Штурвал «АНТОНОВ» залишається в руках професіонала

11 січня 2022, 10:45
Власник сторінки
Медиатехнолог, журналист, troubleshooter
0
292
Штурвал «АНТОНОВ» залишається в руках професіонала
Бичков Сергій Андрійович - генеральний директор ДП "Антонов"

З призначенням на керівну посаду Сергія Бичкова підприємство отримало новий імпульс до розвитку, почало повертатися до активної роботи на результат. Незважаючи на важкі зовнішні умови, зокрема, обмеж

Українське авіабудування - одна з небагатьох галузей, яка за роки Незалежності зберегла свій потенціал. Звісно, для цього довелося докласти багато зусиль. Тим більше, беручи до уваги, що протягом п’яти років – з 2015 по 2020 роки на ключовому підприємстві галузі – ДП «АНТОНОВ» змінилися сім керівників!

З призначенням на керівну посаду Сергія Бичкова підприємство отримало новий імпульс до розвитку, почало повертатися до активної роботи на результат.  Незважаючи на важкі зовнішні умови, зокрема, обмеження, пов’язані з глобальною пандемією, минулий рік для ДП «АНТОНОВ»  відзначився чималими досягненнями.

Зроблено великий обсяг робіт в напрямку реалізації контракту з Міністерством оборони України на постачання трьох військово-транспортних літаків Ан-178-100Р для виконання завдань Збройних сил України.

У грудні 2021 року завершено побудову літака №001, який призначений для виконання сертифікаційних випробувань. Він значно відрізняється від базової моделі Ан-178 не лише відсутністю російських комплектуючих, замість яких встановлено вітчизняні та західні аналоги. Як зазначають фахівці, по суті, це принципово новий літак, з іншою філософією системи керування. До теперішнього часу в країнах пострадянського простору немає іншого військово-транспортного чи пасажирського літака такого високого технічного рівня. Ан-178-100Р оснащений сотнями електронних обчислювачів, що дають змогу інтегрувати всі системи та датчики літака, автоматизувати контроль їх працездатності та оптимізувати керування. Відповідна система електронного керування літаком та керування механізацією крила вперше створена вітчизняними компаніями: ДП "АНТОНОВ", НТК "Екран", ПрАТ "ФЕД", ДП "ХАКБ".

Взагалі, програма Ан-178-100Р об’єднала близько 30 підприємств авіакосмічної галузі України.  Так, ДП "ВО "Південний машинобудівний завод" налагодив випуск основних стійок шасі. До створення системи керування літаком долучається  харківський «Хартрон», який свого часу розробляв систему зльотів та посадок космічних апаратів «Енергія» та «Буран». Як зазначив Віктор Попов, Президент Української Аерокосмічної Асоціації, «Літак Ан-178-100Р показав, що ми вирішуємо ті задачі, які поставив перед нами наш Замовник – Міністерство оборони. Причому вирішуємо їх у найскладніших умовах імпортозаміщення!»

У збільшенні частини комплектуючих українського виробництва в літаку Ан-178-100Р велика заслуга особисто Сергія Бичкова, високо оцінена керівниками підприємств галузі, які обрали генерального директора ДП «АНТОНОВ» головою Ради Української Аерокосмічної Асоціації. При цьому Сергію Андрійовичу був вручений почесний знак «За розвиток соціального партнерства».

 День урочистостей, пов’язаних з викаткою літака Ан-178-100Р з цеху кінцевого складання та передачі його на наземні випробування, відзначився також завершенням побудови планера першого такого літака, який будується на замовлення Міноборони України. Крім того, зі складального стапеля зійшов  фюзеляж для другого літака, на якому вже зараз проводяться роботи зі стикування крила, центроплану та хвостового оперення. Таким чином, з упевненістю можна сказати, що процес побудови літаків для потреб ЗСУ відбувається згідно з затвердженими планами та графіками. «Виконання цього контракту – справа честі для кожного з нас! Ми робимо все можливе, не зупиняючись ні на день, для забезпечення постачання літаків у зазначені терміни!», – наголошує С. Бичков.  

Генеральний директор ДП «АНТОНОВ» неодноразово підкреслював велике значення ролі держави у підтримці авіаційної галузі. Суттєвим чинником у цьому напрямку є створення національної авіакомпанії, яка формується за ініціативою та за сприяння Президента України Володимира Зеленського. Для флоту цього авіаперевізника «АНТОНОВ» надасть регіональні реактивні літаки Ан-158.

Важливою подією для колективу ДП «АНТОНОВ» стало підписання контракту між ДП «АНТОНОВ» та Спеціальним авіаційним загоном оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій України на постачання протипожежного літака Ан-32П. Виконуючи зобов’язання за цим документом, «АНТОНОВ»  переобладнає літак Ан-32 для його передачі загону ДСНС та виконання завдань з гасіння лісових пожеж, транспортування і десантування пожежників і спеціального спорядження, обладнання та вантажів, необхідних для їхньої роботи. Машина зможе нести близько 8000 літрів вогнегасної рідини у чотирьох зовнішніх змінних баках.

