Майбутнє новітніх технологій

09 жовтня 2018, 12:04
0
74

Витрати на наукові дослідження, науку та інновації є широко розповсюдженим показником розвитку країн.

ЄС ставить за мету у 2020 році витрачати на наукові дослідження 3% ВВП. Для порівняння, у 2014 році лише 4 країни-члени ЄС (Фінляндія, Швеція, Данія та Австрія) досягли цієї мети.

Уряди африканських держав взяли на себе зобов'язання інвестувати принаймні 1% ВВП на дослідження та розробки. Інтенсивність досліджень та розробок в більшості країн, що розвиваються нижча, ніж у розвинених країнах Європи та Північної Америки. В цілому, вона складає 2%.  

В той же час, автоматизація активно впроваджується в виробничий процес та має ряд переваг:

- покращення якості та надійності виробничих процесів;

- зниження прямих затрат на людські ресурси та скорочення чисельності обслуговуючого персоналу;

- оптимізація часу в рамках виробничого циклу;

- збільшення обєму виробництва;

- збільшення ефективності виробничого процесу;

- безперервність технологічних процесів.

 Вплив автоматизації стає більш очевидним і наразі ми вже спостерігаємо її у повсякденному житті. Наприклад, терморегулятор, кавоварки, телефонні додатки тощо.

 

Що ж може бути автоматизовано в майбутньому?

Автоматизація будівництва. За останні 20-30 років ефективність виробництва зросла завдяки робототехніці та розвитку технологій. З введенням будівельних роботів, будівельна галузь може, нарешті, збільшити свою продуктивність, зменшивши загальну вартість робочої сили. Адже цегляний робот може укладати до 3000 цеглини на день, що приблизно в 3 рази швидше, ніж досвідчений будівельник.

Дистанційне керування морського судна. Так, одна з відомих компаній  змогла продемонструвати перше у світі дистанційно кероване судно. Під час демонстрації команда екіпажу керувала судном з суші, відслідковувавши його місце знаходження за допомогою GPS та великого екрану з чіткою візуалізацією всього, що відбувалося з судном та на ньому.

Розумний дім. Розумні будинки роблять величезний вплив на ринок в останні роки. Автоматизація відіграє величезну роль у впровадженні інтелектуальних технологій вдома для побуту. Наприклад, ви можете автоматизувати гаражні двері, розумні штори для жалюзі, телевізійні підйомники та інтелектуальні замки. Розумний будинок робить його більш комфортним, простішим та безпечнішим. Це навіть допомагає заощадити енергію та бути екологічно свідомими.

Контроль над сонячною енергією. За останні десять років увага до сонячної енергії зростає,  і люди постійно підвищують ефективність її використання. Контроль над сонячною енергією відіграє важливу роль у покращенні виробництва сонячної енергії, а автоматизація допомагає відстежувати активність сонячних променів для максимального використання сонячної енергії в енергетичній галузі у майбутньому.

Розумні склади. Інтернет-магазини стали набагато привабливішими для споживачів через зручність доступу та швидкий термін доставки. Щоб клієнти отримали свої товари якнайшвидше, інтернет-магазини повинні мати можливість зберігати та сортувати величезну кількість товарів. Традиційна людська робоча сила стає надто повільною та схильною до помилок. Нові інтегровані смарт-роботи на складах - це більш надійне та ефективне робоче рішення.

 

Майже половина робітничої діяльності у всьому світі має потенціал до автоматизації, використовуючи поточні технології. Отже, більше 5% професій можна повністю автоматизувати. За прогнозами Моше Варді, ізраїльського математика, професора обчислювальної інженерії університету Райса, США, через 30 років роботи зможуть робити практично все, що можуть робити люди.

За даними Міжнародної федерації робототехніки, Південна Корея лідирує по показникам впровадження автоматизації у виробництві. Таким чином, на 10 тисяч робочих доводиться 531 робот. Китай поки відстає. Там на 10 тисяч – лише 49 роботів, зате країна займає перше місце за темпами збільшення одиниць робототехніки.

 Яким чином автоматизація вплине у майбутньому?

-     З’явиться більше різноманітних продуктів, знизяться витрати на їх виробництво та продукти стануть більш якісними.

