Чекаємо нову газову схему

30 серпня 2024, 10:18
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
12
Чекаємо нову газову схему

Новини гібридної газової економіки. Голова «Нафтогазу» Чернишов зустрівся із прем’єром Словаччини Фіцо.

Фіцо намалював Чернишову схему по транзиту газу, яку доведеться виконувати Україні та «Нафтогазу». Ну не Зеленському ж він має її малювати. «Ну, нічьо, нам не звикати. Куди запрягли – туди і їдемо».

Не минули даремно турне товариша і однодумця Фіцо прем’єра Угорщини Орбана у Київ, Москву, Пекін, Вашингтон. Усі сторони досягнули порозуміння. Справа за малим – узгодити юридичні елементи поставок газу через Україну. У якому кантоні чи офшорі зареєструвати посередника.

Попередньо ставку транзиту піднімуть до 4-5 дол за 1000 куб/100 км. Зараз ставка 3 дол. Хоча саме такої форми оплати транзиту не буде. Розрахунок буде інший. Обсяг транзиту залишиться на рівні 40 млрд. куб. м, але без умови «качай або плати». Реально поки що транзит може скласти до 20 млрд. куб. м максимум.

Ну, що вам сказати – якщо таки транзит газу буде продовжений, то хоча би це дає гарантію плюс-мінус прогнозованого і стабільного забезпечення українських споживачів газом у зимовий період. Усі чудові і прекрасні розповіді, що Україна «пройшла стрес-тести» роботи ГТС без транзиту газу – це теорія. Ніхто не проводив стрес-тести в умовах зими, морозів і, головне, відсутності транзитного газу в системі.

Іще один приклад геополітичної стратегії «ну, нічьо, нам не звикати, куди запрягли – туди і їдемо» або талановитих менеджерів, які працюють по принципу «що сказали, то і робимо».

Виявилось, що «Нафтогаз» почав потихеньку і в малих обсягах закуповувати газ у ЄС і оформляти його для зберігання у режимі митного складу у підземних сховищах. Нічого особливого насправді. Деякі колишні представники «талановитих менеджерів» епохи Коболева піднімають ґвалт, що компанія нинішніх просто «успішних менеджерів» переплатить за європейський газ. О, так, виявляється буває. Не увесь газ із Європи однаково корисний.

Правда, є нюанс. Як «талановиті менеджери», так і «успішні менеджери» виконують те, що їм кажуть у ЄС. Оце саме та концепція «що сказали, то і робимо». Гроші на закупівлю газу у ЄС дає ЄБРР. Ну ЄБРР і вказує, коли і за скільки купувати газу. «Шо іше не понятно?»

Тому переживати не варто. У ЄС вже свої сховища газу забиті під зав’язку. А тому скриплячи зубами і серцем (тому що страшно за свій газ і гроші) у ЄБРР махнули рукою і сказали «поїхали». На 200 млн євро «Нафтогаз» вряд чи закупить газу, але до 120 млн. євро може витратити.

І, на жаль, це буде газ не «Нафтогазу», хоча кредит буде використовуватись «Нафтогазу». Юридично газ завезуть європейське трейдери і будуть зберігати його у режимі митного складу в ПСГ. Да, отак дожились, навіть уже 200 млн. євро довірити «Нафтогазу», а значить Україні не можуть і не хочуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Владимир Зеленский,Алексей Чернышов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.