Спадкоємці радянського ВПК

29 липня 2019, 17:16
Власник сторінки
0
10631
Спадкоємці радянського ВПК
"Вулкан-М", більш відомий як "Малюк"

Чи кращий український «Малюк» за свого російського конкурента АК-12?

Автомати радянської розробки станом на сьогодні вже не відповідають вимогам, що висуваються до індивідуальної бойової стрілецької зброї як за показниками якості прицілювання та точності, так і за показниками зручності їх використання. Саме тому, пострадянськими країнами активно здійснюється розвиток старих та створення нових зразків зброї.

Зокрема, з славнозвісної варіації автомату Калашникова АК-74 походять сучасні зразки зброї, що знаходиться на озброєнні України та Росії, а саме – російський АК-12 та український Вулкан-М, більш відомий під назвою «Малюк».

Історія створення АК-12 є цілком реальним свідченням реальних проблем в російському оборонному комплексі, адже на початку свого створення вказана гвинтівка планувалася його конструктором Володимиром Злобіним як принципово новий автомат, що повинен був вивести Збройні Сили РФ на більш сучасний рівень, у т.ч. за рахунок досить вагомих змін, таких як:
  • покращення кучності стрільби за рахунок зміщення маси затворної групи та зменшення плеча віддачі.

  • ствол з покращеними характеристиками по точності виробництва, можливість його швидкої заміни в польових умовах на довгий та короткий варіанти.

  • можливість змінити сторону викиду стріляних гільз при неповній розборці.

  • додаткові планки Пікатінні.

  • відкритий приціл з збільшеною прицільною лінією та багато інших.

Наміри В. Злобіна було зруйновані після ряду презентацій, провалів термінів виробництва та значних проблем, виявлених на дослідженнях, в результаті чого концерном «Калашников» було прийняте рішення щодо відмови від вказаного зразка, після чого протягом 2016-2018 років було створено та прийнято на озброєння до ЗС РФ абсолютно іншу гвинтівку під цією самою назвою.

В Україні на створення автоматичної гвинтівки «Малюк» саме на базі АК-74 вплинула, основною мірою, відсутність виробничих потужностей для створення стволів для автоматів, але при цьому на складах зберігається велика кількість саме АК-74, стволи яких були використати для створення нової зброї.

Переходячи до порівняння вказаної зброї, слід в першу чергу акцентувати увагу на зручності її використання, адже навіть найточніша гвинтівка у разі її невдалої конструкції буде завдавати великого дискомфорту стрільцю, що нівелює всі її технічні характеристики.Так, АК-12 на початку свого існування повинен був отримати двосторонній перевідник вогню та взведення затвору, але в результаті від реалізації вказаної модернізації було вирішено відмовитись. «Малюк» в перші роки створення також не міг похвастатись подібними оновленнями, але це було виправлено в 2018 році, що дозволяє тепер роботи використання автомату однаково комфортним і для «шульг».
Також, перевага «Малюка» є як мінімум в тому, що він сконструйований по схемі Bullрup, коли спусковий гачок зміщений вперед і знаходиться перед магазином та ударно-спусковим механізмом. Вказана конструкція дозволяє зменшити габарити зброї без негативних наслідків для її тактико-технічних характеристик. Також, використання схеми Bullрup забезпечує більшу зручності при веденні вогню з нестандартних положень.
Важливим для зручності використання є й той фактор, що «Малюк» має цілком зручну шахту для магазину, що дозволяє не тільки ліпше фіксувати його, але й дає стрільцю можливості не задумуватись під яким кутом вставляється магазин, що забезпечує його швидку перезарядку і надає стрільцю додатковий час.
Щодо якісно-технічних характеристик зброї, то при рівнозначній вазі, показниках довжини ствола, прицільної дальності, «Малюк» переважає свого російського конкурента в точності стрільби.
Велику роль у вказаному питанні відіграє той факт, що відхилення та віддача російського автомата обумовлена його конструкцією, зокрема – положенням осі ствола відносно приклада при зміщеному центрі ваги автомата спереду. У «Малюка» вказана проблема вирішена конструктивно, адже центр ваги знаходиться в центрі контуру автомата і посилюється за рахунок переносу рукоятки, що забезпечує мінімальне відхилення ствола під час стрільби.
Перевагою АК-12 є можливість використання дискового магазину, що дозволяє отримати перевагу на полі бою за рахунок кількісного показника, перетворивши автоматичну гвинтівку на кулемет. Але у ході такого використання розподіл ваги вказаного автомата погіршується ще більше, що призводить до низької точності стрільби та зручності його використання лише в комплекті з сошками.
Обидві гвинтівки мають по три планки Пікатінні, тому в рівним частинах можуть оснащуватись тим або іншим додатковим спорядженням без внесення додаткових змін в конструкцію автомата.

Загалом, АК-12 в його нинішньому стані не є нічим більшим ніж оновленим виглядом радянського АК-74 з окремими покращеннями в конструкціях, які не надають йому вагомих відмінностей від базового зразка. В той же час слід зазначити, що перші прототипи вказаної автоматичної гвинтівки мали досить видатні характеристики та могли цілком створити конкуренцію передовим іноземним аналогам.
Український військово-промисловий комплекс, в свою чергу, все далі відходить від радянських видів озброєння та, зокрема, автоматів Калашникова, адже протягом останніх років в Україні налагоджено раніше відсутнє виробництво нових стволів для «Малюка» сучаснішого зразка, що дозволить продовжити вдосконалення його характеристик.

Єдиною проблемою, що заважає сталому швидкому розвитку вітчизняного озброєння на даний час залишилось лише недостатнє фінансування вказаного сектору, адже за заявою представника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України полковника Андрія М’ясникова, для переозброєння Збройних Сил України необхідно щонайменше 25 млрд. грн.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.