Чи має бізнес-аналітика шанс в країні?

06 грудня 2019, 13:55
0
54

У сучасному світі з’являється все більше нових професій, які сто років назад можна було хіба уявити.

Сьогодні, із появою big data, наприклад, все більш популярною та важливою стає професія бізнес-аналітика.

Що це за спеціаліст та для чого він потрібен компанії?

Не буду говорити зарозумілими визначеннями. Давайте краще зконцентруємось на  тому, який функціонал для бізнесу він має. Бізнес-аналітик розуміє проблеми та можливості бізнесу, проаналізувавши ситуацію, пропонує ефективні методи вирішення. Технології BI (Business Intelligence) та Big Data існують вже давно, проте не можуть функціонувати без втручання людини.

Де знаходиться бізнес? Куди він хоче прийти? Що для цього потрібно (які інструменти, методи, технології, тощо)? Це буквально кілька питань, на які ця професія допомагає відповісти.

Ще у 2016 році існувало таке поняття, як «аналітичний параліч», коли за браком доступних бізнес-інструментів важко було представити у структурованому вигляді інформацію. На сьогоднішній день, бізнес-аналітик – це один з головних представників у проекті завдяки якому існує план дій. Зазвичай – це людина із великим досвідом, яка є високопрофесійним переговорником.

З 2003 року існує некомерційна професійна асоціація, Міжнародний Інститут Бізнес-Аналізу (IIBA, International Institute of Business Analysis) зі штаб-квартирою в Оквіллі (Канада), яка підтримує бізнес-аналітиків у їх починаннях, сертифікує їх. В Україні в більшій мірі ця професія присутня в ІТ-компаніях, також у міжнародних компаніях сфер FMCG, рітейлі, продажах.

Для мене ж, це людина, яка є допоміжним кругом для менеджменту компанії, технічних виконавців проекту, клієнтів або споживачів. Завдяки їй/йому керівник дізнається про спад у продажах за години, а не за дні чи тижні, прогнозує грошові потоки, розраховує запаси, бачить вклад від кожного співробітника у цифрах, моніторить конкурентів, чим стимулює випередження компанією конкурентів.

На міжнародній арені є багато прикладів, коли великі дані та аналітика сприяли отриманню прибутку та покращенню умов ведення бізнесу. Наприклад, компанія Tesla збирає дані про водіїв, щоб підвищити якість власних автомобілів. Усі машини підключені до спільної хмарини, яка збирає дані про технічний стан у реальному часі. Це допомагає покращувати автомобілі та відповідати потребам користувачів у реальному часі. По словам CEO, архітектура по великим даним у Tesla дозволила підвищити рентабельність продажу з кожної машини й складає 19-25%, у той час як на ринку цей показник складає 10-11%.

У сфері ІТ бізнес-аналітик асоціюється з проектним менеджером, який повністю прописує покрокову стратегію, використовує інструменти SQL програмування та Microsoft Excel. Це людина, яка є гарним переговірником, стратегом, самоорганізованою та дисциплінованою людиною.

Бізнес-аналітики мають різні спеціалізації, наприклад, управління бізнес-процесами,  аналіз бізнес-даних, бізнес-архітектура, тощо.

Які ж навички потрібні, незалежно від спеціалізації? Я б виділила 5: знання методологій планування та керування проектами і процесами; вміння візуалізувати інформацію у різних формах, таблицях та схемах; вміння швидко навчатись, аналізувати та логічно мислити; вміння працювати з великими об’ємами інформації та її потоками; знання бізнес-домену, конкретної галузі.

Щодо України, професія бізнес-аналітика в нас ще тільки набирає обертів та є дуже перспективною. Часто в аналітику приходять з різних сфер - фінанси, право, банківський сектор, аби привнести щось нове у проект та застосувати власні знання з цих сфер на практиці. В подальшому, думаю, для бізнесу ця спеціальність буде все більш потрібною, аби знаходити нові можливості, розуміти загрози та перспективи. 

Тож давайте ловити тренд та не втрачати цікаві можливості!

Ірина Шевчук, менеджер Центру професійного розвитку Європейської Бізнес Асоціації

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.