Бізнес-клімат Одеського регіону, що потребує уваги нового очільника ОДА?

11 грудня 2019, 17:59
0
62
Бізнес-клімат Одеського регіону, що потребує уваги нового очільника ОДА?

Проблеми з ваговим контролем на дорогах, інфраструктура та логістика, розвиток туристичного потенціалу, екологічна безпеку та управління відходами – питання, що наразі хвилюють бізнес Одещини.

Так, на початку грудня більшість з них вдалось обговорити з новим Головою Одеської ОДА, Максимом Куцим.

Найперше компанії-члени Одеського офісу Європейської Бізнес Асоціації звернули увагу на проблему з ваговим контролем на дорогах. Бізнес акцентував увагу, що незважаючи на наявність 6-ти вагових комплексів, вони простоюють на парковці у робочому стані через брак фінансування. Водночас, повноцінний запуск, на думку бізнесу, не вирішить проблеми. Тут необхідний комплексний підхід. Адже зараз, з одного боку, відсутнє належне правове регулювання вагового контролю, з іншого – існує сувора система штрафних санкцій. Власне, тому представники бізнесу вбачають одним із варіантів рішення – запровадження можливості для перевезення вантажів локомотивами приватних компаній.

Також йшла мова про серію питань, повязаних з інфраструктурою та логістикою. По-перше, стан доріг. Одеська область лідирує за показником кілометражу відновлених доріг, але 177 км все ще залишаються не відремонтовані. Так, на сьогодні ведеться відновлення дорожнього покриття напрямку Одеса-Білгород-Дністровський-Монаші. Нещодавно Україна підписала фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком та Меморандум про порозуміння між Урядом та ЄБРР щодо спільної реалізації проекту з будівництва та реконструкції 340 кілометрів доріг у п'яти областях. Гроші спрямують на траси Київ-Одеса у Черкаській, Миколаївській та Одеській областях. Однак, варто пам’ятати і про дороги місцевого значення. По-друге, необхідність забезпечення безперешкодного в'їзду на територію Одеського порту. По-третє, авіа сполучення регіону. Незважаючи на те, що Міжнародний аеропорт “Одеса” переданий в управління приватній компанії, ми сподіваємося, що місцева влада сприятиме подальшому покращенню комфорту пасажирів. Тим паче, залучення нових напрямків та співпраця з провайдерами, зокрема, з лоукостерами, які вже працюють  в Одесі, позитивно впливає на збільшення туристичного потоку.

Окремо йшлося про екологічну безпеку. Цього року регіон стикнувся з аномальним цвітінням моря, що потенційно негативно відобразилося на туристичному потоці і разом з ним на туристичному зборі. Крім того, залишається незмінним проблема забезпеченості населення області чистою прісною водою, 83% води не відповідає вимогам державного стандарту «Питна вода», а в курортній зоні на чорноморському узбережжі в Білгород-Дністровському районі області та Дністровського лиману неуважність до стану та взагалі наявності очисних каналізаційних  споруд може призвести до техногенно-екологічної катастрофи. Тож це питання потребує пильної увагу нового керівника, адже стосується здоровя населення.

Питання управління відходами є також не менш важливим. Одеська область відноситься до енергозалежних та енергодефіцитних. В області зараз існує 608 полігонів/звалищ твердих побутових відходів площею близько 1300 га. Переважна більшість полігонів працює в режимі перевантаження, з порушенням проектних показників. Власне, тому бізнес акцентував та продовжує наголошувати на важливості законодавчого врегулювання даного питання – прийняття рамкового закону про управління відходами та ухвалення ще 9  секторальних. До речі, у листопаді у ВРУ було зареєстровано кілька законопроєктів, що стосуються поводження з відходами. Водночас, законопроєкт №2207-1 «Про управління відходами», який є рамковим, підтримується бізнесом як такий, що відповідає європейській практиці та розробленій Національній стратегії поводження з відходами.

Наостанок бізнес акцентував на важливості розвитку інвестиційної привабливості регіону. Так, Одещина увійшла в ТОП-5 регіонів за рівнем залучення іноземних інвестицій в Україні. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за І півріччя 2019 року становив 1258,6 млн. дол. США. Найбільший інтерес у інвесторів викликали інфраструктурні проекти у портовій галузі, перевалці наливних та насипних вантажів, зокрема, зернових, зеленій енергетиці, тощо. Тож важливо цю тенденцію не лише продовжувати, але і покращувати.

Сподіваюсь, голос бізнесу було почуто і озвучені бізнесом пропозиції будуть включені до програм розвитку регіону. Адже лише спільно ми зможемо розвивати бізнес-клімат Одещини, підтримувати національних інвесторів та ставати ще більш привабливим регіоном для міжнародних.

Катерина Морозова, керівник Одеського офісу Європейської Бізнес Асоціації

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.