-     Більшість робочих місць, пов’язаних з монотонною та механічною роботою, зникне. Їх замінять роботи.

-     Система освіти зміниться та діти будуть навчатися зовсім інших речей. Вони будуть вчитися вчитися та адаптуватися до змін.

-     Адаптивність – це найважливіша навичка майбутнього. Швидка адаптація до змін буде ключовою.

-     Потреба у нових навичках - ті, хто керує хвилею автоматизації, отримують величезні переваги. Для низькокваліфікованих працівників потрібно набувати нові навички шляхом додаткового навчання.

-     Перехід від діяльності до мислення - перехід від власне виконання завдання до дизайну мислення та креативності.

 Які професії скоро взагалі можуть зникнути через автоматизації?

 На думку експертів, під загрозою вимирання сьогодні перебуває майже будь-яка професія, яка пов’язана з повторюваним алгоритмом дій. Деякі посади зникнуть зовсім, інші ж змушені будуть модернізуватися, щоб відповідати новим реаліям технологічного світу.


 Які нові професії з’являться?

Зникнуть лише професії, пов’язані з монотонним ручною працею, в яких немає творчої, інтелектуальної, креативної складової, а головне – необхідність чисто людського співпереживання. Чим більш складною і творчою є професія, тим менше їй загрожує автоматизація. Артисти, ведучі, дизайнери, актори, шоумени, художники – на них збережеться попит.

Заспокоює той факт, що робот може повторити, прорахувати, копіювати, але не може створити нічого кардинально нового. Поки що комп’ютерна творчість – це всього лише наслідування. “Жоден високорозвинений штучний інтелект не в змозі повністю замінити людину, – вважає Мітіо Каку, американський фізик японського походження. – У нас насправді набагато більше переваг перед машинами, ніж ми собі можемо уявити. У роботів відсутня образне мислення, у них немає свідомості, інтуїції”. Тому вчений радить: щоб досягти успіху, потрібно розвивати ті здібності, які не доступні роботам: креативність, уяву, ініціативу, лідерські якості. Набагато більше шансів на успіх у тих країн, які зможуть збалансувати товарні ринки і когнітивно-креативний потенціал.

До того ж, за роботами все одно ще довгий час буде необхідний нагляд з боку людини. З’явиться необхідність в професії робоетика – професіонала, який буде навчати роботів і стежити, щоб вони не нашкодили людині.

У будь-якому випадку, ми повинні вчитися взаємодіяти з штучним інтелектом та вже зараз замислитися, чи хочемо ми все життя займатися тим, чим займаємося зараз.

Головне – вчасно зорієнтуватися і пристосуватися до нової технологічної реальності. 


Як в Україні з автоматизацією?

 Україну, втім, тренд автоматизації захопить не так швидко, як Захід, говорять експерти – через відносно дешеву робочу силу. За прогнозами експертів, чим вище буде ставати середня зарплата в Україні, тим частіше роботодавці будуть віддавати перевагу роботам, а не людям. Але разом з цим, люди потрібні будуть для контролю над роботами.

 У довгостроковій перспективі автоматизація повинна забезпечувати нові можливості для створення робочих місць у країнах з середнім рівнем доходу, з достатніми технологічними можливостями, технологічною інфраструктурою. Китай та Республіка Корея є прикладами таких країн. Вони виробляють роботів, які імпортуються в інші країни світу. Оскільки попит зростає, створюються нові робочі місця для виробництва таких роботів.

У найменш розвинених країнах, де створення робочих місць для низько кваліфікованої роботи є головним пріоритетом, введення роботів навряд чи буде економічно доцільним.

В країнах, що розвиваються, автоматизація буде повільніша внаслідок перешкод на шляху до прийняття технологій, зниження заробітної плати та наявності великої кількості робочих місць на основі майстерності рук.

Однак, здатність країн скористатися все більш автоматизованим світом стала ключовим чинником конкурентоспроможності. Тому роль виробництва та можливість його оптимізації за допомогою новітніх технологій є важливим показником майбутнього процвітання країни.



Лілія Ямборак

Координатор Центру професійного розвитку

Європейської Бізнес Асоціації

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.