Як доповнена реальність змінює життя і бізнес

13 серпня 2019, 10:47
0
59

Світ навколо швидко й безповоротно змінюється. Ми намагаємося зазирнути в майбутнє, але воно вже зовсім поряд, наприклад, у технологіях доповненої реальності.

За прогнозами, в найближчі декілька років AR вплине на бізнес у кожній галузі — від університетів до соціальних підприємств, а витрати компаній на її розробку у 2020р. складуть близько $60 млрд.

AR — це технологія, яка з’єднує реальний світ із візуальними об’єктами спеціальних пристроїв – смартфонів, окулярів, шоломів та додатків. Комп’ютерні 2D і 3D об’єкти накладаються над зображенням із відеокамери і в такий спосіб «доповнюють» реальність. Це новий інтерфейс між людиною та машиною, який з’єднує фізичний і цифровий світи.

Потік інформації постійно збільшується і ми вже не здатні споживати її на рівні тексту. Останні декілька років зростає популярність відео, яке передає більше контенту за той же час. Поява технологій AR — це перехід до нового рубежу — від текстово-візуального 2D до 3D-візуального мислення.

Сьогодні є 4 типи доповненої реальності: безмаркерна, маркерна, проекційна та надбудована AR. У маркерних додатках AR камера в гаджетах розпізнає маркери (QR-коди, збережені зображення, логотипи брендів тощо) на об’єктах реального світу та генерує 3D-моделі. Безмаркерна AR використовує GPS, цифровий компас, вимірювач швидкості або акселерометр, вбудований у пристрій, відстежує дані вашого місцезнаходження. Цей тип AR створює карти й дані про найближчі компанії — події, інформацію, рекламні оголошення, надає навігаційну підтримку. Проекційна AR проектує штучне світло на поверхні реального світу, а технологія лазерної плазми створює 3D-інтерактивні голограми в повітрі. Надбудована AR частково або повністю змінює початковий вид об’єкта, доповнюючи його новими елементами. Цей тип AR дозволяє побачити як впишеться новий предмет меблів у інтер’єр, протестувати нову викладку товару в магазині через додаток AR, приміряти вибраний одяг потенційному покупцю тощо.

Які ж перспективи використовує AR?

AR має широкі перспективи використання в багатьох сферах завдяки її здатності до візуалізації. AR-додатки надають можливість рентгенівського зору, який відкриває внутрішню структуру й устрій предметів, недоступних у разі звичайного перегляду. Це значно полегшує користування й розуміння інструкцій. Складні 2D схеми і креслення стають інтерактивними 3D-голограмами. AR уможливлює дистанційне налагодження обладнання, адже звичайний майстер через AR-прилади може передавати зображення устаткування на відстані та отримувати інструкції від більш кваліфікованого інженера. Це значно економить час на виїзди до клієнтів.

У продажах і маркетингу AR трансформує досвід споживача. Адже кожен із нас бажав би приміряти одяг/взуття перед покупкою онлайн. AR дає таку можливість. Так, наприклад, Lacostе пропонує шанувальникам приміряти взуття через AR-додаток. Sephora пропонує побачити себе в АR з макіяжем її косметикою. Водночас, уявити домівку після ремонту, побачити предмет меблів або декору у своєму інтер’єрі, приміряти одяг у віртуальній примірочній, завантажити онлайн-голограму продуктів - все це реально вже сьогодні.

Можливості AR у навчанні тільки починають використовувати. У школі AR перетворює нудний урок на інтерактивний досвід, зацікавлює та утримує увагу цифрового покоління. Додавання відео, 3D-моделей та історичних даних до текстів підручника, що розширює розуміння предмету, полегшує сприйняття абстрактного і складного матеріалу. AR-додатки для дітей, студентів та самонавчання є досить популярними. Так, Elements 4D для вивчення хімії дозволяє з’єднувати елементи й бачити результати хімічних реакцій. У Human Anatomy Atlas, який містить понад 10000 3D-моделей людського тіла, студенти пізнають анатомічний устрій людини. Хірурги тренують свою майстерність через Touch Surgery — медичний додаток для хірургічних симуляцій на віртуальних пацієнтах. І таких прикладів безліч.

У медицині можливості AR-додатків також колосальні, вони здатні діагностувати ознаки депресії та психологічних захворювань, допомагають пацієнтам описати симптоми хвороби лікарю. Крім того, використання AR-гарнітури, як, наприклад, Microsoft Hololens у хірургії дозволить лікарю бачити цифрові дані пацієнта прямо в полі свого зору: ехокардіограму, ознаки життя, дані аневризми тощо. Йому не доведеться відволікатися від пацієнта на декілька дисплеїв для збору інформації, що знижує вірогідність медичних помилок та допоможе зберегти більше життів.

Отже, можливості AR технологій – величезні. І з кожним роком все більше сфер бізнесу починають їх використовувати. Вони допомагають бути на крок попереду конкурентів, надавати унікальні послуги клієнтам, оптимізують діяльність. Тож AR технологій – це наше майбутнє, до якого поступово і впевнено потрібно звикати, крок за кроком.

Інна Кірнос, координатор Харківського офісу Європейської Бізнес Асоціації 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.