Морський бій

30 вересня 2019, 18:20
Власник сторінки
0
2087
Морський бій

Як Україна збирається захищатись від можливої агресії з моря?

На момент проголошення незалежності України, на її території базувався достатньо потужний Чорноморський флот СРСР, але політичні ігри по розподілу радянського спадку з керівництвом Російської Федерації призвали до того, що Україна отримала мізерну його частину.

У зв’язку з цим, а також покладаючи свої сподівання на захист української території Чорноморським флотом РФ у разі потенційної загрози згідно Будапештського меморандуму, питання українського флоту завжди розглядалося в ЗС України без необхідного пріоритету, що призвело до того, що флагманом ВМС України став прикордонний сторожовий корабель, який навіть не мав ракетного озброєння, а саме – «Гетьман Сагайдачний».

Як результат, структури ВМС зазнавали поступової деградації, цілком справні кораблі продавались або демілітаризувались, окремі судна роками не залишали територію порту, а їх офіцери переходили на службу до російського флоту.

Станом на початок 2014 року, український флот переважно базувався на території АР Крим. До складу флоту належало 70 бойових кораблів, катерів та допоміжних суден, в тому числі 5 корветів, 2 морських тральщики та підводний човен «Запоріжжя», а також 30 літаків та гелікоптерів, 250 танків та броньованих машин в частинах берегової охорони.

В березні 2014 році, ЗС РФ під прикриттям місцевого населення та т.н. «сил самооборони Криму» взяла під контроль більшу частину флоту загальною кількістю в 51 човен. З під російської окупації вдалося вивести лише артилерійський катер «Скадовськ», 8 кораблів та катерів забезпечення. Флагман ВМС України «Гетьман Сагайдачний» під час вказаних подій здійснював антипіратську місію в акваторії Індійського океану, звідки повернувся вже в порт Одеси. Завдяки мужності військовослужбовців 10 морської авіаційної бригади, також вдалося вивезти з території Криму 3 літаки та 4 гелікоптери.

В квітні-червні 2014 року Російська Федерація повернула Україні 32 судна забезпечення, 1400 одиниць автомобільної та бронетанкової техніки, 24 літаки та гелікоптери у стані, що унеможливлював їх подальше використання.

На території Криму залишились підводний човен «Запоріжжя», корабель управління «Славутич», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», тральники «Чернігів» та «Черкаси», корвети «Луцьк», «Тернопіль», «Хмельницький» та «Придніпров’я», а також великі запаси військового майна та боєприпасів.

На даний час вказані кораблі, у зв’язку з несумісністю з військовою інфраструктурою РФ, знаходяться на консервації.

Незважаючи на значні пошкодження, отримана від РФ техніки з окупованого Криму була відновлена та відремонтована.

Протягом років війни відновлені пошуково-рятувальне судно «Донбас», танкер «Фастів», кілекторне судно «Шостка», катери «Сватово» та «Соболь», водолазне судно «Почаїв», ракетний катер «Прилуки», який невдовзі заплановано озброїти крилатими ракетами «Нептун».

В 2015 році Україна розраховувала отримати вживані кораблі країн членів-НАТО, але через окремі положення міжнародного законодавства в частині заборони експорту літальної зброї в країні, що знаходяться у стані війни, перемовини закінчились отриманням виключно 5 швидкохідних надувних моторних човнів американського виробництва.

Водночас, весною 2017 року командування ВМС України публічно заявило о передачі Україні катерів типу «Айленд», які повинні прибути на територію нашої держави до кінця 2019 року.

Також, в 2017 году за допомогою ВМС США було проведено комплекс робіт по створенню військової інфраструктури в м. Очаків в рамках програми військової допомоги Україні.

В цілому, після останніх 5 років, український флот починає активно збільшуватись, здійснюючи регулярні заходи, спрямовані на будівництво власних та закупівлю іноземних вживаних кораблів, судна ВМС України регулярно беруть участь в міжнародних навчаннях країн-членів НАТО, які відбуваються в акваторії Чорного моря.

Важливим фактором берегової оборони України є майже постійна присутність в українських портах військових кораблів країн-союзників, на відкритий конфлікт з якими Російська Федерація не наважиться, адже лише США має у складі власних ВМС 11 авіаносних ударних груп, навіть одну з яких, за словами колишнього міністра оборони США Леона Едварда Панетта, не здатна знищити жодна країна світу.

В 2019 році як Україна так і Росія регулярно здійснюють заходи з модернізації та навчання свого флоту.

Так, наприклад, 23 вересня прес-служба Міністерства оборони РФ повідомила, що кораблі Чорноморського флоту РФ провели в Чорному морі навчання з висадки морського десанту.

«Під час навчань, екіпажі кораблів відпрацювали організацію оборони загону десантних кораблів при висадці морського десанту, вогневе враження корабельних груп та вогневих точок протидесантної оборони умовного супротивника з виконанням артилерійських та ракетних стрільб по морським та береговим цілям, завдання з протимінного забезпечення загону кораблів. Також, під час навчання екіпажі десантних кораблів провели тренування з підрозділами морської піхоти з висадки морського десанту» - йдеться в повідомленні.

24 вересня прес-служба ЗС України повідомила, що група кораблів, катерів та суден забезпечення ВМС ЗС України здійснила вихід в море для відпрацювання навчально-бойових завдань.

«У північно-західній частині Чорного моря екіпажі кораблів відпрацюють злагодженість дій при маневрах, проведуть перевірку озброєння, потренуються з організації зв’язку, що супроводжуватиметься обміном даних з висвітлення повітряної, надводної та підводної обстановки в умовах активних та пасивних перешкод у так званому кризовому регіоні» - йдеться в повідомленні.

Згідно передбаченої стратегії розвитку Військово-морських сил, на даний час Україна спрямовується до створення т.зв. «москітного флоту», який передбачає наявності великої кількості невеликих суден, озброєних крилатими ракетами та озброєнням, аналогічним сухопутним «Джавелінам», що надасть можливість українським військовослужбовцям швидко виходити в район вогневих позицій, здійснювати постріл та зникати з поля зору порога.

Вказана стратегія створена для захисту берегової лінії нашої держави та не передбачає масштабного протистояння в відкритому морі, тому, на думку Міністра оборони України Андрія Загороднюка, створення такого флоту має стати лише першим кроком для відновлення ВМС України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,война,Украина-Россия,Крым,Черноморский флот,корабли,ВМС Украины,Вооруженные силы Украины,флот,Крим,гонка вооружений,вооруженные силы России,война на Донбассе
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.