Серед основних здобутків  ДП «АНТОНОВ» 2021 року - підписання контракту на використання літаків повітряного флоту авіатранспортного підрозділу підприємства за програмою Strategic Airlift International Solution (SALIS), за якою Україна й НАТО співпрацюють з 2006 року. Увесь цей час літаки «Антонов» виконують стратегічні вантажні авіаперевезення в інтересах країн НАТО і ЄС. Відповідний контракт зазвичай подовжувався на два-три роки. Минулого року вперше за історію партнерських відносин контракт між агенцією НАТО з підтримки й постачання (NSPA) та компанією Antonov Logistics SALIS GmbH (ALS) укладено на п’ять років, що свідчить про зростання довіри партнерів до ДП «АНТОНОВ».

Авіатранспортний підрозділ держпідприємства, відомий в світі як Авіакомпанія «АНТОНОВ», цього року став лідером світового ринку авіаперевезень великогабаритних і надважких вантажів:  обсяг виконаних комерційних рейсів зріс на 15% порівняно з торішнім показником, а сума надходжень – на 41%. Такий високий результат досягнуто завдяки підвищеному попиту на послуги авіакомпанії, а також самовідданій праці всіх підрозділів «АНТОНОВ».

Для того, щоб залишатися конкурентоспроможними на світовому ринку авіаційної техніки,  необхідно постійно підвищувати рівень авіаційних технологій. Для розвинення цього напрямку відбулося підписання Генерального договору про кластер високих технологій «АНТОНОВ». Ініціаторами Кластера стали: ДП «АНТОНОВ», ДК «Укроборонпром», Національна академія наук України, Міністерство освіти і науки України. До його складу увійшли: ПАТ «Український науково-дослідний інститут авіаційної технології», Інститут надтвердих матеріалів ім. В. М. Бакуля НАНУ, Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАНУ, Інститут проблем міцності імені Г.С. Писаренка НАНУ, Інститут електрозварювання ім. С.О. Патона НАНУ, Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАНУ, Інститут механіки ім. С.П. Тимошенка НАНУ, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Національний авіаційний університет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Метою діяльності Кластера є досягнення вагомих успіхів у комплексному розвиненні, впровадженні високих технологій та виробництві авіаційної техніки, здійснення наукової, освітньої, інноваційної, виробничої та комерційної діяльності у сфері високих технологій задля створення новітніх авіаційних систем на основі інтеграції виробництва, науки та підготовки кадрів, а також виведення інноваційної продукції на внутрішні і зовнішні ринки.

Опікуючись виконанням виробничих задач, Сергій Андрійович не забуває про основну цінність підприємства – його професійний колектив. Наприкінці 2021-го після підбиття підсумків Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір, який проводиться ФПУ, враховуючи сукупність передбачених у договорі гарантій, компенсацій та переваг, колективний договір ДП «АНТОНОВ» визнано найкращим у виробничій сфері. Колективний договор – це запорука захисту прав та інтересів працівників та роботодавців, шлях розвитку соціального партнерства.

Задля збереження та покращення умов праці, за особистої участі Генерального директора та його ініціативи підтримується та розвивається соціальна сфера «АНТОНОВ». Серед нововведень, започаткованих
С.А. Бичковим, – вирішення питання стосовно надання житла фахівцям підприємства на вигідних умовах. Для здійснення цієї мети
з Фондом розвитку підприємництва та «Укргазбанком» підписано «Меморандуму про співробітництво в рамках державної програми «Доступна іпотека на 7%» на придбання житлової нерухомості співробітниками ДП «АНТОНОВ».

Житлові умови співробітників підприємства покращуються і за рахунок Гостомельського житлового комплексу, де в двох будинках повністю обладнано однокімнатні квартири для проживання співробітників підприємства.

На території ДП «АНТОНОВ» працює медсанчастина з необхідним устаткуванням і спеціалістами з усіх профілів. Зокрема, вживаються необхідні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції на підприємстві, в тому числі регулярно проводяться медичні тести.

До послуг «антоновців» – чотири бази відпочинку, два дитячі оздоровчі комплекси. За літній сезон  2021 р.  було оздоровлено 2573 працівників та членів їх сімей,  з них – 1247 дітей, в тому числі  55 дітей пільгових категорій.

Важливою складовою соціального пакету є можливість влаштувати дітей у три відомчі дитячі садочки.

Протягом 2021 року більше 2000 співробітників підприємства отримали матеріальну допомогу на загальну суму  11 млн. грн.

Знайдіть ще таке підприємство в Україні з подібним рівнем соціального захисту співробітників!

Колектив ДП «АНТОНОВ» почувається впевнено, працюючи під керівництвом справжнього професіонала, який пройшов усі стадії становлення на цьому підприємстві, віддав авіації 52 роки та має значний досвід керівництва виробничим процесом, організації взаємодії з іншими підприємствами галузі, науковими установами та іноземними партнерами. За рішенням ДК «Укроборонпром» С.А. Бичков обійматиме посаду генерального директора ДП «АНТОНОВ» до кінця 2022 року.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ДП Антонов,авіація,авіакомпанія,авіаперевезення,авіасполучення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.