжньої стійкості. Це була його особиста ідея. Ми її , звичайно пропрацювали . Підготували пропозицію по винаходу і коли я прийшов оформлювати винахід, Олег Костянтинович викреслив себе, пояснивши, що він озвучив ідею , а розрахунками займались ми»,- згадує Олег Кузьмич.

 

Олег Костянтинович Антонов мав дивовижну здатність розпізнавати талановитих людей, усіма силами він підтримував їхні починання, запрошував до себе на роботу.

 

Про усіляку підтримку підвищення кваліфікації молодих працівників Олегом Костянтиновичем Антоновим згадує Онопченко Тетяна Семенівна- провідний інженер-програмист комерційного відділу АТП ДП «АНТОНОВ»:

 «Олег Костянтинович коли ходив по підрозділах і когось заставав за сторонніми книжками – це  недобре,  а  якщо хтось буде читати   учбову літературу він ніколи не пожурить , а навпаки буде  хвалити . На заводі дуже заохочувалось підвищення і отримання освіти. Працював технікум та підготовчі курси в ХАІ і о 16 годині з ЛВДБ був спеціальний студентський автобус, який відвозив студентів , щоб вони встигли на вечірні заняття НАУ і технікум».

 

Поява на світ «Руслана» стала своєрідною лебединою піснею Олега Костянтиновича. Він втілив у новій машині всі основні принципи конструювання, розроблені ним протягом усього життя. Крім того, літак-гігант увібрав у себе всі найсучасніші ідеї, що з'явилися в літакобудуванні світу за останні роки.

 

 «В 1985 році були практично завершені випробування літака Ан-124 «Руслан». Повністю були підтверджені унікальні характеристики літака, закладені в розрахунках. Вінцем плодотворної праці колективу «АНТОНОВ» було  встановлення більше 300 світових авіаційних рекордів на літаках Ан-124 та Ан-225»,- розповідає заступник генерального директора ДП «АНТОНОВ» по льотно-випробувальній та авіатранспортній роботі – Михайло Григорович Харченко.

 

Епоха Олега Костянтиновича Антонова- це епоха масштабних відкриттів , грандіозних звершень, унікальних винаходів та  світових рекордів.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ДП Антонов,авіація,авіакомпанія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.