Час енергетичної квазі-правди

05 вересня 2024, 10:38
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
16
Час енергетичної квазі-правди

Пониження потужності двох блоків АЕС на 600 МВт та збільшення тривалості денних відключень світла на 3-4 години – це історія взагалі про поглиблення кризи в енергетиці.

Нічого дивного немає в цій історії із проблемами на двох блоках АЕС – Хмельницькій і Південноукраїнській. Іще перед війною «Енергоатом» фактично перестав здійснювати повноцінні ремонти блоків. Насамперед давалося взнаки, що технологічні процеси і зв’язки із Росією були розірвані. З початком війни можна говорити взагалі про абсолютне припинення таких зв’язків.

Тому аварійні випадки на АЕС – це радше закономірність. І свого роду проекція зими, коли такі аварії будуть відразу збільшувати режими відключення світла мінімум додатково на 3-4 години. Минулі дві зими Україна «проскочила» без аварій.

З іншого боку проблема далеко не в АЕС. Проблема у підстанціях «Укренерго», яке до кінця хоче «отпетлять» і зняти із себе відповідальність за відключення світла. І в 2022, і в 2023, і в 2024 році пониження потужності на АЕС виключно і завжди було наслідком проблем на підстанціях «Укренерго». І вина цьому обстріли та пошкодження.

І супер-відома «аварія» на Південноукраїнській АЕС у липні цього року, яку з криком та стогоном повідомляли усі кому не лінь, насправді виявилась проблемою підстанцій «Укренерго». І якби не МАГАТЕ, то українські ЗМІ до кінця би вірили у «пургу», яку люблять розповідати і народні депутати, і прості активісти.

В принципі з «Енергоатому» це не знімає відповідальності за роботу блоків, але нехай тоді «народні депутати та активісти» організують доставку обладнання для ремонтів. Можуть поїхати відразу у Росію за ним. Або купити через посередників і назвати його «болгарським» чи «американським».

Дивне і смішне (якщо можна посміятись у цьому випадку) інше. Несподівано виявилося, що питанням безпеки енергосектору, роботи блоків АЕС, ремонтів підстанцій і т.д. – це не таємниця воєнного часу як нас переконували протягом 2022-2024 рр. «демократичні. правдиві, чесні, вищолігові» ЗМІ, різноманітні «центри» протидії дезінформації та контрпропаганди.

Виявилось, що у 2022-2023 рр, у першій половині 2024 р. потрібно було зберігати інформаційну гігієну та не розповідати про пошкодження, перспективи відновлення, виведення в ремонт блоків АЕС, ТЕС, ГЕС. А от тепер настав такий час, що «демократичні, правдиві, чесні, вищолігові» ЗМІ можуть рубать правду матку та зібрати додаткові «лайки» від народу за об’єктивне висвітлення подій. Правда, це така собі правда. Радше – квазі-правда. Народ в темноті – зате з правдою. Ха-ха.

Нехай збирають лайки та смайли. Це проблема уряду, Міненерго, «Енергоатому», «Укренерго». Нехай Галущенко, Котін, Шмигаль разом з ними, відставлений Кудрицький та його наступники гризуть одного стільки скільки хочуть і можуть. Від цього. правда, блоки АЕС і підстанції краще працювати не стануть. І світла в людей не додасться.

Звичайно, причина такої правдолюбості незалежних учасників ринку та ЗМІ лише в тому, що вони отримали право від наших міжнародних партнерів лякати українців холодною зимою, перебоями в енергопостачанні, аваріями на блоках АЕС. Для чого? Дивне питання. Для формування в українців думки про необхідність завершення війни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Энергоатом,Укрэнерго,Южно-Украинская АЭС,Хмельницкая АЭС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.